Cambuur-directeur: "Utopie dat alle fans thuis blijven"

17 april 2021 – Achter de schermen bij SC Cambuur was al rekening gehouden met een scenario dat de fans van een zege op Helmond Sport de gang naar het stadion zouden maken. Dat is ook gebeurd, vrijdag na de 4-1 zege. Algemeen directeur Ard de Graaf keurt het niet goed, maar snapt de supporters wel.

Cambuur-directeur: "Utopie dat alle fans thuis blijven"

Bij NU.nl gaat hij in op het feit dat er zo'n 2000 fans op de been waren bij het stadion. "Mensen die niets met voetbal hebben, zullen het waarschijnlijk afkeuren wat er is gebeurd. Maar ik denk dat voetballiefhebbers wel begrijpen dat dit bijna niet te voorkomen is", vertelt de directeur. "Het is een utopie om te verwachten dat de supporters na zo'n jaar geen blijk van hun vreugde willen geven en allemaal thuis bij de tv blijven."

Cambuur is daarin niet de enige, weet De Graaf. "Eerder heb je bijvoorbeeld in Liverpool en in Glasgow bij Rangers ook grote supportersfeesten gezien, ondanks de coronaregels. En ik denk dat het zondag in Amsterdam of Arnhem ook zal gebeuren, als Ajax of Vitesse de beker wint", stelt hij. "Het is bijna niet te voorkomen dat mensen samenkomen als ze zoiets willen vieren. De vraag is: hoe los je het zo goed mogelijk op? Wij zijn met de spelersgroep kort naar de supporters toegegaan en al vrij snel hebben we ervoor gezorgd dat het in goede orde is beëindigd. Mensen mogen daar zelf een mening over vormen, maar ik denk dat we het zo op de best mogelijke manier hebben opgelost."

De Gemeente Leeuwarden had er bewust voor gekozen om niet in te grijpen en de fans die na de avondklok nog op het plein waren, dus geen boetes te geven.

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd