'Nieuwe explosie: Real, Chelsea en City uit CL'

19 april 2021 – Manchester City, Real Madrid en Chelsea worden hoogstwaarschijnlijk per direct uit de Champions League gezet vanwege de aanstaande oprichting van een afgesloten Super League. Dat verwacht de Deense bondsvoorzitter en UEFA-bestuurslid Jesper Møller voor het einde van deze week. Alleen Paris Saint-Germaan blijft in dat geval over als halvefinalist van het miljardenbal.

'Nieuwe explosie: Real, Chelsea en City uit CL'

Het uitvoerend comité komt vrijdag bijeen voor overleg over de komst van de Super League. "Ik verwacht dat de twaalf clubs komende vrijdag worden verbannen", aldus Møller in gesprek met het Deense DR. "Ik denk dat spelerscontracten direct zullen vervallen als clubs worden verbannen van de Europese voetbalbond. Dan zijn al die spelers transfervrij en kunnen ze op zoek naar een club die deel wil uitmaken van onze solidariteit."

Møller verwacht dat de Champions League-clubs gaan sneuvelen. "Die clubs gaan er waarschijnlijk vrijdag uit, we moeten daarna gaan kijken hoe we het restant van de competitie gaan vervolgen." UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gaf eerder vandaag al aan te verwachten dat spelers van de Super League-clubs niet mogen deelnemen aan het EK van komende zomer.

Wat er gebeurt met de vrijkomende Champions League-plaatsen, is nog niet bekend. Mogelijk vergezellen de in de kwartfinale uitgeschakelde ploegen Paris Saint-Germain. Chelsea won van FC Porto en Manchester City versloeg Borussia Dortmund. Voor de vierde plek in de halve finale ontstaat dan echter direct een probleem: Real Madrid kegelde Liverpool uit het toernooi, ook een van de initiatiefnemers voor de nieuwe Europese voetbalcompetitie.

Wat de gevolgen zijn in de Europa League, is niet bekend. Voor de hand ligt dat ook Manchester United niet meer mag deelnemen aan de Europese eindstrijd, als de Champions League-deelnemers sneuvelen. Dat zou betekenen dat Granada zich alsnog zou plaatsen voor de halve finale. Voor Ajax heeft het overigens geen effect: de Amsterdammers werden uitgeschakeld door AS Roma, de club die geen onderdeel uitmaakt van de Super League-plannen.

UEFA Champions League

gerelateerd