Briljante Frenkie bezorgt Koeman eerste prijs bij Barça

17 april 2021, 23:22   Bijgewerkt: 18 april 2021, 09:10

Ronald Koeman heeft zaterdagavond zijn eerste prijs met FC Barcelona in de wacht gesleept. In de finale van de Copa del Rey werd met 0-4 gewonnen van Athletic Club. Frenkie de Jong vertolkte de absolute hoofdrol met één goal en twee assists. Dat betekent dat Barcelona voor de 31e keer de Spaanse beker heeft veroverd en dat Athletic voor de tweede keer in korte tijd een bekerfinale verliest.

De laatste keer dat de materiaalman van Barcelona het slot van de prijzenkast moest halen, was alweer bijna twee jaar geleden, toen zij kampioen van Spanje werden. Voor een club met de statuur van Barcelona is dat een droogte waar men het zelfs in de binnenlanden van Australië benauwd van zou krijgen. Vorig seizoen was er dan ook één om snel te vergeten door de ondermaatse prestaties, maar ook zeker door de onrust binnen de spelersgroep. Trainer Quique Setien waande zich maandenlang een leraar van havo 4 op vrijdagmiddag het laatste uur.

De club uit het Baskenland had zich dit seizoen in de situatie gespeeld waarin het iets unieks kon presteren: twee Copa del Reys winnen in veertien dagen. Twee weken geleden werd namelijk de uitgestelde finale van vorig seizoen gespeeld, maar die ging met 0-1 verloren tegen buurman en aartsrivaal Real Sociedad. Daardoor moest het er in de tweede finale alles aan doen om niet het eerste sprookje met een rampzalig einde te worden. Koeman startte met vijf verdedigers en koos ervoor om Ousmane Dembele op de bank te laten starten, aangezien hij niet helemaal fit was.

Hij zag vanaf de zijlijn hoe zijn ploeg uit de startblokken schoot. Na vijf minuten kreeg Frenkie de Jong al een levensgrote kans op aangeven van Lionel Messi. Onze landgenoot liep de teruggetrokken bal echter ongelukkig tegen de paal. Ook Bilbao had al snel een behoorlijke kans te pakken, maar Inigo Martinez gleed een scherpe vrije trap enkele millimeters naast. Verder liet de 'thuisclub' nauwelijks wat zien. De eerste helft moesten ze het doen met slechts 16% balbezit. Het leek wel alsof de bal een vat radioactief kernafval was, dat telkens zo snel mogelijk geloosd moest worden in het dichtstbijzijnde beekje.

Een simpel rekensommetje leert ons dat Barcelona dan juist wel veel aan de bal was, maar erg doortastend was het eveneens niet. Het lukte amper om de speld eens in de opblaasmuur van de Basken te prikken, waardoor de brilstand mee de kleedkamer in ging. Direct na de rust lukte het wel om een aantal flinke steken uit te delen, maar doelman Unai Simon hield zijn ploeg met een hoop kunst- en vliegwerk op de been. Binnen de vijf meter kreeg zowel Antoine Griezmann als Sergio Busquets een haast niet te missen kans.

Zo heeft Koeman revanche kunnen nemen op Athletic en is zijn eerste eremetaal met Barcelona een feit. De beker is een heel mooi begin, maar ze zijn tevens nog in de race voor de landstitel, dus daar zal de focus in de komende weken naartoe gaan. Donderdag staat er tegen Getafe weer een belangrijke wedstrijd op het programma. Bilbao heeft nu zes bekerfinales op rij verloren en lijkt het seizoen toch in mineur af te moeten sluiten.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen