Champions League krijgt nieuwe opzet en groter deelnemersveld

19 april 2021 – Terwijl de aankondiging van de Super League de voetbalwereld in zijn greep houdt, heeft het uitvoerend comité van de UEFA maandag unaniem de hervorming van de Champions League goedgekeurd. Vanaf het seizoen 2024/25 krijgt het toernooi een nieuwe opzet en een groter deelnemersveld.

Champions League krijgt nieuwe opzet en groter deelnemersveld

De Champions League kent in zijn huidige format een poulesysteem met een knock-outfase. Vanaf 2024 ziet het toernooi er heel anders uit. De groepsfase wordt afgeschaft en de deelnemende clubs zullen in de eerste fase van het toernooi niet zes, maar tien wedstrijden spelen. Deze worden in de vorm van een mini-competitie afgewerkt.

In deze mini-competitie speelt elk team vijf thuis- en vijf uitwedstrijden. De acht clubs die in deze fase het beste presteren, kwalificeren zich voor de achtste finale. De nummer 9 tot en met 24 spelen play-offs voor een plekje bij de laatste zestien. Daardoor worden er in totaal veel meer duels afgewerkt: per seizoen 225 in plaats van 125.

Ook niet onbelangrijk: de Champions League wordt uitgebreid van 32 naar 36 deelnemers. Het nieuwe format werd maandag goedgekeurd door onder meer Bayern München, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain, drie clubs die zoals het nu lijkt geen deel zullen uitmaken van de Super League.

UEFA Champions League

gerelateerd