Vitesse na remise tegen ADO met slecht gevoel naar bekerfinale

9 april 2021, 21:58

Vitesse heeft een slechte generale repetitie voor de bekerfinale van volgende week zondag tegen Ajax gekend. In eigen huis kwam de ploeg van trainer Thomas Letsch vrijdagavond niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen hekkensluiter ADO Den Haag. Het regende hoekschoppen én gele kaarten in het GelreDome, maar doelpunten vielen er uiteindelijk helemaal niet.

Vitesse-trainer Thomas Letsch verzekerde iedereen er voor de wedstrijd tegen ADO van dat zijn spelers nog niet met het hoofd bij de bekerfinale tegen Ajax zaten, maar sprankelend was het spel van de thuisploeg allerminst. ADO trok zich ver terug op eigen helft, maar Vitesse was niet bij machte om de muur te slechten. Tot uitgespeelde kansen kwam Vitesse niet, al was de ploeg wel dichtbij de voorsprong. Oussama Tannane raakte de kruising. Of het een schot of een voorzet was, viel niet uit de poging op te maken.

Waar Vitesse in de gehele eerste helft vrijwel niets voor elkaar speelde, kwam het in de tweede helft wél gevaarlijk voor het doel van ADO. Vooral Broja kreeg kansen om de score te openen, maar de Chelsea-huurling had het vizier niet op scherp staan. Letsch besloot na ruim een uur in te grijpen en haalde controleur Sondre Tronstad naar de kant. De kopsterke spits Oussama Darfalou moest voorin voor meer stootkracht gaan zorgen.

Door de aanvallende intenties van Vitesse kreeg ADO af en toe de ruimte om er gevaarlijk uit te komen. Het resulteerde in het eerste schot op doel van de gasten, maar de poging van Kees de Boer was een simpele prooi voor de na zijn liesblessure in het doel teruggekeerde Remko Pasveer. Het regende ondertussen gele kaarten in het GelreDome. Scheidsrechter Jochem Kamphuis had het er maar druk mee en slingerde vooral veel ADO-spelers op de bon. Tannane was wel erg vaak het slachtoffer en werd op die manier uit de wedstrijd gespeeld.

Vitesse bleef zoeken naar de 1-0 en werd uit een vrije trap van Tannane gevaarlijk. Alois Oroz, de vervanger van de afwezige Danilho Doekhi, kopte de bal maar net naast het doel van ADO. Tannane was – ook deze wedstrijd – verreweg de gevaarlijkste man aan Vitesse-zijde. Het ontbrak de spelmaker echter aan een beetje geluk. Zo zag hij tevens een prachtig gekruld schot van afstand net naast vliegen.

Vitesse bleef zoeken naar een treffer, zonder dat ADO echt in de problemen kwam. De gasten kwamen via Marko Vejinovic nog een keer dreigend voor het Vitesse-doel, maar Pasveer was bij de les. Het bleef dan ook bij 0-0 in Arnhem. Zaak voor Vitesse om de slechte smaak van dit gelijkspel weg te spoelen aankomende week, in aanloop naar de bekerfinale tegen Ajax. Het is een bonuspuntje voor ADO, maar er kan niet gezegd worden dat de ploeg daar veel mee opschiet. Het blijft hekkensluiter met twee punten achterstand op FC Emmen en zes punten op VVV-Venlo.

Opstellingen en beoordelingen*

Vitesse: Remko Pasveer 6; Eli Dasa 6, Alois Oroz 6, Riechedly Bazoer 6, Jacob Rasmussen 6,5, Maximilian Wittek 6 (46. Patrick Vroegh 6); Sondre Tronstad 6 (61. Oussama Darfalou 5), Matús Bero 5,5, Oussama Tannane 5,5; Loïs Openda 5 (84. Thomas Bruns -), Armando Broja 5 (84. Daan Huisman -)

ADO Den Haag: Martin Fraisl 6,5; Milan van Ewijk 7, Gianni Zuiverloon 6,5, Shaquille Pinas 6,5, Boy Kemper 6,5; Kees de Boer 6, Pascu 5,5 (74. Juan Familia-Castillo -), Marko Vejinovic 6; Vicente Besuijen 5, Jonas Arweiler 5,5, Ricardo Kishna 5,5 (46. David Philipp 5,5)

Man of the Match: Milan van Ewijk

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling