Ten Hag over Super League: "Solidariteitsgedachte ver te zoeken"

21 april 2021 – Erik ten Hag heeft zich woensdag voor het eerst uitgesproken over de Super League. De trainer van Ajax geeft tegenover het Algemeen Dagblad aan dat hij voor vernieuwing is, maar dat de plannen voor de Europese topcompetitie gedoemd waren om te mislukken.

Ten Hag over Super League: "Solidariteitsgedachte ver te zoeken"

De afgelopen 24 uur heeft de ene na de andere initiatiefnemer van de Super League zich teruggetrokken. De plannen voor de competitie werden op z'n zachtst gezegd niet goed ontvangen, ook niet door Ten Hag. "Ik ben niet zo van het direct afschieten. Ik ben ook van het overdenken van innovaties. Maar een gesloten competitie waarbij mensen bepalen wie wel en niet meedoen en clubs per definitie zijn uitgesloten, past niet bij de normen en waarden van het Europese voetbal", aldus de trainer.

Ajax werd aanvankelijk genoemd als een van de clubs om het deelnemersveld van de Super League op te vullen. De Amsterdammers maakten bij monde van algemeen directeur Edwin van der Sar echter duidelijk geen heil te zien in het project. "Voor de spelers, bij wie het winnen van de beker nog vers was, was het geen thema. Bij de trainer wel. En bij de directie ook. Eén directeur was er zelfs heel druk mee. Je neemt het nieuws en de bedoelingen tot je. Ik denk dat het een onzalig idee is."

"De solidariteitsgedachte was ver te zoeken", gaat de trainer verder. "Het ging vooral om financieel gewin. Een eigen ik. En of dat dan ten gunste van het voetbal kwam, daar had ik mijn bedenkingen bij. Een gesloten competitie zie ik niet zitten omdat het niet bij de essentie van topsport past. Als er per definitie twaalf teams in zitten, die dat onderling uitmaken en je blij moet zijn als je bij één van de andere acht hoort, dan is het voor een klein voetballand haast onmogelijk om erin te komen."

Guardiola
Tegenover De Telegraaf vertelt Ten Hag dat hij niet weet of Ajax is gevraagd voor de Super League. "Op basis van onze prestaties in de laatste jaren maar zeker in de tijd van Johan Cruijff zou dat misschien terecht zijn", aldus de trainer, die heeft meegekregen dat Manchester City-trainer Pep Guardiola zich afvroeg waarom Ajax geen deel uitmaakte van de plannen. "Als zo'n groot trainer dat zegt, dan is dat wel een compliment. Dan zijn we goed bezig."

Ajax

gerelateerd