FC Utrecht wisselt zes keer: "De eerste witte wissel in Eredivisie"

4 april 2021, 18:06   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De eerste hoofdblessurewissel in de Eredivisie is een feit: FC Utrecht haalde zondagmiddag Bart Ramselaar naar de kant. De middenvelder ging vlak voor rust groggy naar de kant na een botsing en de wissel die daarop werd gedaan, was er eentje volgens het nieuw ingevoerde protocol. Voor de rest van dit seizoen is de KNVB bezig met een gezondheidspilot waartoe deze wissel behoorde.

Clubs mogen maximaal twee spelers wisselen, mits er sprake is van een hersenschudding. Dat kost de club geen wissel én geen wisselmoment, waardoor FC Utrecht besloot om Sander van de Streek nog voor de pauze in te brengen. "Anders hadden we tot de rust doorgespeeld met tien man. Een wissel in de rust is geen wisselmoment. Uiteindelijk bevestigde ook de vierde man, na overleg, dat we een extra wisselmoment hadden. In dit geval was dit volgens mij de eerste witte wissel in de Eredivisie", aldus trainer René Hake tegenover Voetbal International.

"Er moest een wit papiertje gebruikt worden. Normaal gaan wissels van de uitploeg met een rood of geel formulier. Maar deze was wit, omdat het een wissel uit medisch oogpunt was", zei de oefenmeester, die voor de wissel nog wel navraag deed bij de wedstrijdleiding. "Uiteindelijk wist de vierde official het ook niet helemaal. De dokter deed checks bij Bart en op basis daarvan was het veilig om hem te laten staan. Maar na een minuutje werd hij toch weer duizelig."

Lees ookExtra wissel bij hoofdblessure in Eredivisie en Eerste Divisie

In overleg met de scheidsrechter werd uiteindelijk duidelijk dat FC Utrecht inderdaad een 'gratis' wissel mocht toepassen. Zodoende werd er voor het eerst in een Eredivisie-wedstrijd liefst zesmaal gewisseld door één club. Emil Bergström, Adrián Dalmau, Mark van der Maarel, Simon Gustafson en Moussa Sylla (ook vanwege een blessure, maar geen hoofdkwetsuur) vielen ook al in namens Haké.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen