Kampioen Ajax op rapport: Tadic, Blind en Klaassen dé uitblinkers

2 mei 2021, 16:30   Bijgewerkt: 2 mei 2021, 18:55

Ajax is officieel kampioen van Nederland. De overwinning op FC Emmen was genoeg voor een feestje in de Johan Cruijff Arena: de 35ste landstitel is een feit. En dus legt FCUpdate.nl de aanstaande kampioen van de Eredivisie langs de meetlat: wie waren de absolute uitblinkers in het seizoen van de 35ste landstitel?

Dusan Tadic (32)  8,5

Als de aanvoerder van Ajax erin slaagt om Steven Berghuis onder zich te houden als MVP van de Eredivisie, dan pakt de Serviër voor het derde (!) jaar op rij die award in Nederland. De aanvaller neemt weliswaar de penalty's, maar dat hij én vorig seizoen én in zijn debuutjaar in de Eredivisie betrokken was bij de meeste goals, is ontzettend knap. Bij andere clubs maakt hij zich door acties zoals destijds bij Denzel Dumfries niet geliefd, maar dat maakt hem in Amsterdam alleen maar populairder en functioneler. Een onmisbare schakel in het elftal van Ajax.  

Eredivisieduels: 31

Goals: 19

Assists: 22

{image[347584][right-half][]}Davy Klaassen (28)  8,5

Van degradatievoetbal in Duitsland naar een absolute sterkhouder in Amsterdam. Toen Klaassen naar Ajax kwam, was het serieus de vraag of hij een basisplaats zou verdienen, maar daarover bestond niet lang twijfel. Zowel als controleur als aanvallende middenvelder maakte hij indruk. Zoveel indruk dat Ten Hag na de blessure van Blind iedereen van plek wilde laten wisselen, maar niet Klaassen. Zijn band met de aanvaller was dusdanig goed, dat hij die chemie niet wilde verstoren. Met ruim twee handen vol Eredivisie-goals beschikt hij ook nog eens over uitstekende statistieken én de man van de 1-0's: een heerlijke aankoop. 

Eredivisieduels: 26

Goals: 12

Assists: 3 

Daley Blind (31)  8,5

Je gaat hem pas missen als hij er niet is. Na de enkelblessure van de man die als linkercentrale verdediger, linksback én als nummer zes op het middenveld speelde, was pas te zien hoe cruciaal de international is in de opbouw van Ajax. Niet alleen de interlandbreak, maar ook het wegvallen van Blind had een groot aandeel in de mindre vorm van de Amsterdammers de laatste weken. Ondanks zijn hartspierontsteking was hij van doorslaggevende waarde en iedereen in Amsterdam was dan ook blij met zijn contractverlenging. 

Eredivisieduels: 23

Goals: 1

Assists: 1

Ryan Gravenberch (18)  8

De nieuwe Frank Rijkaard maakte heel veel indruk: in de Champions League, in het Nederlands elftal én in de Eredivisie. Sterker nog: er is geen spelers die meer minuten maakte namens Ajax dan deze achttienjarige alleskunner. Een mindere periode rondom de winterperiode kan worden verweten aan zijn leeftijd en zijn aandeel in doelpunten en assists moet ook nog iets groeien. Al heeft Frenkie de Jong laten zien dat dát ook nog altijd kan als je de stap naar de Europese top gaat maken. Bij dat laatste is het niet de vraag óf, maar wanneer dat zal gebeuren voor Gravenberch. 

Eredivisieduels: 29

Goals: 3

Assists: 5 

Lisandro Martínez (23) – 7,5

Slagerij Martínez vond de Argentijn een bijnaam die te weinig eer doet aan zijn voetballende kwaliteiten. En daar kun je eigenlijk niet omheen, want inmiddels en zeker bij afwezigheid van Blind is Martínez een onmisbare schakel in het elftal van Ajax. Hij brengt grinta, Argentijns gif, verdedigend vernuft én heeft ook nog een alleraardigste trap in de benen. Multifunctionele Martínez is een blijvertje, al zou de internationale top inmiddels op hem loeren. 

Eredivisieduels: 23

Goals: 2

Assists: 1 

{image[347579][left-half][]}Jurriën Timber (19)  7,5

Maakte zijn debuut voor Ajax in de allerlaatste wedstrijd voor de coronastop en is na de coronastop niet meer weg te denken uit het eerste elftal van de Amsterdammers. Dat de centrale verdediger met zijn geringe lengte (1,78 meter) dat al zo snel heeft bereikt, is uiterst knap. Overwon bovendien een aantal blessues en een coronabesmetting en toonde zich daarnaast ook nog eens multifunctioneel. Het moet gek lopen wil hij géén kans maken op EK deelname met het Nederlands elftal. 

Eredivisieduels: 17

Goals: 1

Assists: 0 

Andre Onana (25)  7,5

Dat Onana niet meer bij Ajax zou spelen na de winterstop van 2021, daarover zou niemand verbaasd zijn een jaar geleden. De goalie staat immers al maandenlang in de sluimerende belangstelling van diverse clubs en kende ondanks zijn blunder tegen Liverpool in de Eredivisie een uitstekend half jaar, met de meeste clean sheets en opnieuw zal hij voorzichtig op Europese lijstjes gekomen zijn. Tot het dopingincident, waarvan nog altijd twijfelachtig is wat de exacte rol was van de Kameroener. En of hij überhaupt nog in actie komt voor Ajax?

Eredivisieduels: 20

Goals: 0

Assists: 0 

Maarten Stekelenburg (38)  7,5

Ruim een half jaar was de ervaren doelman onzichtbaar. In de voorbereiding had hij wat potjes gekeept, maar opeens moest hij vol aan de bak: na de schorsing van Andre Onana was hij eerste keuze boven Kjell Scherpen, die in de beker nog wel had gekeept voor Onana. Marc Overmars bleek zijn huiswerk anders dan met voorgangers Bruno Varela, Benjamin van Leer en Kostas Lamprou wel te hebben gedaan. Steek blonk uit, dwong een plekje af in Oranje en bleek onmisbaar, al werd dat pas duidelijk toen Onana er niet was. 

Eredivisieduels: 9

Goals: 0

Assists: 0 

{image[347580][right-half][]}Antony (21) – 7,5

Na een meer dan geweldige start belandde Antony in een vormdipje, waar hij tot dusver nog niet overheen gekomen is. Met zijn gevaarlijke indraaiende voorzetten en soepele dribbels had de Braziliaan zich snel aangepast, maar in de tweede seizoenshelft werd het iets minder. Europees was de aanvaller zelf ook niet content over zijn inbreng, maar ook in de Eredivisie werd het iets minder. Kan hij volgend seizoen een jaar lang dat hoge niveau aantikken? Ten opzichte van het eerste jaar van David Neres, deed Antony het wél ontzettend knap. 

Eredivisieduels: 29

Goals: 8

Assists: 8

Devyne Rensch (18)  7

Hoewel hij de meeste minuten in de benen heeft als rechtsback, zien velen in hem een centrale verdediger én posteerde Erik ten Hag hem na de blessure van Daley Blind zelfs even als nummer zes. Hoewel dat geen doorslaand succes was, zegt zijn multi-inzetbaarheid veel over het talent en voetballende vermogen van de in februari achttien jaar geworden Rensch. Een blijvertje en tevens potentiële goudmijn, speelt Mazraoui hem nog het elftal uit?! 

Eredivisieduels: 15

Goals: 2

Assists: 2

Sébastien Haller (26)  7

Afgaande op de doelcijfers van Haller in Nederland is een zeven karig als eindcijfer. Afgaande op sommige wedstrijden van de Ajax-spits is een zeven wat hoog. Er werd zelfs gekscherend gezegd dat het een voordeel was dat hij ontbrak in de Europa League, zodat Dusan Tadic als spits kon fungeren. Een spits van het kaliber en met de cijfers van Haller mis je altijd - zélfs als hij vanaf de bank zou komen. Zeker is dat het inpassen van Haller soepeler was verlopen als hij wel gewoon ingeschreven was voor de Europa League: dat maakt de prestatie in zekere zin ook weer knapper. 

Eredivisieduels: 16

Goals: 9

Assists: 5 

Edson Álvarez (23)  7

In de winterstop wees alles op een vertrek van de Mexicaan uit Amsterdam. Álvarez zat op een dood spoor, wilde om zich te herenigen met zijn vrouw weg en Valencia toonde interesse. Ten Hag liet de middenvelder echter niet gaan, op dat moment een enig verrassend standpunt gezien de tegenvallende prestaties. Als uit zijn as herrezen speelde hij zichzelf in de basiself, fungeerde prima én de verblijfvergunning van zijn vrouw kwam alsnog rond. Alles viel op de juiste plek, waar Álvarez verdedigend vaak staat. Jammer dat hij zich aan de bal nog te vaak géén Ajax-speler toont. 

Eredivisieduels: 23

Goals: 2

Assists: 2 

Brian Brobbey (19)  7

Vooral Europees was de uitstekende invaller van grote waarde voor Ajax dit seizoen, maar ook in de Eredivisie zijn de cijfers van het talent prima. Bij elke 57 minuten was hij namelijk bij een treffer betrokken en als Haller niet gehaald was in de winterstop, had Brobbey vermoedelijk nog gewoon in Amsterdam gevoetbald komend seizoen en was hij gekozen tot eerste spits. Dat hij ondanks zijn vertrekwens nog de voorkeur kreeg boven Lassina Traoré, was om meerdere redenen veelzeggend.   

Eredivisieduels: 11

Goals: 3

Assists: 1 

{image[344575][left-half][]}Klaas-Jan Huntelaar (37)  7

Zonder de inbreng van The Hunter was Ajax vandaag nog geen officieel kampioen worden. In elke 55 minuten was hij betrokken bij een doelpunt en in elf optredens maakte hij zeven (!) treffers. Vooral zijn goals tegen FC Twente staan bij elke Ajax-fan nog vers in het geheugen, aangezien die van doorslaggevend belang waren en bijdragen aan de titel. Zou de routinier spijt hebben dat hij het feestje niet mee kan vieren?! 

Eredivisieduels: 11

Goals: 7

Assists: 1

Nicolas Tagliafico (28) – 7

De Argentijnse back kende cijfermatig een iets minder seizoen dan de voorgaande. Normaliter lag zijn aandeel in doelpunten en assists hoger dan deze editie van de Eredivisie. Met zijn druistigheid ging hij bovendien een paar keer de mist in: recent tegen FC Utrecht en tegen FC Emmen pakte hij geel waardoor hij Feyenoord-uit mist. Heeft geen volgende stap gezet in zijn ontwikkeling, maar is natuurlijk nog altijd meer dan een uitstekende linksachter voor de Amsterdammers. Al lijkt een veel grotere club dan bijvoorbeeld Leeds United niet te komen...

Eredivisieduels: 25

Goals: 1

Assists: 3 

Noussair Mazraoui (23) – 6,5

Dat Sergino Dest, Devyne Rensch, Sean Klaiber én Jurriën Timber dit seizoen nog aardig wat minuten hebben gemaakt als rechtsachter in het team van Ajax, is mede te wijten aan de blessuregevoeligheid van Mazraoui. De back haalde opnieuw een prima niveau en was de reden dat Dest aan FC Barcelona werd verkocht afgelopen zomer. Normaliter is Mazraoui een sterkhouder, maar of hij nog van zijn blessurestempel afkomt? Ditmaal hielden problemen met zijn zicht hem lang aan de kant.

Eredivisieduels: 18

Goals: 0

Assists: 1 

David Neres (24)  6,5

Cijfermatig is de bijdrage van Neres aan het kampioensjaar van Ajax ondanks zijn blessures nog wel aardig, maar van de frivole Braziliaan uit het geweldige Champions League-seizoen is barweinig over. Neres is minder dreigend, heeft minder diepgang en minder scorend vermogen dan destijds, waardoor zijn transferwaarde behoorlijk gedaald zal zijn ten opzichte van twee jaar geleden. Zelfs een basisplaats is hij niet meer zeker de laatste weken: gaat hij de samba ooit weer oppakken?

Eredivisieduels: 22

Goals: 3

Assists: 3

{image[347522][right-half][]}

Mohammed Kudus (20)  6

Na drie volledige wedstrijden in de Eredivisie (twee goals, twee assists) wist iedereen het zeker: Ajax heeft opnieuw een pareltje in huis gehaald. Door een hele zware knieblessure en het te snelle herstel wat Kudus zichzelf oplegde duurde het echter ontzettend lang voor de middenvelder weer helemaal terug was bij de selectie van Ten Hag, waarbij hij bovendien niet eens meer een basisplaats kon veroveren. Een geweldige debuutseizoen viel daardoor in het water: zien we zijn potentie alsnog later?

Eredivisieduels: 14

Goals: 2

Assists: 3

Perr Schuurs (21)  5,5

Opnieuw kon Schuurs de erfenis van Matthijs de Ligt niet op de juiste manier invullen. Wat begon met een basisplaats en een voorselectie bij het Nederlands elftal, werd door wat foutjes, wat ongelukkige momenten en wat blessurepech inmiddels een plek op de reservebank naast Erik ten Hag. Bij Jong Oranje liet hij zien nog altijd een enorme potentie te hebben en het is daarom dat ze in Amsterdam nog altijd in hem geloven en zijn contract verlengde. Tegen Sparta Rotterdam liet hij bovendien zien nog altijd een fraaie vrije trap in huis te hebben, maar of hij De Ligt nog zal opvolgen...

Eredivisieduels: 24

Goals: 1

Assists: 0

Zakaria Labyad (28) – 5,5

Begon het seizoen als eerste spits van Ajax: dat is in de huidige situatie van de Amsterdammers ondenkbaar. Met vijf goals en dito assists haalde hij de eerste maanden een heel aardig rendement, maar het oogappeltje van Ten Hag in Utrecht kwam simpelweg tekort op die positie voor Ajax. En dat gold voor de andere plekken in het elftal waar hij speelde dit seizoen, aanvallende middenvelder, rechts- en linksbuiten, eigenlijk ook, al scoort hij nergens écht onvoldoende. De ideale twintigste man in de Ajax-selectie, al zal hij zelf die rol inmiddels wel beu zijn.

Eredivisieduels: 21

Goals: 5

Assists: 5 

{image[343231][left-half][]}Lassina Traoré (20)  5,5

Welke Ajacied maakte in de recordoverwinning tegen VVV-Venlo liefst vijf doelpunten? Een mooie quizvraag, waarvan Traoré in de komende jaren gaat bepalen hoe moeilijk die wordt om te beantwoorden. Groeit hij alsnog uit tot de eerste spits van de Amsterdammers, is het een inkoppertje, maar raakt hij in de vergetelheid - zoals de laatste maanden na zijn vervelende blessure gebeurde - dan wordt het een hele opgave om die vraag goed te beantwoorden. Dat hij zelfs de vertrekkende Brobbey altijd voor zich moest dulden, is in elk geval geen goed teken.

Eredivisieduels: 12

Goals: 7

Assists: 6

Sean Klaiber (26)  5

Dat hij een onvoldoende scoort, daar kan Klaiber zelf betrekkelijk weinig aan doen. Toen hij aan het begin van het seizoen een basisplaats had na de blessure van Mazraoui, scoorde hij ruime voldoendes en deed hij het prima. Een blessure zorgde er echter voor dat hij uit het elftal werd verstoten en dat mag een miljoenenaankoop, dat hij door de hoge vraagprijs van FC Utrecht uiteindelijk was, niet gebeuren. Als er geen back vertrekt in de zomer, kan Klaiber beter zijn heil weer elders zoeken.

Eredivisieduels: 14

Goals: 1

Assists: 2

Quincy Promes – 5

Op het moment dat het nieuws over Promes naar buiten kwam, had de buitenspeler het op het veld al maanden moeilijk. Hij had een dag ervoor tegen PEC Zwolle weliswaar eindelijk weer eens negentig minuten gespeeld en gescoord, maar zowel als linksbuiten als op tien was Promes niet meer onomstreden onder Ten Hag. Na het incident leek zijn positie ondanks veel speeltijd niet meer houdbaar, zowel vanwege buiten- als binnen de lijnen. Zonder Ziyech was Promes namelijk een klasse minder bij Ajax.

Eredivisieduels: 19

Goals: 6

Assists: 0

Geen beoordeling: Kjell Scherpen (2 wedstrijden), Noa Lang (1 wedstrijd), Victor Jensen (1 wedstrijd), Kenneth Taylor (2 wedstrijden), Sergino Dest (3 wedstrijden), Oussama Idrissi (5 wedstrijden) en Jurgen Ekkelenkamp (12 wedstrijden). 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen