Achtergrond: toptrainer Ten Hag is bestemd voor de top

7 april 2021, 10:40   Bijgewerkt: 9 april 2021, 10:16

Erik ten Hag werd onlangs in verband gebracht met een overstap naar het Duitse Borussia Mönchengladbach, al wordt ook Eintracht Frankfurt-trainer Adi Hütter bij die club genoemd. Die Fohlen zitten momenteel in een crisis; de resultaten zijn slecht, de trainer vertrekt deze zomer naar Borussia Dortmund en er is nog geen vervanger aangesteld. FCUpdate.nl ging in gesprek met Bundesliga-kenner Erik Meijer en oud-assistent Dennis Demmers. Over het verleden, het heden en de toekomst van de toptrainer.

Verleden

Go Ahead Eagles (2012-2013)

Als voorbeeld vertelt Demmers over de manier waarop Ten Hag wedstrijden voorbereidde. "Hij was vroeg op de club en ging laat weg. Zelfs in de bus naar huis van een uitwedstrijd van Go Ahead Eagles was hij al bezig met het terugkijken van een wedstrijd van de volgende tegenstander. Hij kon heel snel overschakelen." Ook op het gebied van faciliteiten zorgde Ten Hag voor verbetering, zo raadde hij bij de Eagles aan om een krachthonk te maken van een grote opslagplek. Allemaal manieren om de club vooruit te helpen.

Door zijn veeleisendheid ging de club ook daadwerkelijk vooruit. Dat merkten zijn assistenten en de spelersgroep uiteindelijk zelf ook volgens Demmers. "Ik weet wel dat wij gedurende het promotieseizoen toen steeds meer aanvoelden dat we sterker werden en dat de lijn van Ten Hag steeds zichtbaarder werd", licht zijn voormalig assistent toe. "De spelers voelden destijds dat ze echt ergens mee bezig waren, niet alleen voor het resultaat maar ook voor de spelers als individuen en voor de club."

Bayern München II

Ook bij het tweede elftal van de Zuid-Duitsers maakten Ten Hag en zijn ploeg flinke stappen. Net als bij Go Ahead Eagles had de trainer volgens Demmers ook opnieuw doelen gesteld, die hij volgens Demmers ook opnieuw haalde. "Als je kijkt naar zijn tijd in Duitsland, naar zijn tijd bij het tweede van Bayern München. Daar heeft hij ook zijn doelen behaald. Hij weet voor de tijd al wat hij wil, van de club weet hij veel en hij duikt echt overal in." In Duitsland werd Ten Hag met het tweede elftal van FC Hollywood kampioen in de Regionalliga, het vierde niveau van Duitsland. Het seizoen erna kwam Bayern II nog steeds uit in de Regionalliga door wat restricties. Onder leiding van Ten Hag werd het team in het 2014/15 seizoen destijds vijfde. Een knappe prestatie aangezien er een hoop spelers promoveerden naar het eerste team of vertrokken.

FC Utrecht

Het seizoen erna bleef Ten Hag ook nog aan als trainer van FC Utrecht. Dat seizoen kon er alleen niet meer gerekend worden op Timo Letschert, die het hart van de verdediging vormde in het vorige successeizoen. Ook Ramselaar maakte een overstap, hij vertrok naar PSV. De club haalde Brama en Labyad binnen om de gaten op te vullen. Dat seizoen eindigde Utrecht hoger in de Eredivisie. Het werd vierde en kwalificeerde zich daarmee voor de voorrondes van de Europa League. Een bekerstunt zat er dit keer echter niet in. In 2018 maakte Ten Hag de overstap naar de Ajax.

Heden

Ajax

Ook bij de Amsterdammers lukte het Ten Hag om zijn werkwijze goed door te voeren. Iets wat erg knap is volgens Demmers. "Hij is veeleisend naar zichzelf toe, maar ook naar de mensen met wie hij werkt. Dat hij dit laat zien op dat topniveau is ontzettend knap." Bij Ajax kwamen ook de grootste successen tot nu toe voor de trainer. Hij beschikte in het begin al over een paar van de grootste talenten van Europa en bracht zijn eigen speelstijl over naar dat team.

Het seizoen erna werd Ajax bijna weer kampioen, daar stak het coronavirus echter een stokje voor. Er werd geen enkele ploeg uitgeroepen tot landskampioen in het seizoen 2019/20, wat zorgde voor een hoop ophef. De spelers van Ajax lieten de koppen echter niet hangen en besloten de goede vorm in het volgende seizoen door te zetten. Momenteel staat Ajax bovenaan in de Eredivisie en ligt de weg voor een tweede kampioenschap voor Ten Hag wijd open.

Toekomst

Een nieuw Duits avontuur?

Op dit moment staat Borussia Mönchengladbach op een matige negende plek. De laatste vier wedstrijden werden verloren door Die Fohlen, de fans roepen al een tijdje om een vroegtijdig vertrek van Rose. Terwijl de tijd begint de dringen voor de Duitser, duiken ook de eerste speculaties op over een opvolger op korte termijn. Op dat lijstje staat onder andere Erik ten Hag. Maar past de huidige Ajax-trainer wel bij een Duitse topclub? Voor antwoord op die vraag ging FCUpdate.nl in gesprek met oud-Bundesligaspeler Erik Meijer.

Erik Meijer

Erik Meijer

Toch denkt Meijer dat de man uit Haaksbergen wel de juiste keus voor de job is. "Ten Hag heeft zich bij het tweede van Bayern al goed bewezen. En in 2019 maakte hij zijn visitekaartje wel compleet in de Champions League met Ajax. Hij heeft laten zien dat je ook zonder het grote geld iets moois kan neerzetten door mooi aanvallend voetbal te spelen."

Ook Demmers ziet een stap hogerop wel zitten voor Ten Hag, maar of Mönchengladbach de juiste club is weet hij niet. "Ik weet niet of het een goede stap voor hem is, maar hij kan de absolute top aan. Daar ben ik heilig van overtuigd."

Door: Henri Keuter

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen