Tienkoppig Leeds knokt zich naar stunt tegen koploper City

10 april 2021, 15:27   Bijgewerkt: 10 april 2021, 15:34

Leeds United heeft zaterdagmiddag een enorme stunt neergezet tegen koploper Manchester City. In de gehele wedstrijd schoot het slechts twee keer op doel, maar toch won - nota bene met tien man - met 2-1. Stuart Dallas was met beide doelpunten, waarvan één in de blessuretijd, de absolute man van de wedstrijd.

In een toch al enorm chaotisch seizoen doet Manchester City ook nog eens op alle fronten nog mee. Naast de landstitel die slechts een kwestie van tijd lijkt, staan de komende weken ook de return tegen Borussia Dortmund in de Champions League en de halve finale van de FA Cup tegen Chelsea op het programma. Niet gek dus dat Pep Guardiola liefst zeven wijzigingen doorvoerde voor het duel tegen Leeds United. Daardoor verscheen onder meer Nathan Aké weer eens aan de aftrap. De Nederlander speelde door blessureleed nog erg weinig dit seizoen, maar maakte tegen Leeds zijn eerste minuten van 2021.

Aanvankelijk leek ook de B-garnituur van City geen problemen te hebben met de nummer elf van de Premier League. Spelers als Kevin de Bruyne, Ilkay Gündogan, Rodri en Riyad Mahrez zagen vanaf de bank hoe hun ploeggenoten de betere partij waren. Ze verzuimden echter om dat om te zetten in doelpunten. Volledig vanuit het niks slaagde Leeds daar kort voor rust wel in. Na een lange bal richting Patrick Bamford leek de defensie te aarzelen. Zo kon de bal terechtkomen bij Stuart Dallas, die via de paal zijn ploeg op voorsprong schoot - met wat nota bene pas de eerste doelpoging van Leeds was.

Zo plotseling als Leeds op voorsprong kwam, zo plotseling leek het dat voordeel ook weer weg te geven. Nog geen vijf minuten na de treffer van Dallas pakte Liam Cooper een oliedomme rode kaart. Hij vertrok alvast richting de kleedkamer, waar zijn ploeggenoten een minuut later zouden volgen voor de rust. Ondanks de voorsprong was het vooruitzicht niet ideaal voor The Peacocks. Met tien man moest het de komende 45 minuten het dit seizoen oppermachtige sterrenensemble van City zien tegen te houden.

Toch slaagde Leeds daar lange tijd aardig in. Ook na het inbrengen van de dit seizoen veel scorende Ilkay Gündogan (twaalf doelpunten in 23 Premier League-wedstrijden) als vervanger van Aké werd het kansenoverwicht maar niet omgezet in doelpunten. Pascal Struijk, die na de rode kaart spits Bamford verving om de verdediging te versterken, en zijn ploeggenoten hielden tot de 76e minuut de nul. Toen was Ferran Torres het eindstation van een door Fernandinho en Bernardo Silva goed opgezette aanval en schoot de Spanjaard de bevrijdende gelijkmaker binnen.

Erop en erover, zullen The Citizens gedacht hebben, maar daar was niet veel van terug te zien. Het was Leeds dat in de 86e minuut al heel dichtbij de winnende goal was via Raphinha, maar Ederson redde op geweldige wijze. In de blessuretijd was daar echter opnieuw Dallas. Hij ontving een fantastische steekbal van Ezgjan Alioski en schoof de bal dit keer onder Ederson door: 1-2. Met tien man verraste Leeds de koploper, die van de voorgaande 28 wedstrijden slechts één keer niet won. De titel zal hoogstwaarschijnlijk niet meer in gevaar komen, maar Manchester City staat in aanloop naar een cruciale week weer even met beide benen op de grond.