Europese topclubs bevestigen komst Super League

19 april 2021 – Twaalf grote Europese clubs hebben in de nacht van zondag op maandag middels een statement de komst van de Super League aangekondigd. Alleen de absolute elite van het Europese clubvoetbal gaat deelnemen aan de exclusieve competitie, die zo snel mogelijk van start gaat. Mogelijk vindt de start van het eerste seizoen in de Super League dit jaar nog plaats.

Europese topclubs bevestigen komst Super League

De deelnemende clubs komen uit Spanje, Engeland en Italië. Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid zijn de drie Spaanse clubs, AC Milan, Inter en Juventus de drie Italiaanse clubs en Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur de zes Engelse clubs. In het statement valt te lezen dat de verwachting is dat in aanloop naar het nieuwe seizoen nog eens drie clubs zullen aansluiten.

'De komst van de Super League komt op een moment dat de wereldwijde pandemie de instabiliteit van het bestaande economische model van het Europese voetbal heeft versneld. De founding clubs hebben al een aantal jaar het doel om de kwaliteit en intensiteit van de bestaande Europese competities te verbeteren en een format te creëren waarin topclubs en spelers het op regelmatige basis tegen elkaar kunnen opnemen', staat in het statement.

De opzet van de Super League is ook bevestigd. De competitie zal bestaan uit twintig clubs, waarvan vijftien permanente deelnemers. Dit zijn de zogeheten founding clubs, waarvan er twaalf inmiddels bekend zijn. Vijf teams kunnen zich op basis van hun prestaties in het vorige seizoen plaatsen voor de Super League. De competitie moet in augustus van start gaan met twee groepen van tien clubs, die het ieder twee keer tegen elkaar opnemen. De top drie van gaat door naar de kwartfinales. De nummers vier en vijf spelen play-offs om de resterende tickets voor de laatste acht. De kwartfinale en de halve finale worden ook over twee duels gespeeld, de finale zal één wedstrijd zijn.

Met de aankondiging van de Super League wordt er een bom onder de Champions League gelegd. De timing is niet toevallig, daar de Europese voetbalbond (UEFA) maandag zijn plannen voor de nieuwe Champions League gaat presenteren.

Lees ook: Waarom de topclubs zo staan te springen om Super League

Eredivisie