VVCS biedt namens de spelers Petitie Qatar aan bij KNVB

15 april 2021 – Spelersvakbond VVCS heeft via voorzitter Evgeniy Levchenko op deze donderdag een petitie aangeboden aan Gijs de Jong, de secretaris-generaal van de KNVB. De petitie, die luistert naar de naam Petitie Qatar, is een statement tegen de inmiddels veelbesproken organisator van het WK 2022.

VVCS biedt namens de spelers Petitie Qatar aan bij KNVB

De spelersvakbond vond het belangrijk om met de spelers een signaal af te geven tegen Qatar. 'De actie is een initiatief van de bij de bond aangesloten en in Nederland actieve profspelers en speelsters, van wie een groot deel het schrijven heeft ondertekend', legt de VVCS uit. 'In navolging van de spelers van het Nederlands elftal maken ook zij duidelijk, middels een petitie, dat er actie ondernomen moet worden tegen de weerzinwekkende arbeidsomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar'.

De Jong, die de petitie in handen kreeg, vindt het een goede actie van de spelersvakbond. "Hiermee krijgt de door het Nederlands elftal opgestarte actie 'Football Supports Change' ook in eigen land navolging. Het is bemoedigend te horen dat zoveel spelers betrokken zijn bij en begaan zijn met de werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Qatar. Het is een steun in de rug bij de lobby om duurzame verandering in Qatar te bewerkstelligen", zegt de secretaris-generaal.

De KNVB zal nu aan de FIFA laten weten dat de spelers in Nederland het nagenoeg allemaal eens zijn op dit vlak. Daarnaast gaat de Nederlandse bond bij de FIFA vragen om een fonds voor de slachtoffers op te richten.

Eredivisie