Wordt Ajax officieel, officieus of nog geen kampioen dit weekend?

23 april 2021 – Ajax kan dit weekend kampioen van Nederland worden. De ploeg van Erik ten Hag kan de Eredivisie-titel officieel en officieus voor het tweede seizoen op rij binnen halen, maar heeft dat niet helemaal in eigen hand. Bovendien kan het ook zijn dat men in de hoofdstad nog even een weekje moet wachten en het pas zal gebeuren als FC Emmen op bezoek komt. FCUpdate.nl zet de scenario's op een rijtje.

Wordt Ajax officieel, officieus of nog geen kampioen dit weekend?

Stand Eredivisie:
1. Ajax: 73 punten uit 29 wedstrijden, 87 doelpunten voor, 21 doelpunten tegen (+66)
2. PSV: 61 punten uit 29 wedstrijden, 64 doelpunten voor, 30 doelpunten tegen (+34)
3. AZ: 61 punten uit 29 wedstrijden, 64 doelpunten voor, 30 doelpunten tegen (+28)

PSV wint van FC Groningen
In dit scenario kan Ajax alleen officieus kampioen worden. Met nog vijf duels te spelen staat Ajax negen punten voor als het begint tegen AZ: bij een zege wordt dat dus twaalf punten met nog vier duels. Omdat het doelsaldo van Ajax veel beter is, kun je dat een officieuze titel noemen. Recent was dat bij SC Cambuur reden oor een enorm feest, al was dat verschil in doelsaldo met de achtervolgers nóg groter. Het huidige verschil van 32 doelpunten kan dan binnen nog vier duels te spelen, vrijwel niet meer goedgemaakt worden. In theorie zou Ajax vier keer met 4-0 moeten verliezen en PSV alles met 4-0 moeten winnen. 

Ajax wint: officieus kampioen
Ajax gelijk: titelstrijd nog niet beslist
Ajax verliest: titelstrijd nog niet beslist

PSV speelt gelijk tegen FC Groningen
Alleen als PSV punten verspeelt, dan kan Ajax officieel de titel al binnenslepen. Bij een remise van de Eindhovenaren, heeft Ten Hag met zijn elftal aan een 1-0 zege genoeg op AZ om zich officieel kampioen te mogen noemen. Als ook Ajax gelijkspeelt, blijft het huidige verschil van twaalf punten gelijk en zijn de Amsterdammers ook officieus kampioen: de drie bovenste ploegen (ook AZ staat dan nog altijd op een verschil van twaalf punten met nog vier duels...) hebben immers dan nog maar vier duels te spelen. Het doelsaldo is, zoals hierboven beschreven, realistisch gezien niet meer goed te maken. Bij een nederlaag van Ajax, moet het nog een weekje wachten op de schaal, omdat zowel PSV (één punt in dit scenario) als AZ (drie punten) inlopen. 

Ajax wint: officieel kampioen
Ajax gelijk: officieus kampioen
Ajax verliest: titelstrijd nog niet beslist

PSV verliest van FC Groningen
Heel ingewikkeld zijn de scenario's niet, want als Ajax een beter resultaat haalt dan PSV én AZ (tegen wie het dus speelt), is het officieel kampioen. Bij hetzelfde resultaat als beide achtervolgers, is het officieus kampioen. En aangezien bij een nederlaag van PSV koploper Ajax het niet minder kan doen (hoogstens dikker verliezen, maar dan is het huidige doelsaldo van +32 t.o.v. PSV alsnog toereikend), kan het die ploeg blijvend uitschakelen. Bij een gelijkspel is het kampioenschap voor PSV in dit scenario onmogelijk, maar dan kan AZ in theorie Ajax nog inhalen met een beter doelsaldo. Alleen bij een overwinning op de Alkmaarders, kan officieel de champagne worden ontkurkt. 

Ajax wint: officieel kampioen
Ajax gelijk: 
officieus kampioen
Ajax verliest: 
titelstrijd nog niet beslist 

Ajax

gerelateerd