AZ boekt ondanks ondertal verdiende overwinning op Willem II

3 april 2021 – AZ heeft zaterdagavond opnieuw drie punten gepakt. Door een vroege rode kaart voor aanvoerder Teun Koopmeiners, moest de ploeg de hele wedstrijd met een man minder spelen, maar daar ervaarde het geen problemen mee. Dankzij een doelpunt van Albert Gudmundsson wisten de Alkmaarders verdiend met 0-1 te winnen van Willem II, dat voor het eerst verliest na een ongeslagen reeks van vijf wedstrijden.

AZ boekt ondanks ondertal verdiende overwinning op Willem II

Trainer Pascal Jansen kon in Tilburg geen beroep doen op Calvin Stengs. Stengs, die de afgelopen anderhalve week nog actief was voor het Nederlands elftal, werd in de basis vervangen door Dani de Wit, die met Jong Oranje de kwartfinale van het EK Onder 21 bereikte. Albert Gudmundsson speelde daardoor als rechtsbuiten. Voor de rest hield Jansen zich aan zijn vaste formatie. Zeljko Petrovic koos voor de vijfde wedstrijd op rij voor dezelfde elf namen aan de aftrap. De Tilburgers zijn in deze formatie nog altijd ongeslagen. Sinds februari heeft de ploeg van Petrovic niet meer verloren.

Het duel in Tilburg begon nogal merkwaardig nadat AZ al vroeg in de wedstrijd een rode kaart kreeg van scheidsrechter Kevin Blom. Koopmeiners ging vol met zijn noppen op de enkel van Vangelis Pavlidis staan en moest na vijf minuten van het veld. Het was de snelste rode kaart in de Eredivisie sinds 21 december 2019. Ook toen was het een AZ-speler die rood kreeg: Marco Bizot ontving in het uitduel met Sparta (3-0-verlies) een directe rode kaart na vijf minuten. Het was dus absoluut niet de week van Koopmeiners. De middenvelder viel tegen bij Jong Oranje, moest de laatste wedstrijd op het EK geschorst toekijken en kreeg zaterdagavond wederom een tegenslag.

AZ leek niet van plan om het strijdplan te wijzigen na de rode kaart. De Alkmaarders hadden ondanks hun ondertal bijna 70 procent aan balbezit. Qua kansen kwam echter alleen Willem II in de buurt van een doelpunt. Via Mike Trésor en Pavlidis konden de Tilburgers voor het eerst van de overtalsituatie profiteren, maar de Griekse spits kreeg de bal van Trésor niet goed in de loop. Het rommelige en kansarme spel duurde voort in de tweede helft. De voetballiefhebber werd op de proef gesteld, want bijna alles leek mis te gaan bij beide ploegen. Zowel defensief als offensief.

Na één uur te hebben gevoetbald schoof Myron Boadu de bal wel uitstekend binnen, maar de spits van AZ was net te vroeg vertrokken en dus werd het doelpunt geannuleerd. Niet veel later werd wederom een doelpunt van de uitploeg afgekeurd. Jonas Svensson verbaasde alles en iedereen door de bal binnen te houden, waarna Jesper Karlsson de openingstreffer leek binnen te schieten. De VAR had echter toch geconstateerd dat de bal bij Svensson net over de achterlijn was, waardoor AZ weer een treffer geannuleerd zag worden.

Na twee afgekeurde doelpunten konden de spelers van AZ eindelijk écht juichen. Karlsson zag zijn inzet nog gekeerd worden door doelman Arijanet Muric, maar in de rebound kon Gudmundsson de bal bij de tweede paal binnentikken. Ondanks dat ze met een man minder speelden, kwamen de Alkmaarders verdiend op 0-1. Pas na het doelpunt van AZ werd Willem II gevaarlijk voor het doel van Bizot, maar het wist uiteindelijk niet tot een reële kans te komen. Willem II verliest daardoor voor het eerst in een reeks van vijf ongeslagen wedstrijden. AZ boekt inmiddels alweer de derde overwinning op rij en neemt daardoor de tweede plek van PSV over.

Opstellingen en beeordelingen*:
Willem II: Arijanet Muric 6; Leeroy Owusu 6,5, Sebastian Holmén 6, Sven van Beek 6, Derrick Köhn 6; Wesley Spieringhs 5 (76. Lindon Selahi –), Mike Trésor 6, Pol Llonch 6 (46. Dries Saddiki 4); Ché Nunnely 5,5 (76. Mats Köhlert –), Kwasi Wriedt 4,5, Vangelis Pavlidis 5

AZ: Marco Bizot 6,5; Jonas Svensson 6, Timo Letschert 6,5, Bruno Martins Indi 6,5, Owen Wijndal 5,5; Teun Koopmeiners –, Fredrik Midtsjø 6 (90. Jordy Clasie –), Albert Gudmundsson 7 (90. Zakaria Aboukhlal –); Dani de Wit 5, Myron Boadu 5 (90. Jelle Duin –), Jesper Karlsson 6,5 (83. Tijani Reijnders –)

Man of the Match: Albert Gudmundsson
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd