Van Egmond over afgekeurde Klaassen-goal en steunt pingel PSV

26 april 2021 – Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond heeft tekst en uitleg gegeven over de afgekeurde treffer van Davy Klaassen tegen FC Utrecht donderdagavond. De middenvelder stond op de beelden duidelijk géén buitenspel, maar de VAR greep niet in na het vlagsignaal van de grensrechter, omdat het binnen de marge zou vallen. "Dit is nadrukkelijk zo afgesproken, op verzoek van de clubs", legt hij uit.

Van Egmond over afgekeurde Klaassen-goal en steunt pingel PSV

Dat doet hij tijdens het tv-programma 'Dit was het Weekend' op ESPN. "Er is een software op de buitenspellijnen die we gebruiken, maar daar is een marge afgesproken van ongeveer tien centimeter. Daar is dit een voorbeeld van", legt Van Egmond uit over de beslissing om de treffer van Klaassen af te keuren. De middenvelder van Ajax stond binnen die marge van tien centimeter en dus mocht de VAR volgens de afgesproken regels niet ingrijpen, ondanks dat het relatief helder was dat Klaassen geen buitenspel stond.

"Maar er zijn ook veel doelpunten toegekend dit seizoen door die marge." De aanvallende partij zomaar het voordeel geven in zulke situaties, mag de KNVB simpelweg niet doen. "Niet zonder toestemming van de clubs en de FIFA. Dit risico hadden we vooraf al gezien, maar er is afgesproken om één lijn te trekken. Wel met de waarschuwing: dan kan er dus een doelpunt onterecht niet worden goedgekeurd." Dat gebeurde in het geval van Klaassen, waardoor Ajax niet won van FC Utrecht.

Terechte strafschop PSV
Verder ging het in de studio ook over de handsbal van FC Groningen-verdediger Wessel Dammers, die de bal ongelukkig tegen zich aangeschoten kreeg. Hoewel hij er zelf na het duel helemaal niets van begreep, steunde Van Egmond de beslissing van Jeroen Manschot. "De strafschop voor PSV is volkomen terecht, ik begrijp de discussie niet helemaal", vond de vertegenwoordiger van de KNVB.

Lees ookDammers over strafschop na handsbal: "Onbegrijpelijk"

"Dit is strafbaar hands, we kunnen niet anders. Het is logisch, de arm gaat zó ver naar rechts, dat moet wel strafbaar hands zijn", verduidelijkte Van Egmond, die ook de regels herhaalde. "Het is al snel hands als je je breder maakt met je arm." In de winterstop is wel afgesproken om er iets minder snel voor te fluiten om een stortvloed aan pingels te voorkomen. "Maar dit is echt een duidelijke strafschop."

Ajax

gerelateerd