AS Roma: grote druk op Ajax-duels bij onrustigste club van Italië

8 april 2021 – De rust is vrijwel altijd ver te zoeken bij AS Roma, maar op het tweeluik met Ajax in de Europa League ligt wel erg veel druk voor de Giallorossi. De grootmacht uit de hoofdstad is bezig aan een uiterst moeizaam seizoen en vreest door de huidige zevende plaats in de Serie A voor het mislopen van Champions League. Samen met Serie A-kenner Willem Haak legt FCUpdate.nl de situatie in het Stadio Olimpico onder de loep.

AS Roma: grote druk op Ajax-duels bij onrustigste club van Italië

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Onrust in Rome
Het contrast tussen Ajax en AS Roma is momenteel groot. De Amsterdammers gaan de kwartfinale van donderdag in met een ongeslagen reeks van 24 duels op rij, terwijl Roma in zwaar weer zit. De uiterst wisselvallige formatie presteert in de Europa League goed, maar heeft het in de Serie A zwaar. Haak weet wel waar het pijnpunt zit. "Je zag het hele jaar dat ze vrijwel alles winnen tegen teams uit het rechterrijtje, maar tegen de grote teams hebben ze het gewoon heel moeilijk", vertelt hij. Haak refereert aan de fikse nederlagen tegen Napoli (4-0) en Atalanta (4-1). "Telkens tegen topteams bakken ze er niks van. Daar kwamen ze nog een tijdje mee weg, ze stonden lang derde. Romanisti spraken zelfs even over de Scudetto. Alleen dat was toen ook al onrealistisch en de afgelopen maanden zie je dat ze ook punten verspelen tegen de kleinere teams."

Gezien de selectie is het niet vreemd dat Roma zevende staat, vindt Haak. "Dat is wel de plek waar Roma hoort, met dit spel, deze verdediging en wat ze hebben laten zien. Daardoor is het onrustig. Als ze zich niet voor de Champions League kwalificeren, is het doel gewoon niet gehaald. Daardoor ligt er meer druk op de wedstrijden tegen Ajax."

Het lot van de Portugese trainer Paulo Fonseca ligt mogelijk in handen van dit tweeluik. Hij presteerde eerder goed bij Shakhtar Donetsk, maar blijft aanmodderen in Rome. "Het is altijd onrustig bij Roma", vertelt Haak. "Het is de meest onrustige club van Italië. De trainer staat snel onder druk en de supporters zijn kritisch. Ze verwachten altijd veel meer dan misschien realistisch is. Ook in de eerste seizoenshelft was er onrust omdat Roma gewoon niet presteerde als het echt moest. In topwedstrijden stelde Roma steeds zo gigantisch teleur. Het is leuk als je wint van Benevento, maar als het in elke topwedstrijd niet lukt… Daar lag de kritiek dan ook op."

Waslijst aan afwezigen
Wat niet meehelpt voor Roma, is de volle ziekenboeg. Nicolo Zaniolo, Marash Kumbulla, Juan Jesus, Stephan El Shaarawy en Chris Smalling zijn er allemaal niet bij tegen Ajax. Achter de naam van smaakmaker Henrikh Mkhitaryan staat een groot vraagteken. In Amsterdam is de opgeleefde Rick Karsdorp er door een schorsing niet bij. "Dat gemis is best wel groot, want hij doet het dit seizoen echt uitstekend en staat al op best wat assists", stelt Haak. Daarom was ikzelf ook verbaasd dat hij niet werd opgeroepen voor Oranje. Hij gaat worden gemist, want zijn vervanger Bruno Peres is heel wisselvallig. Ik denk dat het gemis van Mkhitaryan het grootst is. Roma komt niet met het allerbeste elftal naar Amsterdam", zegt Haak, die niet verwacht dat Roma ondanks de vele afwezigen en het respect voor Ajax alleen op eigen helft gaat afwachten.

"Ze willen echt graag aanvallen en tikken. Dat heeft Fonseca er wel ingekregen. Vooral ook tegen die kleinere teams zie je dat ze vol aanvallend spelen", zegt de journalist. "Ze scoren vaak, maar met deze verdediging maakt dat ze heel erg kwetsbaar in de grote wedstrijden. Want ook dan wil Fonseca het liefst aanvallen en speelt hij met hetzelfde systeem. Altijd en overal wil hij het eigen spel spelen, en dat is tegelijkertijd de zwakte. Het lukt hem niet om Roma tot een machine te maken in de grote wedstrijden. Dat is niet alleen zijn fout, want het ligt ook aan het gebrek aan kwaliteit."

Dat gebrek aan kwaliteit is vooral terug te zien in de achterhoede van Roma, dat doorgaans in een 3-4-2-1 formatie op het veld verschijnt. "Ajax moet vooral profiteren van de slechte verdediging van Roma. Daar ligt echt de zwakte van dit Roma. Ook als Smalling er wel zou zijn, ligt daar het probleem. Het klopt gewoon vaak defensief niet."

Ajax de favoriet

In de Europa League is Roma desondanks behoorlijk sterk. Sporting Braga en Shakhtar Donetsk werden in de knock-out-fase met vier zeges simpel verslagen. Haak stelt dat Ajax als lichte favoriet wordt gezien in Italië. "Dat komt mede door de overwinning op Juventus van twee jaar geleden en omdat Ajax nog steeds een grote naam is in Italië. Ze zien dat er steeds weer talenten doorbreken bij Ajax en daar hebben ze veel respect voor. Ondertussen zien de Italiaanse media ook dat Roma het dit seizoen gewoon moeilijk heeft. Dus is Ajax zeker iets favoriet, maar ik denk dat ze redelijk aan elkaar gewaagd zijn."

Bij Roma zal Lucas Pellegrini (24) moeten opstaan bij afwezigheid van Mkhitaryan. De middenvelder speelde vorige week nog in de nationale ploeg. "Hij heeft een goede trap en is een alleskunner op het middenveld", zegt Haak. "Hij heeft veel kwaliteit en beheerst eigenlijk alle facetten van het spelletje. Ik denk dat hij donderdag achter de spitsen gaat staan. Pellegrini is de meest intelligente speler van Roma. Ook regisseur Jordan Veretout is een fijne speler. Dat zijn de twee belangrijkste spelers van Roma die wel wat problemen kunnen verzorgen", voorspelt Haak.

Pellegrini is samen met de langgeblesseerde Zaniolo één van de weinige Roma-spelers die Roma mogelijk nog een vette transfersom kan opbrengen. "Dat is ook het manco van dit elftal", zegt Haak. "Er zit weinig echte groei in, terwijl ze altijd talenten hadden die voor veel geld werden verkocht. Denk aan Marquinhos, Alisson Becker en Mohamed Salah. Zulke spelers zie ik nu niet direct, dus er zal echt iets moeten gebeuren bij Roma. Op dit moment is het niet zo dat Roma tot de Europese top of subtop hoort. Wat dat betreft zou ik Ajax ook zelf als favoriet zien. Dat heeft bewezen dat het stabieler is en ook Europees defensief sterk is. Ik vind Roma best wel kwetsbaar." 

Willem Haak maakt wekelijks met Wesley Mak en Isaac van Aggelen een podcast over het Italiaanse voetbal, die de naam 'Lo Stadio' draagt. Bekijk er hier meer over.

Door: Remco Jacobi

Verhoogde odds bij Jacks.nl: 22.23x je inzet als jouw team kampioen wordt!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Ajax

gerelateerd