Thuisfans Heerenveen compenseren Veerman en Veerman niet

24 april 2021, 18:31

SC Heerenveen heeft zaterdagavond verzuimd om de Europese concurrent Heracles (tijdelijk) te passeren op de ranglijst. In het eigen Abe Lenstra Stadion liep het zonder de op corona geteste Joey en Henk Veerman tegen een 0-2 nederlaag aan tegen PEC Zwolle. Pelle Clement en Bram van Polen namen de Zwolse treffers voor hun rekening, die voor de Friese fans op de tribunes vooral vervelend waren. 

Want endelijk was het weer zover: supporters op de tribunes. Speelronde dertig in de Eredivisie was de vuurdoop voor het Nederlandse voetbal in 2021. Zo togen ook de Heerenveen-supporters richting het Abe Lenstra Stadion voor het treffen met PEC Zwolle. Een duel dat interessant was voor het bemachtigen van een ticket voor de play-offs voor Europees voetbal. Heerenveen (37 punten) heeft nummer acht Heracles Almelo (39 punten) in het vizier en een overwinning zou enorm helpen in de achtervolging, terwijl ook Bert Konterman stiekem zou hopen. 

De aanwezige fans konden zich dus opmaken voor een belangrijke wedstrijd, maar kregen direct een teleurstelling te verwerken. Heerenveen moest het namelijk doen zónder het cruciale duo Henk Veerman en Joey Veerman; de twee zijn geveld door het coronavirus. Een fikse aderlating voor de thuisploeg, want de Veermannen waren samen goed voor 21 doelpunten; ruim de helft van de totale Friese doelpuntenproductie dit seizoen (39 goals). De afwezigheid was direct merkbaar op het veld. De ploeg van Johnny Jansen begon niet scherp aan het duel en creëerde nauwelijks kansen. PEC legde daarentegen ook geen sprankelend veldspel op de mat, maar was wel geconcentreerder dan de tegenstander. Dat resulteerde na een halfuur in de openingstreffer van Clement; de middenvelder kreeg alle vrijheid om iets te bedenken en schoof de bal beheerst achter Erwin Mulder.

Want Heerenveen kwam ook nog eens niet bepaald sterker uit de kleedkamer. Het dwong heel weinig af en dus kon PEC Zwolle eenvoudig stand houden. De Zwollenaren creëerden zelf ook niet veel maar stonden plotseling wel op 0-2. Van Polen, die deze week zijn handtekening zette onder een nieuwe verbintenis in Overijssel, verlengde een vrije trap met het hoofd en zette de thuisploeg voor een schier onmogelijke opgave. Het kwam de klap van de tweede Zwolse treffer uiteindelijk niet meer te boven, ook de invallers konden het verschil niet maken. 

Zo lijdt Heerenveen een uiterst dure nederlaag in de strijd om een ticket voor de Europese play-offs. Het passeert concurrent Heracles niet op de ranglijst en ziet PEC Zwolle zelfs tot op twee punten naderen. Volgende week wacht het lastige uitduel bij PSV, terwijl PEC op bezoek gaat bij Vitesse. Voor de Friezen is het te hopen dat Veerman en Veerman dan wél weer van de partij zijn. 

Opstellingen en beoordelingen*

sc Heerenveen: Erwin Mulder 5.5 ; Sherel Floranus 5.5 (77. Rein Smit -), Jan Paul van Hecke 5.5, Ibrahim Dresevic 5.5, Lucas Woudenberg 5.5 (67. Rami Kaib 5); Lasse Schöne 6, Siem de Jong 6, Rodney Kongolo (67. Rami Hajal 5); Mitchell van Bergen 5, Benjamin Nygren 5 (46. Arjen van der Heide 5 ), Tibor Halilovic 5.5

PEC Zwolle: Xavier Mous 6; Bram van Polen 6.5, Sam Kersten 6, Thomas Lam 6 (77. Rico Strieder -), Kenneth Paal 6; Jesper Drost 6 (76. Mustafa Saymak -), Yuta Nakayama 6, Dean Huiberts 6; Pelle Clement 6.5 (76. Samir Lagsir -), Slobodan Tedic 5.5 (77. Reza Ghoochannejhad -), Benson Manuel 5.5 (46. Mike van Duinen 5.5)

Man of the match: Pelle Clement

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen