Heel fraai compliment Koeman voor Frenkie: "Ís dit team"

21 april 2021 – Ronald Koeman heeft een fraaie loftrompet gestoken over Frenkie de Jong (23). De Nederlandse middenvelder heeft zich ontwikkeld tot een van de dragende krachten van de Catalanen en dat was precies de missie die hij van zijn coach kreeg. "Frenkie ís dit team. Hij heeft natuurlijk uitzonderlijke kwaliteiten, aanvallend én verdedigend."

Heel fraai compliment Koeman voor Frenkie: "Ís dit team"

Dat vertelt Koeman tegenover Voetbal International na de bekerwinst met FC Barcelona. Die club betaalde twee jaar geleden ruim tachtig miljoen euro voor zijn en diensten en dus vond de voormalig bondscoach van Nederland dat hij zich meer moest gaan profileren. "Hij is voor FC Barcelona toch een grote aankoop geweest. Dan kun je niet gewoon meespelen, dan moet je een volgende stap maken in je persoonlijkheid, belangrijkheid en effectiviteit voor het elftal", aldus Koeman.

Hij gaf Frenkie de opdracht om aanvallender te spelen en gaf hem ook een aantal keer een echt aanvallende rol op het middenveld, die hij in die periode ook vertaalde naar doelpunten en assists. Meestal wordt oud-Ajacied nu meer als controlerende middenvelder gebruikt, toch gaf hij in de bekerfinale twee assists en maakte hij een doelpunt tegen Athletic Bilbao. "Ik vind het geweldig te zien hoe hij dat oppikt." In totaal staat de teller op zeven doelpunten en acht assists in 44 officiële optredens, al moet daarbij worden vermeld dat De Jong bijvoorbeeld ook nog als centrale verdediger opereerde dit seizoen.

Lees ookSpaanse media bewieroken De Jong: 'Een buitengewoon optreden'

Drie centrale verdedigers bij Barcelona
Dat was mede omdat Koeman een systeem met drie centrale verdedigers had bedacht in Catalonië. "Het rendement ging omhoog, we maakten meer doelpunten uit de kansen we altijd hadden gecreëerd en in defensief opzicht werden we stabieler", zag Koeman, die daardoor bleef vasthouden aan zijn systeem, dat Barcelona heeft teruggebracht in de titelstrijd.

Of daarvoor ook nog een beloning komt, heeft de ploeg in eigen hand: bij acht zeges is de titel veiliggesteld. "Het wordt een bijzonder spannende race, want je komt nu tegen teams te spelen die vechten tegen degradatie. Dat maakt het lastig, zoals iedere wedstrijd in Spanje gewoon moeilijk is."

LaLiga

gerelateerd