Bruins duidelijk: "Zijn onder Dijkhuizen maar weinig opgeschoten"

29 maart 2021 – Het lukt Excelsior maar niet om stabieler te worden in de Eerste Divisie. Door de 0-3 nederlaag van zondag tegen Helmond Sport zijn de play-offs in principe niet meer haalbaar en gaat het seizoen dus als een nachtkaars uit. Reden voor Luigi Bruins, die na dit seizoen stopt als prof, om stevige conclusies te trekken.

Bruins duidelijk: "Zijn onder Dijkhuizen maar weinig opgeschoten"

"Je zou zeggen dat de bodem nu wel bereikt is", zei Bruins tegen RTV Rijnmond. "Het seizoen is definitief over. Het is toch een mentale kwestie. Alles is ingezet met de degradatie van twee, drie jaar geleden. Dat is niet in de koude kleren gaan zitten en er zijn nog steeds veel spelers die er toen ook waren. Mijn gevoel is dat dit nog steeds bij veel jongens meespeelt."

Bruins denkt dat het de komende jaren moeilijk blijft voor Excelsior. "De hele top-8 bestaat uit eredivisiewaardige ploegen. Het wordt heel moeilijk om daar weer bij te komen. Een paar jaar terug hadden we een hele goede ploeg, met een hele goede trainer (Van der Gaag red.). En daar is nu maar weinig meer van over, zo eerlijk moet je zijn."

Bij Excelsior nam Marinus Dijkhuizen het vorig seizoen halverwege over van Ricardo Moniz. Erg succesvol is die wissel niet geweest, vindt Bruins. "Kijk, wij zijn als spelersgroep net zo verantwoordelijk als de trainer, dat is duidelijk. Ik zou dit als trainer nooit zo naar buiten uitspreken, zelfs al zou je het vinden. (...) We voeren als spelersgroep uit wat zijn plan is, daar zijn we anderhalf geleden aan begonnen. We gaan ergens aan bouwen en wij spelers zijn verantwoordelijk wat er op het veld gebeurd. De trainer is er verantwoordelijk voor dat hetgeen wat hij wil, ook uitgevoerd wordt. Je ziet dat we in anderhalf jaar maar weinig zijn opgeschoten. We verdedigen nog steeds zoals we anderhalf jaar geleden uitvoerden. We doen dat met z'n allen niet goed, de spelers en de staf", aldus de 34-jarige Rotterdammer.

gerelateerd