Terugblik: vijf historische El Clásico-wedstrijden in Madrid

10 april 2021, 10:04   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Real Madrid en FC Barcelona trappen zaterdagavond af voor de 245ste editie van El Clásico. Op deze kraker tussen beide ploegen ligt vanwege de spannende strijd om de titel nog meer lading. Momenteel staat Barcelona één punt achter op koploper Atlético Madrid, met Real Madrid daar kort achter (twee punten minder dan Barcelona). Als opwarmer voor het duel ging FCUpdate.nl terug in de tijd om de vijf meest memorabele El Clásico-wedstrijden in Madrid na de eeuwwisseling uit La Liga uit te lichten.

Ronaldo Lima sloopt oude club Barcelona

Real Madrid 4-2 FC Barcelona (10 april 2005)

Terwijl het einde van het 2004/05 seizoen nadert, staat Barcelona onder leiding van Frank Rijkaard met negen punten aan kop in de Spaanse competitie. Met nog acht wedstrijden te gaan is deze El Clásico dus een must-win voor de Madrilenen om nog kans te maken op de landstitel. Dat was Los Blancos wel toevertrouwd, zo zou blijken. 

[img,135251,left,]Real Madrid 2-6 FC Barcelona (2 mei 2009)

In mei 2009, vier jaar later, is de titelrace iets spannender. FC Barcelona staat op dat moment onder leiding van Pep Guardiola in zijn eerste jaar bovenaan de ranglijst van La Liga en zou uiteindelijk dat jaar alle prijzen winnen die er te winnen zijn. Een prestatie die pas dit seizoen door Bayern München voor het eerst weer geëvenaard zou worden en op deze legendarische avond in Madrid blijkt waarom.

Krap een kwartier na de aftrap maakt Gonzalo Higuaín het eerste doelpunt van de wedstrijd: 1-0. Een hoopvol teken voor de mannen van Juande Ramos, maar het bleek geen begin van veel meer moois: nog geen vijf minuten na de openingstreffer zet Thierry Henry de Catalanen op gelijke hoogte. Meteen daarna kopt Charles Puyol ook raak en laten opnieuw Henry, Lionel Messi (2x) en Gerard Piqué zich gelden. Op alle manieren wordt Iker Casillas gepasseerd: zelfs als hij een keer ruim twintig meter uit het doel komt om Henry af te stoppen. 

Daarmee vergroot Barcelona de voorsprong tot zeven punten, een mentale mokerslag voor de Madrilenen. Real stort in de weken na deze pijnlijke nederlaag volledig in en verliest de vier resterende (!) wedstrijden van het seizoen. Een desastreus einde van het seizoen van het Real Madrid van Ramos, die Arjen Robben aan de aftrap liet verschenen en Royston Drenthe, Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar op de bank had zitten. Het kost de oefenmeester al na één seizoen zonder prijs niet geheel verrassend de kop. 

Rode kaart en pingels nekken Real Madrid in Bernabéu 

Real Madrid 3-4 FC Barcelona (23 maart 2014)

Eén van de mooiste El Clásico's na de eeuwwisseling qua voetbalgevechten betreft dateert uit het 2013/14 seizoen. Real Madrid staat voorafgaand aan de wedstrijd aan kop in Spanje, maar Atlético Madrid en Barcelona hijgen al wekenlang in de nek van de Madrilenen. Er zit slechts een verschil van vier punten tussen de nummer één, twee en drie op de ranglijst: een vergelijkbare situatie met anno 2021. 

Uiteindelijk grijpt echter ook FC Barcelona naast de landstitel, omdat Atlético Madrid op de laatste speeldag aan kop gaat van Spanje. Op de slotdag staat het in een rechtstreeks gevecht tegenover de Madrilenen, maar die verdedigen hun voorsprong van drie punten dankzij een rake kopbal van Diego Godín, waarmee Atlético Madrid zich tot kampioen van Spanje kroont.

(M)SN sloopt Real Madrid in haar eigen achtertuin

Real Madrid 0-4 FC Barcelona (21 november 2015)

Van de ene zege van Barcelona springen we over naar de andere. In het seizoen 2014/15 slaan de Catalanen namelijk opnieuw toe in het voor hen vijandige Santiago Bernabéu. Voorafgaand aan de wedstrijd staat het elftal van Luis Enrique met drie punten aan kop in Spanje, met een overwinning in El Clásico kunnen dat er zes worden omdat Real Madrid de directe achtervolger is.

FC Barcelona staat na die overwinning met zes punten aan kop in de Spaanse La Liga. Zonder Messi waren ze in Madrid al tot grote dingen in staat, maar met de kleine Argentijn terug in het elftal kroont de ploeg zich tot kampioen van Spanje en pakt het de laatste Champions League tot dusver. Het is ook het laatste jaar dat de Catalanen de absoluut superieur in Spanje zijn: er volgen mindere jaren.  

Iconisch: matchwinner Messi laat z'n shirt zien

Real Madrid – FC Barcelona 2-3 (23 april 2017)

De vijfhonderdste wedstrijd van Messi in het shirt van FC Barcelona is er eentje die in de categorie iconisch kan worden beschouwd. In een moeilijk seizoen speelt FC Barcelona ook een heel moeizame wedstrijd in de Spaanse hoofdstad, maar dankzij hoogstpersoonlijk Messi komt het wel terug in de titelrace, al blijkt het uiteindelijk niet genoeg voor de titel die naar Real gaat. 

Gedurende de hele wedstrijd gaan beide teams gelijk op. Het is een duel vol met spektakel, maar ook de wat ruigere kant van een typische Clásico komt aan bod. Kort voor de dertigste minuut opent Real Madrid via Casemiro de score. Via Messi is de score snel weer gelijk en de man die de Argentijn van de assist voorzag, Ivan Rakitic, maakte in het tweede bedrijf ook de 1-2. Door een treffer van James Rodriguez kon Messi na een rode kaart van Ramos voor het absolute slotakkoord zorgen: een heerlijk geplaatst schot van de Argentijn vliegt vlak voor tijd langs doelman Keylor Navas. Bij het vieren van het doelpunt trekt Messi zijn shirt uit en toont hij die aan de supporters van Real Madrid. Een iconisch beeld dat voor eeuwig op het netvlies van de Real- én Barcelona-fans zal staan.

In de jaren na de eeuwwisseling heeft FC Barcelona dus voor nogal wat mooie zeges gezorgd in Madrid, waar Koeman zich aan kan vasthouden. De laatste editie werd echter gewonnen door De Koninklijke (2-0), al waren de edities daarvoor weer voor de bezoekers: 0-1, 0-3 & -3. Krijgen we zaterdagavond opnieuw een wedstrijd die historisch wordt? Het duel volg je in elk geval live op FCUpdate.nl!

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen