Driehoek greep bewust niet in bij Ajax-feest, wel 15 aanhoudingen

2 mei 2021 – De driehoek (gemeente, politie en justitie) van Amsterdam heeft er bewust voor gekozen om niet in te grijpen tijdens het kampioensfeest van Ajax. Het laten zien van de schaal aan de supporters was namelijk een spontane actie, waarvoor op voorhand dus geen actie ondernomen kon worden. In totaal waren er naar schatting twaalfduizend supporters aanwezig en in totaal zijn er vijftien mensen gearresteerd.

Driehoek greep bewust niet in bij Ajax-feest, wel 15 aanhoudingen

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laten weten tegenover AT5. "Bij de Amsterdam Arena was het tijdens en na de wedstrijd tegen FC Emmen veel te druk. Naar schatting waren er 12.000 supporters naar het stadion gekomen om het kampioenschap te vieren", liet het weten via een woordvoerder over de situatie rondom de thuishaven van Ajax. 

Anders dan bij het Leidseplein, waar een noodverordening gold, had de gemeente met dat scenario geen rekening gehouden. "De driehoek heeft het even aangekeken en laten gebeuren", laat de woordvoerder weten over het besluit om niet te grijpen. Wel werd Ajax verzocht om het tonen van de schaal zo snel mogelijk te stoppen, om het plein leeg te laten lopen.

Lees ookSnoeiharde kritiek op Ajax-directie na overtreden coronaregels

"Gezien de enorme hoeveelheid fans die zich buiten had verzameld was dit waarschijnlijk wel beter dan het negeren", liet een woordvoerder weten over de fans, die tegen 19.00 uur weer waren verdwenen rond de Johan Cruijff Arena. In totaal werden er vijftien mensen opgepakt, vooral vanwege verboden wapenbezit en/of het in bezit zijn van vuurwerk.

Ajax

gerelateerd