De Mos: "Gravenberch wordt Ajax' grootste kapitaal ooit"

3 mei 2021 – Geen Ajacied kwam dit seizoen tot meer minuten dan de pas achttienjarige Ryan Gravenberch. De middenvelder van Ajax speelde daarmee een belangrijke rol in het behalen van de 35ste landstitel in de clubgeschiedenis, die thuis tegen FC Emmen werd veiliggesteld. Analyticus Aad de Mos ziet dat er voor het supertalent een prachtige toekomst is weggelegd.

De Mos: "Gravenberch wordt Ajax' grootste kapitaal ooit"

De Mos komt in gesprek met Voetbal International superlatieven tekort. "Enorme potentie. Ik blijf zeggen: dat gaat het grootste kapitaal van Ajax ooit worden. Zeker als hij het EK gaat spelen, dat zal hij gaan doen. En hij heeft zich ook langzaam onttrokken van de hand van zijn leermeester, Daley Blind. Daar heeft hij een paar wedstrijden moeite mee gehad, maar de laatste wedstrijden is hij zich daarvan aan het onttrekken. Ik vond hem tegen Utrecht en AZ weer heel goed."

De Mos is vooral onder de indruk van het inzicht van Gravenberch, die daarmee een essentiële schakel is op het Amsterdamse middenveld. "Hij oriënteert zich heel goed op het veld: waar hij moet staan. En hij kan bij een aanname met één of twee bewegingen een speler passeren, er zijn weinig spelers die dat kunnen", constateert de oud-trainer.

Gravenberch kwam dit Eredivisieseizoen 29 wedstrijden in actie, waarin hij drie keer scoorde en vijf assists leverde. De lange middenvelder maakte in totaal 2.432 minuten. Dat is zelfs meer dan aanvoerder en sterspeler Dusan Tadic (2.423). Om het grootste kapitaal ooit te worden van Ajax, zal Gravenberch voor meer dan 86 miljoen euro moeten verkassen. FC Barcelona betaalde dat bedrag in 2019 voor Frenkie de Jong.

Ajax

gerelateerd