Geelen hoopt op meer Europees succes van andere NL'se clubs

4 mei 2021 – Ajax' commercieel directeur Menno Geelen vindt dat alle Nederlandse clubs gebaat zijn bij een sterke Eredivisie, met clubs die zich over de landsgrenzen goed vertegenwoordigen. Volgens hem zorgen goede prestaties van Nederlandse clubs in de Europese competitie voor aanzien en aantrekkingskracht van de nationale competitie. Dat ziet hij dan ook als cruciaal voor de komende jaren om financieel door te groeien.

Geelen hoopt op meer Europees succes van andere NL'se clubs

"Betere Europese prestaties leiden tot meer aandacht voor de Eredivisie, dat heeft hogere tv-inkomsten uit het buitenland tot gevolg, er komt meer geld om te investeren in elftallen, er komen betere spelers en als gevolg daarvan ga je nog weer beter presteren in Europa", legt Geelen de commerciële werking uit van de markt uit tegenover Voetbal International. Door alle successen, steeg Ajax de laatste jaren enorm qua omzet.

Niet voor niets wilden ze hun eigen tv-rechten in het buitenland gaan vermarkten: Ajax kan dat in hun eigen ogen beter dan de Eredivisie momenteel. Geelen hoopt echter vooral ook dat de andere Nederlandse clubs het voorbeeld van Ajax volgen als het gaat om Europees succes: dát is namelijk de sleutel tot internationale groei voor heel Nederland. Als voorbeeld noemt hij Portugal, waarbij Ajax de rol van FC Porto vervult.

"De nummers twee, drie en vier van Portugal – Benfica, Sporting en SC Braga – presteren echter substantieel beter dan onze nummer twee, drie en vier", weet Geelen, die dan ook pleit voor investeringen in de Eredivisie. "Het minst slimme wat je kunt doen is dus van de Europees spelende clubs nog meer geld afpakken. Ga in plaats daarvan nu eens kijken hoe je de Eredivisie en groupe kunt laten groeien." Volgens hem heeft uiteindelijk iedereen baat bij een sterke Eredivisie.

Ajax krijgt bijvoorbeeld uiteindelijk netto het minste tv-geld van alle Eredivisie-clubs, omdat het veel geld afstaat aan diverse potjes voor de andere clubs. "Het enige waar ik moeite mee heb is dat we in Nederland altijd alleen maar bezig zijn met hoe we die taart gaan verdelen. En niet hoe we de taart gróter kunnen maken. Hoe kunnen we nu uitnutten dat één of meerdere Nederlandse clubs structureel goed gaan presteren in Europa? Hoe kunnen we realiseren dat de Eredivisie als geheel interessanter wordt?", aldus Geelen.

Ajax

gerelateerd