Ajax stevent nog altijd af op meest oppermachtige titel deze eeuw

23 april 2021 – Ondanks de zeperd tegen FC Utrecht van afgelopen donderdag (1-1) kan Ajax in theorie dit weekend alsnog de landstitel veroveren. Dat de schaal dit seizoen naar Amsterdam gaat, lijkt met nog vijf resterende speelronden een uitgemaakte zaak. Toch is er voor de ploeg van Erik ten Hag nog voldoende om op te jagen.

Ajax stevent nog altijd af op meest oppermachtige titel deze eeuw

Zeven keer (twee keer minder vaak dan PSV) mocht Ajax sinds de eeuwwisseling de schaal omhoog tillen. Bijna ieder seizoen ging dat gepaard met een spannende climax. Zo leek de recordkampioen in de jaren onder Frank de Boer rond de winterstop vaak nog de titel uit het hoofd te moeten zetten, maar een ijzersterke inhaalrace hielp de Amsterdammers vier seizoenen op rij alsnog aan de landstitel. De in 2013 gevierde landstitel gaf Ajax het meest comfortabele gevoel: met zeven punten voorsprong op nummer twee PSV vierde het de meest oppermachtige landstitel van de eeuw.

Grote kans dat de Amsterdammers zich dit seizoen met nóg meer overmacht van het eremetaal verzekeren. De ploeg van Erik ten Hag verspeelde tegen FC Utrecht weliswaar twee punten, maar dat was nauwelijks voelbaar op de ranglijst. De voorsprong op nummers twee PSV en AZ bedraagt nog altijd liefst twaalf punten. De Eindhovenaren hebben nog altijd het record op hun naam: in 2000/01 bedroeg de voorsprong op runner-up Feyenoord liefst zeventie punten.

Doelpuntengrens
Voor Ajax is het slechten van de grens van honderd competitietreffers eveneens nog haalbaar. Daarvoor dienen de Amsterdammers de komende wedstrijden nog minstens dertien keer tot scoren te komen. Om het legendarische seizoen 2018/19 in vizier te krijgen, moet Ajax nog een paar keer flink uithalen. De topgeneratie van destijds maakte liefst 119 goals.

Ajax neemt het zondagmiddag in eigen huis op tegen AZ. Afgelopen seizoen streden de Alkmaarders samen met Ajax tot de laatste dag voor de coronastop om de landstitel. Vlak voordat de KNVB definitief de stekker trok uit het seizoen, won AZ met 0-2 in de Johan Cruijff Arena.

Ajax

gerelateerd