Ajax pakt 35e titel officieel na eenvoudige zege op Emmen

2 mei 2021 – Ajax heeft zich zondagmiddag voor de 35e keer in de clubhistorie gekroond tot landskampioen van Nederland. De ploeg van trainer Erik ten Hag won in de eigen Johan Cruijff ArenA met 4-0 van FC Emmen en is officieel niet meer te achterhalen door achtervolger PSV. In Amsterdam werden de doelpunten verzorgd door Jurriën Timber, Sébastien Haller, Devyne Rensch en Davy Klaassen.

Ajax pakt 35e titel officieel na eenvoudige zege op Emmen

Ten Hag besloot geen gekke dingen te doen met zijn basisopstelling en stuurde de bekende namen het veld in die vorige week van AZ wonnen. Ajax begon uitstekend in eigen stadion en kreeg al vroeg kansen op de score te openen. Dusan Tadic hielp een grote kans om zeep, maar even later was het alsnog raak voor de thuisploeg. Jurriën Timber was mee naar voren gekomen en vond de bal zomaar voor zijn voeten. De schuiver van de rechtsback was doelman Michael Verrips te machtig en hobbelde langzaam over de doellijn: 1-0.

Daarna was het tijd voor Sébastien Haller, die een ongelukkige eerste helft speelde. Hij stuitte eerst op Verrips en knikte vervolgens van dichtbij over het vijandelijke doel. Ook van wat grotere afstand kreeg hij de bal niet tussen de palen. Emmen bleef zodoende overeind en begon bloed te ruiken in de ArenA. Michael de Leeuw en Glenn Bijl doken gevaarlijk op in de zestien van Maarten Stekelenburg. De doelman mocht van geluk spreken dat Lisandro Martínez scherp was en tot twee keer toe serieus gevaar van de Emmenaren voorkwam.

Naast De Leeuw en Bijl was het vooral Luka Adzic, die de weg naar het doel van Stekelenburg probeerde te vinden. Hij dacht de goalie met een wippertje te verschalken, maar die inzet had niet voldoende snelheid en richting. In de absolute slotfase van de eerste helft kreeg de Servische middenvelder ook nog een uitstekende kopkans. Na een voorzet van Caner Cavlan kwam Adzic niet goed uit en zag hij zijn kopbal over het doel vliegen. Aan de andere kant had Verrips op dat moment al een tijdje amper iets te doen gehad.

Na de thee nam Ajax de touwtjes weer in handen en krulde Tadic kort na de aftrap rakelings over. Edson Álvarez was ook dicht bij de tweede Amsterdamse treffer. Hij stuurde een hoekschop van Tadic richting de verre hoek, maar zijn inzet bleek iets te hoog. De 2-0 viel na iets meer dan een uur spelen alsnog. Davy Klaassen bezorgde de bal bij Haller, die dit keer wel koel bleef. De Fransman verscheen alleen voor Verrips en schoof de bal met zijn linkerbeen tegen de touwen. Daarmee was het verzet van het dappere Emmen gebroken.

Het duurde dan ook niet lang tot Ajax de 3-0 op het scorebord had gezet. Tadic kreeg veel tijd voor het geven van de voorzet en deed dat op fantastische wijze. Bij de tweede paal dook Rensch op en de jongeling knikte hard binnen. Daarna lieten Haller en Álvarez na om voor nog meer feest te zorgen, maar gelukkig deed Klaassen dat niet. Hij schatte een uitstekende voorzet van Tadic op waarde en knikte de 4-0 achter Verrips. In de slotfase bleef Ajax zoeken naar meer doelpunten, maar die vielen niet meer voor de landskampioen.

Opstellingen en beoordelingen:*
Ajax: Maarten Stekelenburg 6.5; Jurriën Timber 6.5 (78. Perr Schuurs -), Devyne Rensch 6.5 (67. Noussair Mazraoui 6), Lisandro Martínez 6.5, Nicolás Tagliafico 6; Davy Klaassen 6.5 (88. Zakaria Labyad -), Ryan Gravenberch 6.5 (78. Mohammed Kudus -), Edson Álvarez 6; Antony 6 (67. David Neres 6), Sébastien Haller 6, Dusan Tadic 7.5.

FC Emmen: Michael Verrips 6; Glenn Bijl 6, Keziah Veendorp 6, Miguel Araujo 6, Caner Cavlan 6; Jari Vlak 6 (74. Halil Ben Moussa -), Lucas Bernadou 6 (83. Simon Tibbling -), Luka Adzic 6.5 (83. Robbert De Vos -), Sergio Peña 6, Kerim Frei 6 (74. Paul Gladon -); Michael de Leeuw 6 (88. Didier La Torre -).

Man of the Match: Dusan Tadic
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Ajax

gerelateerd