Terugblik: de laatste vijf wedstrijden tussen Ajax en Vitesse

18 april 2021, 11:03   Bijgewerkt: 18 april 2021, 15:17

Ajax neemt het zondagavond op tegen Vitesse in de strijd om de KNVB Beker. Om vooruit te blikken op de bekerfinale, dook FCUpdate.nl terug in de archieven om te kijken naar de laatste vijf onderlinge duels tussen de finalisten. Hoe lagen de verhoudingen in de laatste ontmoetingen tussen de bekerfinalisten?

Ajax zet monsterzege neer in Arnhem

Vitesse – Ajax 0-4 (Eredivisie, 2 september 2018)

Binnen slechts tien minuten was het duel eigenlijk al beslist in het voordeel van de Amsterdammers. In minuut drie en zeven scoren Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar om Ajax op een voorsprong te brengen. Nog geen tien minuten later valt ook de derde goal voor Ajax van Dusan Tadic. Ajax had het nog nooit zo makkelijk gehad in het Gelredome. De tweede helft verliep iets minder rampzalig vanuit Vitesse-perspectief. Een vierde goal van Ajax blijft niet heel lang uit. Kort voor de zestigste minuut scoort Huntelaar ook zijn tweede van de avond. Gelukkig voor Vitesse blijft het daarbij.

Scoreverloop

Vitesse - Ajax 0-4

('3 Hakim Ziyech 0-1, '7 Klaas-Jan Huntelaar 0-2, '19 Dusan Tadic 0-3, '58 Klaas-Jan Huntelaar 0-4)

Ook in Amsterdam maakt Ajax vier goals

Ajax- Vitesse 4-2 (Eredivisie, 23 april 2019)

Een week na de spectaculaire overwinning van Ajax bij Juventus, is het tijd voor de Amsterdammers om te spelen tegen Vitesse. Ajax stond voorafgaand aan het duel al een tijdje aan kop in de Eredivisie. Met een overwinning komt Ajax een stapje dichterbij de landstitel.

Dit keer duurt het iets langer voordat Ajax op voorsprong komt. Pas kort voor het rustsignaal is het Ziyech die de score opent. Na de rust zijn Dusan Tadic en Matthijs de Ligt er als de kippen bij om de wedstrijd beslissen, zij scoren en brengen Ajax op 3-0. Vitesse weet via Navarone Foor en Oussama Darfalou nog wel wat terug te doen, maar het blijkt niet genoeg te zijn. Zeker niet als Tadic de wedstrijd kort voor het einde nog beslist. Kort voor het eindsignaal pakt Matus Bero nog een rode kaart, typerend voor de prestaties van Vitesse tegen Ajax dit seizoen.

Scoreverloop

Ajax - Vitesse 4-2

('41 Hakim Ziyech 1-0, '54 Dusan Tadic P 2-0, '58 Matthijs de Ligt 3-0, '66 Navarone Foor 3-1, '80 Dusan Tadic 4-1, '82 Oussama Darfalou 4-2)

Vitesse komt twee keer op voorsprong

Vitesse – Ajax 2-2 (Eredivisie, 3 augustus 2019)

In de eerste speeldag van de het 2019/20 seizoen is het Vitesse dat verrast met een gelijkspel tegen Ajax. Voor de geelzwarten het begin van een sterk seizoen. Voor de toenmalige landskampioen is het uiteindelijk slechts het een trage start van het seizoen.

Het is de eerste wedstrijd van de reeks waarin Ajax eerst op achterstand komt. Een vroege goal van Bero zet de Godenzonen op achterstand. De voorsprong duurt niet heel lang, al na een half uur staat de gelijke stand weer op het bord door een goal van Donny van de Beek. Toch slaat Vitesse weer toe, dit keer via Riechedly Bazoer. Uiteindelijk zijn het toch de Amsterdammers met een opgeheven hoofd terug naar huis kunnen. Tadic scoort laat in de wedstrijd de gelijkmaker. De hoofden van de spelers van Hollywood aan de Rijn gaan hangen, er sluipt zelfs wat frustratie in. Kort voor het eindsignaal pakt Bazoer nog een rode kaart voor een stevige tackle op David Neres.

Scoreverloop

Vitesse - Ajax 2-2

('13 Matus Bero 1-0, '30 Donny van de Beek 1-1, '55 Riechedly Bazoer 2-1, '75 Dusan Tadic 2-2)

Ajax voorkomt bekerstunt Vitesse

Vitesse – Ajax 0-3 (kwarfinales KNVB Beker, 12 februari 2020)

Kort voor de coronacrisis treedt de bekerwinnaar van 2019 op tegen de bekerwinnaar van 2017, Ajax tegen Vitesse. Het is de kwartfinale van de KNVB Beker. In de vorige ronde won Ajax met ruime cijfers van Spakenburg, terwijl Vitesse de bekercampagne van eredivisionist Excelsior ten einde bracht.

Scoreverloop

Vitesse - Ajax 0-3:

('32 Ryan Babel 0-1, '76 Ryan Gravenberch 0-2, '85 Dusan Tadic 0-3)

Vitesse maakt het Ajax moeilijk in eigen huis

Ajax – Vitesse 2-1 (Eredivisie, 26 september 2020)

Aan het begin van het huidige seizoen maakt Vitesse het Ajax knap lastig. Het is het begin van een opkomst van Vitesse, dat nog maandenlang mee zal doen bovenin de Eredivisie. Toch is het Ajax dat aan het langste eind trekt in de Johan Cruijff ArenA.

In de beginfase maakt Vitesse het Ajax niet makkelijk. Terwijl de ploeg in het rood-wit de aanval opzoekt, maakt de ploeg van Thomas Letsch duidelijk dat het ook wil voetballen. De geel-zwarten komen een aantal keer goed weg uit de omschakeling. Uiteindelijk is het Ajax dat op voorsprong komt, en wel via de inmiddels vertrokken Quincy Promes. Kort na het begin van de tweede helft zet Armando Broja Vitesse op gelijke hoogte, maar het is niet genoeg. Twintig minuten voor het eindsignaal maakt de Braziliaanse Antony alsnog de winnende goal voor de Amsterdammers.

Scoreverloop

Ajax - Vitesse 2-1

('21 Quincy Promes 1-0, '56 Armando Broja 1-1, '70 Anthony 2-1)

Ajax is dus heer en meester geweest in de laatste vijf onderlinge duels met Vitesse. Toch heerst er bij Vitesse wat optimisme, zeker nu Ajax de pijnlijke uitschakeling tegen AS Roma van donderdagavond nog in de benen heeft. 

Lees ook: Interview: Janssen en de Roma-lessen voor bekerfinalist Vitesse

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen