Feyenoord hervindt aansluiting na nipte overwinning op Utrecht

11 april 2021 – Feyenoord heeft het gat met de nummer vier Vitesse zondagmiddag verkleind naar twee punten. De ploeg van trainer Dick Advocaat kende, zeker in de eerste helft, veel problemen met FC Utrecht. Door twee eigen doelpunten was de wedstrijd halverwege in balans, maar de drie punten door een doelpunt van Steven Berghuis alsnog veiliggesteld: 1-2.

Feyenoord hervindt aansluiting na nipte overwinning op Utrecht

Gehesen in het groene 'Full Support'-uitshirt begon Feyenoord met een vijfmansverdediging aan de wedstrijd. Feyenoord oogde niet zeker in de openingsfase en Utrecht drong op zijn beurt een paar keer aan. Veelal slordig balverlies van Mark Diemers zorgde voor dreigende momenten. Wat volgde was een hoekschoppenreeks voor de thuisploeg. Na de vierde corner ging de bal tegen de touwen. De voorzet kwam ongelukkig op de knie van de meelopende Leroy Fer, waardoor Justin Bijlow kansloos was.

Binnen het kwartier keek Feyenoord dus tegen een 1-0 achterstand aan. Het lukte Feyenoord niet om een fatsoenlijke aanval op te bouwen. De drie centrale verdedigers speelden de bal voortdurend naar elkaar over, maar de weg naar voren werd niet ingeslagen. Daarnaast had de Rotterdamse verdediging veel moeite met de snelle Gyrano Kerk. De aanvaller sprintte een paar keer voorbij de verdedigers, maar wist niet te scoren en stuitte op Bijlow.

Advocaat had genoeg gezien en zette zijn formatie na twintig minuten spelen om. Lutsharel Geertruida kwam op het middenveld te spelen en Uros Spajic nam de rechtsbackpositie voor zijn rekening. Of het met de omzetting te maken had of niet: Feyenoord kwam voor het rustsignaal nog op gelijke hoogte. Hiervoor kreeg het wel de hulp van oud-Feyenoorder Simon Gustafson. Via Berghuis verdiende de Rotterdammers na net geen half uur spelen hun eerste hoekschop. De captain nam de hoekschop zelf en slingerde de bal hard voor. Gustafson knikte de bal vervolgens in eigen doel, waardoor de 1-1 op het scorebord verscheen.

In de tweede helft werd de formatieverandering van Feyenoord nog verder doorgezet. Eric Botteghin, met geel op zak, bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door de teruggekeerde Luis Sinisterra. De Colombiaan was direct belangrijk voor zijn ploeg. Waar Diemers een kans miste, pikte Sinisterra de bal op. Hij haalde de achterlijn en legde de bal vervolgens goed terug op Berghuis. De aanvoerder schoot de bal overtuigend binnen. De 1-2 was alweer zijn zeventiende doelpunt van het seizoen.

Het was de eerste echte poging van de kant van Feyenoord in de tweede helft. Daarvoor grossierde de ploeg weer in het geven van foute passes. Feyenoord drong na het doelpunt niet aan om nog een doelpunt te maken, maar zakte – zoals wel vaker dit seizoen – terug op eigen helft. Utrecht wisselde daarentegen zeer aanvallend, maar kwam, naast een poging van Sander van der Streek, niet tot grote kansen.

Het spel van Feyenoord rammelde aan alle kanten, maar het was genoeg voor de drie punten. De wedstrijd eindigde in mineur. In de negentigste minuut lagen vier spelers tegelijk op de grond. Het was een beeld dat sprekend was voor de wedstrijd. Bijlow wierp zich voor Kerk en kon daarna niet meer verder. In de speelminuten die Nick Marsman kreeg, kwam Feyenoord niet meer in de problemen. Door de 1-2 overwinning loopt Feyenoord twee punten in op de nummer vier Vitesse. In de volgende speelronde kan Feyenoord de vierde plaats overnemen van Vitesse. De twee ploegen treffen elkaar dan in de Kuip. Utrecht blijft steken op de zevende plaats.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Utrecht
: Eric Oelschlägel 6, Hidde ter Avest 5.5 (76' Eljero Elia -), Mark van der Maarel 5.5, Willem Janssen 6, Django Warmerdam 6 (46' Giovanni Troupée 5.5), Adam Maher 6, Simon Gustafson 4.5 (65' Moussa Sylla 5.5), Joris van Overeem 5.5 (65' Adrian Dalmau ), Gyrano Kerk 5.5, Sander van de Streek 6, Othman Boussaid 5

Feyenoord: Justin Bijlow 7 (93' Nick Marsman -), Lutsharel Geertruida 5.5, Uros Spajic 6, Eric Botteghin 5.5 (46' Luis Sinisterra 6.5), Marcos Senesi 6, Tyrell Malacia 5, Leroy Fer 4.5 (58' Joao Teixeira 6), Jens Toornstra 6.5, Mark Diemers 4, Steven Berghuis 7, Bryan Linssen 6

Man of the match: Justin Bijlow
*spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Feyenoord

gerelateerd