Cambuur kan promotie ruiken, horroravond voor De Graafschap

2 april 2021, 22:00   Bijgewerkt: 15 april 2021, 12:35

SC Cambuur is weer een stap dichter bij promotie naar de Eredivisie. De Leeuwarders kwamen op bezoek bij FC Volendam geen moment in de problemen en stapten met een 0-3 zege van het veld. Voor De Graafschap werd het een heel vervelende avond. Niet alleen omdat het zich thuis blameerde tegen FC Dordrecht, maar ook omdat het op de ranglijst werd ingehaald door Almere City FC.

FC Volendam - SC Cambuur 0-3

Uitgerekend Robert Mühren opende na achttien minuten de score in het Kras Stadion. De Volendammer in dienst van SC Cambuur was het eindstation van een aanval die verliep via Mees Hoedemakers en Michael Breij. Voor Mühren was het alweer zijn 28e doelpunt van zijn seizoen. Daarmee staat hij op eenzame hoogte op de topscorerslijst.

Nadat Samuele Mulattieri van Volendam in kansrijke positie onterecht werd afgevlagd vanwege buitenspel, kwamen de bezoekers uit Leeuwarden op 0-2. Doelman Joey Roggeveen had geen passend antwoord op een ogenschijnlijk ongevaarlijk schot van Breij. Volendam was via een vrije trap van Derry Murkin (kruising) in de tweede helft nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar de 1-2 viel niet. Cambuur gooide de wedstrijd vervolgens in het slot. Na een fraaie assist van Mühren maakte Breij zijn tweede van de avond.

Door de zege heeft Cambuur de koppositie in de Eerste Divisie steviger in handen. Met nog zeven wedstrijden te gaan verdedigen de Leeuwarders een voorsprong van acht punten op nummer twee Almere City en negen punten op nummer drie De Graafschap.

{image[347081][right-half][]}De Graafschap - FC Dordrecht 0-3

In de cruciale fase van de competitie is De Graafschap het helemaal kwijt. Na een gelijkspel tegen Excelsior (1-1) en een nederlaag bij directe concurrent NAC Breda (3-1) ging het vrijdag helemaal mis tegen FC Dordrecht. In eigen huis werd de titelkandidaat compleet weggecounterd door de laagvlieger. Nikolas Agrafiotis zorgde na een halfuur voor het openingsdoelpunt nadat Naoufal Bannis al een enorme kans om zeep had geholpen.

Mike Snoei besloot in de rust in te grijpen en liefst drie spelers te wisselen, onder wie de veelbesproken Ralf Seuntjens. De wissels sorteerden niet het gewenste effect, want in het eerste kwartier na de theepauze kregen de Superboeren nog eens twee doelpunten om de oren. Bannis nam beide goals voor zijn rekening en maakte zo de afgang van de Graaschap compleet. De thuisploeg moest de wedstrijd zelfs met tien man afmaken omdat Ted van de Pavert in slotfase twee gele kaarten kreeg.

Almere City FC - NEC 2-0

De promotie-ambities van Almere City FC kregen vorige week een knauw op bezoek bij MVV (2-0). Tegen subtopper NEC revancheerde de club uit Flevoland zich voor die nederlaag. Geschutter in de defensie van NEC leidde na achttien minuten het openingsdoelpunt van Thomas Verheydt in. Met name Cas Odenthal mocht zich de goal aanrekenen.

Jong Ajax - NAC Breda 1-1

Het lukte NAC Breda niet om op De Toekomst optimaal te profiteren van de misstap van De Graafschap. De ploeg van trainer Maurice Steijn was bij een overwinning naar de tweede plaats geklommen, maar bleef tegen Jong Ajax steken op een teleurstellend 1-1 gelijkspel. NAC is door de nederlaag zelfs gezakt naar de vierde plaats.

NAC leek vlak voor rust op achterstand te komen toen Jong Ajax een strafschop kreeg na een overtreding op Sontje Hansen. De penalty werd echter gemist door Naci Ünüvar. In hetzelfde strafschopgebied kregen de Bredanaars na rust ook een penalty, die benut werd door Mounir el Allouchi. Lang konden de bezoekkers niet genieten van de voorsprong, want een mislukte voorzet van Alex Méndez vloog tien minuten later over Nick Olij heen. Het lukte NAC vervolgens niet om opnieuw op voorsprong te komen. Een gemiste kans, zo zal men het in Breda zien.