Verheijen: spelers als Sneijder hebben langere cursus nodig

1 april 2021, 10:19

Raymond Verheijen heeft een andere mening over de toewijzing van de plekken op de trainerscursus van de KNVB. De inspanningsfysioloog is van mening dat spelers als Wesley Sneijder juist een langere cursus nodig hebben dan trainers die zonder profvoetbalervaring aan de cursus beginnen.

De voormalig assistent van Oranje laat zijn licht schijnen over het trainersvak. "Wat je in de voetbalwereld ziet, is dat spelers die heel veel interlands hebben gespeeld een verkorte cursus krijgen. Terwijl zij in werkelijkheid juist een verléngde cursus moeten krijgen. Een paar jaar geleden las ik een uitspraak van Bert van Marwijk die vond dat Wesley Sneijder een verkorte cursus moest krijgen, omdat hij niet zo'n studiebol was. Dat zou andersom moeten zijn. Sneijder is niet zo'n studiebol en daarom moet hij een extra cursus krijgen. Veel mensen in de voetballerij denken dat het trainersvak een ervaringsvak is, terwijl het in werkelijkheid een kennisvak is", vertelt hij aan Voetbal International.

"Stel je voor dat jij ziek bent en kan kiezen tussen een tachtigjarige medicijnman uit Afrika met zestig jaar ervaring of een veertigjarige huisarts met tien jaar ervaring. Naar welke zou jij gaan? Veel mensen zullen kiezen voor de huisarts. Hoe kan het dat mensen die denken dat het vooral om ervaring gaat, kiezen voor de huisarts met tien jaar ervaring in plaats van voor de medicijnman met zestig jaar ervaring? Die medicijnman heeft zestig jaar ervaring in het toepassen van onbetrouwbare kennis. De huisarts heeft minder ervaring, maar wel in het toepassen van veel betrouwbaardere informatie. Kortom, het begint met kennis. Ervaring wordt pas doorslaggevend als het kennisniveau gelijk is."

Spelers met de statuur van Sneijder moeten volgens Verheijen eerst meer kennis opdoen. "Mensen die niet kennis maar ervaring als vertrekpunt nemen, denken dat Sneijder een verkorte cursus nodig heeft. Want hij heeft een ervaringsvoorsprong ten opzichte van trainers die niet op het hoogste niveau hebben gespeeld. Echter, Sneijder heeft in eerste instantie een kennisachterstand. Ex-voetballers hebben twintig jaar in een stramien geleefd van trainen en spelen. In die periode hebben de meesten geen boeken gelezen of een studie gevolgd. Trainers zonder spelerservaring hebben dat wél gedaan en dus een kennisvoorsprong. Hun achterstand zit op het toepassingsniveau."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen