Persoonlijke fouten in tweede helft breken RKC op tegen AZ

1 mei 2021 – Door individuele fouten in de tweede helft heeft RKC Waalwijk zaterdagavond zichzelf de das omgedaan tegen AZ: 1-3. De Brabanders kwamen nog wel op 1-0 voor via AZ-huurling Thijs Oosting, maar na rust namen de betere Alkmaarders afstand met wat hulp van RKC. Anas Tahiri leidde de 1-2 van Myron Boadu in met een dieptepass en met nog twintig minuten op de klok pakte Sylla Sow een oliedomme rode kaart. Calvin Stengs besliste daarop het duel met de 1-3. Door de zege sluit AZ weer aan bij PSV, RKC blijft vooralsnog veertiende.

Persoonlijke fouten in tweede helft breken RKC op tegen AZ

Met nog vier duels voor de boeg was er voor beide ploegen alles aan gelegen om drie punten te pakken. RKC was door zes nederlagen op rij weer in de degradatiezorgen gekomen, het had nog maar twee punten voorsprong op nummer zestien FC Emmen. AZ wil graag nog tweede worden en instromen in de voorronde van de Champions League, maar stond wel drie punten achter op nummer twee PSV. De Eindhovenaren hebben ook nog eens een veel beter doelsaldo.

Vorige week verloor AZ bij Ajax, nieuw puntenverlies kon het team van Pascal Jansen zich dus niet veroorloven. In Waalwijk moesten de Alkmaarders het doen zonder de zieke aanvoerder en topscorer, Teun Koopmeiners. Wel keerde rechtsback Jonas Svensson terug in de basis. Bij RKC kregen Juriën Gaari, Sylla Sow en Cyril Ngonge weer eens een kans. De laatste twee startten samen met AZ-huurling Thijs Oosting voorin.

Uitgerekend Oosting was het die zijn eigenlijke werkgever bepaald geen goede dienst verleende. De spits maakte namelijk na iets meer dan een kwartier de 1-0. Middenvelder Richard van der Venne wachtte tot het juiste moment om de bal door de benen van Bruno Martins Indi te spelen, bereikte zo Oosting en die wipte de bal keurig over de uitgekomen Marco Bizot. De keeper had Van der Venne eerder al van scoren afgehouden, maar het stiftje van Oosting was hem te machtig.

De 1-0 kwam niet uit de lucht vallen. RKC was in de openingsminuten de betere ploeg en had weinig te vrezen van AZ. De nummer drie van de Eredivisie kwam er zo nu en dan door via de linkerkant, maar er kwam geen goede eindpass. Toch slaagde AZ erin om in minuut 28 een goal te maken: Stengs speelde Albert Gudmundsson aan, die draaide weg bij Ahmed Touba en schoof de bal in de lange hoek voor de 1-1. Daarmee gingen de spelers aan de thee, ook omdat Kostas Lamprou vlak voor rust nog een poging van Boadu uit zijn doel hield.

De dertiende goal van het seizoen van Boadu kwam er binnen het eerste kwartier van de tweede helft alsnog. In een sterke fase van AZ schoot Boadu eerst nog naast bij een voorzet van Owen Wijndal, maar even later bood RKC-middenvelder Tahiri hem een niet te missen kans. Hij leek wat te schrikken van een passje van Melle Meulensteen en gaf onbedoeld een uitstekende dieptepass op Boadu. Die kon ongehinderd op Lamprou af en liet de 1-2 aantekenen.

Zo schoot het dappere RKC zichzelf in de voet en dat deed in minuut zeventig opnieuw. Sow vocht een duel uit met Timo Letschert en werd daarbij door de verdediger van AZ al liggend nog eens meegenomen in een judoachtige worp. Sow belandde daardoor half op Letschert en leek vervolgens een trappende beweging te maken richting het hoofd van Letschert, op het moment dat zijn schoen daar al dichtbij was. Dennis Higler constateerde dat en gaf rood. Letschert kwam er vanaf met geel.

Met tien man kon RKC al helemaal geen vuist meer maken tegen het sterkere AZ. De Waalwijkers kregen een minuut of tien voor tijd ook nog de 1-3 om de oren, waardoor het helemaal gespeeld was. Het was Stengs die zich de betere toonde ten opzichte van Touba en zijn zevende van het seizoen maakte. In de absolute slotfase had AZ nog vaker kunnen scoren, maar Gudmundsson vergat zijn tweede te maken. De drie punten gingen desondanks mee naar Noord-Holland, RKC mag het volgende week op bezoek bij VVV-Venlo weer proberen.

Opstellingen en beoordelingen*:

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 5, Juriën Gaari 6, Melle Meulensteen 6, Ahmed Touba 6, Thierry Lutonda 6, Vurnon Anita 5.5 (87. Hans Mulder -), Anas Tahiri 4.5 (71. Augustijns -), Richard van der Venne 6 (71. Finn Stokkers -), Cyril Ngonge 5 (60. Lennerd Daneels 5), Sylla Sow 4, Thijs Oosting 6 (87. Vitalie Damascan -).

AZ: Marco Bizot 6.5, Jonas Svensson 6 (71. Yukinari Sugawara -), Timo Letschert 5, Bruno Martins Indi 5.5, Owen Wijndal 5.5, Fredrik Midtsjø 6.5, Tijjani Reijnders 6.5 (78. Jordy Clasie -), Albert Gudmundsson 6.5, Calvin Stengs 7.5, Myron Boadu 6.5 (80. Dani de Wit -), Jesper Karlsson 5.

Man of the match: Calvin Stengs

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd