Utrecht stijgt naar zesde plek na zege op FC Twente

25 april 2021 – FC Twente heeft haar zondagmiddag na lange hunkering teruggekeerde fans niet kunnen trakteren op een overwinning. De Tukkers waren de eerste helft nog wel de bovenliggende partij en kwamen via Danilo ook op voorsprong. FC Utrecht draaide dat na rust in enkele minuten tijd echter volledig om en wist Twente met treffers van Sander van de Streek en Gyrano Kerk dan ook de kaas van het brood te eten (1-2).

Utrecht stijgt naar zesde plek na zege op FC Twente

Voor beide ploegen is deelname aan de play-offs voor Europees voetbal gedurende het restant van het seizoen de inzet, waarbij FC Utrecht in het onderlinge duel een flinke stap kon zetten richting het seizoenstoetje. De Domstedelingen stonden er met een zevende positie al comfortabel voor, terwijl Twente wist dat het nog vol aan de bak moet om van plek negen af te komen.

FC Utrecht hoefde dus niet zo nodig, en dat was de ploeg ook aan te zien. In een openingsfase die van beide kanten almvrij rommelig was hadden de bezoekers behoorlijk wat tijd nodig om uit hun schulp te kruipen. FC Twente, dat los van de ranglijst haar teruggekeerde fans natuurlijk wilde trakteren op een leuke middag, had derhalve wel de overhand maar deed daar ook erg weinig mee. Over de rechterflank kregen de Tukkers enkele keren wat ruimte, maar voorzetten van Luciano Narsingh en Tyronne Ebuehi leverden vervolgens niets op. Toch kwam de thuisploeg na een half uur voetballen. Opnieuw lag er ruimte op rechts, waar Narsingh vanuit het middenveld werd aangespeeld door Ramiz Zerrouki. De Feyenoord-huurling keek vervolgens goed en bediende Danilo met een uitstekende lage bal, die door de Braziliaan beheerst werd binnengeschoven: 1-0.

De voorsprong gaf de thuisploeg een steuntje in de rug, want Twente werd nog wat feller en ging op jacht naar meer. Queensy Menig kwam daar dichtbij met een lekker schot richting de verre kruising, maar zag de bal net naast gaan. Utrecht had ondertussen nog altijd geen kans weten te noteren, terwijl de rust toch al met rasse schreden dichterbij kwam. Adam Maher besefte dat de eerste helft zo niet kon eindigen en nam het heft enkele malen in eigen hand. Tot twee keer toe testte de middenvelder Joël Drommel met een heerlijk schot, waar de toekomstig PSV-goalie alle zeilen voor moest bijzetten.

Utrecht leek met die door Maher ingeleidde opleving het tij te hebben gekeerd, want nog geen vijf minuten na rust was het al gelijk. Het was Van de Streek die een perfect afgemeten assist van Othman Boussaïd binnen gleed en zijn ploeg daarmee op gelijke hoogte bracht. De treffer draaide het spelbeeld volledig om, want al vlug na de 1-1 kwam Utrecht ook direct op voorsprong. Was de gelijkmaar nog volledig een eigen verdienste, bij de 1-2 kregen de Utrechters wat hulp uit onverwachte hoek. Tyronne Ebuehi schatte een hoge bal van Erik Oelschlägel namelijk volledig verkeerd in en kopte hem zo in de voeten van Gyrano Kerk, die daardoor zo op Drommel af kon. De rappe aanvaller wist met dat buitenkansje wel raad en prikte de 1-2 binnen.

Daarmee was het leed voor Twente nog niet geschied, want Kerk was nog niet uitgejuichd of arbiter Blom moest al naar de stip wijzen voor een Utrechtse strafschop. Van de Streek kon alleen op Drommel af, werd door de goalie onderuit gewerkt en mocht zelf aanleggen vanaf elf meter. De fans op de tribune moeten de aanvaller hebben overlopen van zenuwen, want de strafschop werd een souvenir voor een fan hoog bovenin het stadion.

FC Twente leefde dus nog, maar gemakkelijker werd het allemaal niet. Zo ontsnapte Kik Pierie na een overtreding op Kerk eerst nog aan een rode kaart, waarna hij zich even later met een op het oog ernstige hamstringblessure moest laten vervangen. Naarmate de tijd wegtikte en de hoogtepunten spaarzamer werden ging het er steeds meer op lijken dat de Twente-fans die een kaartje hadden weten te bemachtigen een kat in de zak hadden gekocht. Het geloof in een resultaat ebde weg, terwijl FC Utrecht toch ook niet meer de pannen van het dak speelde.

Met de 1-2 zege lijkt Utrecht trainer René Hake zich met zijn ploeg in het stadion dat hij zo goed kent deelname aan de play-offs te hebben veilig gesteld, terwijl die droom voor Ron Jans en Twente steeds verder uit beeld raakt.

Opstellingen en beoordelingen:*
FC Twente: Joël Drommel 5; Tyronne Ebuehi 5, Kik Pierie 5,5 (65. Dario Dumic 6), Jayden Oosterwolde 6 (76. Nathangelo Markelo -), Gijs Smal 6,5; Ramiz Zerrouki 6,5, Jesse Bosch 6,5 (76. Daan Rots -), Godfried Roemeratoe 6; Luciano Narsingh 7, Danilo 7, Queensy Menig 6

FC Utrecht: Erik Oelschlägel 6; Django Warmerdam 6,5, Willem Janssen 6,5, Mark van der Maarel 6,5, Hidde ter Avest 6 (72. Emil Bergström -); Joris van Overeem 6,5, Sander van de Streek 6,5 (84. Urby Emanuelson -), Adam Maher 7; Eljero Elia 5,5 (66. Bart Ramselaar 5,5), Gyrano Kerk 7, Othman Boussaid 7 (83. Moussa Sylla -)

Man of the Match: Sander van de Streek

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Eredivisie

gerelateerd