AZ maakt geen fout in strijd om plek twee met zege

10 april 2021 – Overtuigend was het niet, maar AZ heeft zaterdagavond in Alkmaar ook Sparta aan de zegekar gebonden. 'Reservespelers' Jordy Clasie en Dani de Wit speelden daarbij de hoofdrol. Clasie verving de geschorste Teun Koopmeiners en trad in de voetsporen van de topscorer door de 1-0 voor zijn rekening te nemen. De Wit viel na rust in en besliste even later met een volley het duel. AZ nam zo weer een voorsprong op PSV, dat zondag tegen VVV-Venlo de tweede plaats weer kan heroveren.

AZ maakt geen fout in strijd om plek twee met zege

Zeven van de laatste acht duels had AZ gewonnen, waardoor het team van Pascal Jansen nog volop in de race was voor de felbegeerde tweede plaats. In die reeks werd alleen verloren van Vitesse, maar wel een dreun uitgedeeld aan directe concurrent PSV: 2-0. De eerstvolgende wedstrijd van AZ is tegen Ajax, dus moest er vanavond geen puntverlies worden geleden tegen middenmotor Sparta. Dat had zich met 34 punten inmiddels zo goed als veilig gespeeld en had maar drie punten achterstand op nummer acht FC Twente.

Met de glunderende Owen Wijndal voor het eerst vanaf de aftrap als aanvoerder, begon AZ sterk aan het duel met Sparta. Binnen het kwartier volgden enkele kansen elkaar rap op. Op aangeven van Calvin Stengs stuitte Myron Boadu op keeper Maduka Okoye en snel daarna schoot Stengs in de handen van Okoye. De doelman moest even later toch vissen, Clasie haalde vanaf randje zestien hard uit en vond de hoek op aangeven van Jonas Svensson. Daarmee was Koopmeiners' vervanger voor het eerst trefzeker voor AZ in de Eredivisie. Op slag van rust had Clasie zelfs zijn tweede kunnen maken, maar na de enorme kans voor Stengs werd zijn pegel gekeerd door Okoye.

In plaats van door te pakken na de 1-0, werd AZ in de fase daarna steeds slordiger. Veel passes kwamen niet aan en tot kansen kwam het al helemaal niet. Het gegroepeerd spelend Sparta kreeg vijf minuten na de treffer van Clasie al de kans om van de fouten bij AZ te profiteren, maar deed dat niet. Na balverlies van Clasie werd Lennart Thy diep gestuurd en hij zag hoe keeper Marco Bizot met een goede reflex zijn schot uit de bovenhoek duwde.

Iets meer overtuiging legde AZ bij het uitkomen van de kleedkamers in het spel. De combinaties kwamen beter van de grond en zo nu en dan waren er kansen. Verschillende keren moest Okoye redden, totdat hij op driekwart wedstrijd kansloos was bij een inzet van invaller De Wit. Jesper Karlsson trok voor en bij de tweede paal dook De Wit op. Rustig volleerde hij de bal achter Okoye en nam daarmee een voorschot op een nieuwe overwinning van AZ.

Ondanks de 2-0 was een overwinning voor AZ nog geen zekerheid tegen Sparta, afgaande op de eerdere ontmoeting dit seizoen. Destijds leidde AZ met 0-4 in Rotterdam en miste Koopmeiners nog een penalty op 0-5. Toch slaagde Sparta erin om in de tweede helft terug te komen tot 4-4, waarbij Sven Mijnans in de slotfase de gelijkmaker noteerde.

Een extreme stunt als die van Sparta in 2020 zat er vanavond niet in. De slotfase voltrok zich zonder fouten en zonder echte kansen, waardoor AZ na 92 minuten gewoon weer drie punten bijschreef. Zo liep het uit op nummer vier Vitesse dat vrijdag 0-0 speelde tegen ADO en voert het de druk op bij PSV. De Eindhovenaren hebben nog altijd een beter doelsaldo dan AZ (+32 om +28) maar staan voor minstens een dag wel drie punten achter.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 7, Jonas Svensson 7, Timo Letschert 5.5, Bruno Martins Indi 5, Owen Wijndal 6, Fredrik Midtsjø 6, Jordy Clasie 7 (82. Tijjani Reijnders -), Albert Gudmundsson 6.5 (60. Dani de Wit 6.5), Calvin Stengs 6, Myron Boadu 4, Jesper Karlsson 6.5.

Sparta Rotterdam: Maduka Okoye 6, Dirk Abels 6, Tommie Beugelsdijk 6, Michaël Heylen 5, Mica Pinto 6 (76. Aaron Meijers –), Abdou Harroui 4.5, Laros Duarte 5 (76. Wouter Burger -), Bryan Smeets 5 (57. Mario Engels 5), Jeffry Fortes 5.5, Lennart Thy 6 (76. Danzell Gravenberch -), Sven Mijnans 5 (57. Reda Kharchouch 5).

Man of the match: Jordy Clasie

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd