Valencia komt met statement en baalt van de arbitrage

4 april 2021, 23:19

Valencia heeft zondagavond uitgebreid gereageerd op het racisme-incident rondom Mouctar Diakhaby. De Spaanse club heeft bevestigd dat de centrale verdediger racistisch bejegend is en is er trots op dat de spelers van het veld stapten. In een statement laat het weten dat niet de club of clubleiding heeft aangedrongen op het terugkeren op het veld, maar het een besluit van de spelers zelf was: min of meer onder druk van de arbitrage.

Dat schrijft Valencia op de clubsite na de 2-1 nederlaag bij Cadiz. Zo sterk als het statement van de spelers was [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/382633/valencia-stapt-van-het-veld-na-racisme-aan-adres-diakhaby/,_blank,door van het veld te stappen], zo slap werd het gezien dat er toch doorgespeeld werd én Diakhaby ook nog eens gewisseld werd. De clubleiding benadrukt dat het een besluit was van de spelers zelf, die van de scheidsrechter hoorde dat er een puntenaftrek van liefst zes (!) punten kon komen. In tien stellingen reageert Valencia op het treurige incident (zie onder).

Vanuit diverse hoeken en verschillende clubs kwam steun voor Diakhaby en de actie om van het veld af te stappen door de spelers van Los Che. "Er werd ons verteld dat we weer het veld op moesten omdat we anders reglementair zouden verliezen", zei aanvoerder José Gayá over het besluit om toch verder te voetballen. Valencia voelde zich min of meer verplicht om verder te spelen, arbiter David Medié gaf aan dat hij de beslissing aan de club liet. Daarover zal ongetwijfeld ook nog het een en ander gezegd worden, want Valencia kan zich in elk geval niet vinden in die lezing. 

Uitingen van Valencia naar aanleiding van het incident:

1. Mouctar Diakhaby is vandaag opnieuw een slachtoffer geworden van racisme in het voetbal.

2. Nadat hij een ondraaglijke racistische belediging heeft ondergaan, kreeg hij ook nog eens geel vanwege protesteren.

3. We zijn trots op de steun die Diakhaby heeft gekregen van zijn teamgenoten en op de beslissing om gezamenlijk het veld te verlaten.

4. We vertrouwen erop dat dit incident zal worden onderzocht.

5. Tot onze teleurstelling is er geen beslissing genomen door de arbitrage.

6. De club heeft de spelers niet aangespoord om weer te gaan voetballen. De scheidsrechter heeft de spelers verteld over de gevolgen van hun actie. Daarop is besloten om toch terug te keren op het veld.

7. Diakhaby heeft zijn teamgenoten gevraagd om weer het veld op te gaan en te vechten voor het team. Zijn collega's hebben zijn wil gerespecteerd.

8. Wat er vandaag is gebeurd, mag in het voetbal nooit meer gebeuren.

9. Valencia CF is tegen elke vorm van racisme en spreekt zijn volledige steun uit voor Diakhaby. Dit is een trieste dag voor onze sport.

10. Wat we vandaag hebben verloren, is niet de wedstrijd, maar het respect en de geest van voetbal en de sport.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen