Gullit woest op KNVB: "Mijn maag draait hiervan om"

30 april 2021, 20:15   Bijgewerkt: 30 april 2021, 20:34

De beslissing van de KNVB om niet mee te doen aan de social media-boycot van de FIFA, UEFA en Formule 1-wereld, is de bond niet in dank afgenomen. De social media-kanalen van de genoemde organisaties gaan dit weekend op zwart om een vuist te maken tegen racisme op die platforms. Ruud Gullit stelde dat de KNVB zich door niet mee te doen compleet belachelijk maakt.

Dat zei hij namens de commissie Mijnals, in het leven geroepen om racisme in het Nederlandse voetbal te bestrijden, in gesprek met De Telegraaf. De KNVB gaf eerder aan dat het initiatief niet werd overgenomen, 'omdat er in Engeland een lange voorgeschiedenis is'. "Die voorgeschiedenis kennen we hier niet. Een boycot komt dan uit het niets."

Die uitleg schoot bij Gullit in het verkeerde keelgat. "Mijn maag draait hiervan om. Ik heb hier vrijdagmiddag kennis van genomen en ben ongelooflijk teleurgesteld in mijn KNVB. Dit betekent dat mijn KNVB het gewoon niet voelt en niet wil zien wat er in dit land allemaal is gebeurd de afgelopen seizoenen." Een tal van incidenten werd genoemd, waarbij onder meer Eljero Elia, Memphis Depay, Ryan Babel en Leroy Fer op sociale media racistisch bejegend werden. Ook het incident in het stadion van FC Den Bosch met Excelsior-speler Ahmed Mendes Moreira werd aangehaald.

"Er zitten bij de KNVB mensen die geen actie willen ondernemen", vervolgde Gullit. "Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB, heeft goede bedoelingen. Hij heeft ons eerder om hulp gevraagd. Maar op andere plekken in Zeist zitten mensen die dit niet willen. Ik hoor Jan Smit, de voorzitter van de raad van commissarissen, niet. Ik hoor Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, niet. Ik vind het schokkend wat hier nu gaande is."

"Ik vind het verschrikkelijk wat er nu gebeurt. Hoe kun je in hemelsnaam zeggen dat Nederland geen voorgeschiedenis kent en daarom niet meedoet? Bij de KNVB ziet men de urgentie niet. Waarom geen vuist maken? Toen de Super League moest worden stopgezet, kwam de hele wereld in actie en was het met twee dagen klaar. Dat zou hier ook moeten", zei Gullit, die stelde dat veel KNVB-leden hierdoor worden geraakt. "Je keert dertig tot veertig procent van je leden de rug toe door niets te doen en te roepen dat er geen voorgeschiedenis is."

Reactie KNVB

Ook de KNVB zelf reageerde tegenover De Telegraaf. Volgens de bond staat er een gesprek gepland met Facebook en is een boycot om die reden niet gepast. Daarnaast werd gesteld dat de uitspraken over de voorgeschiedenis specifiek gingen om de voorgeschiedenis waar de Engelse FA mee te maken heeft gehad en die bij het Nederlandse publiek niet bekend is. "Er wordt niet ontkend dat in Nederland geen incidenten zijn geweest."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen