Guardiola keert na tien jaar terug in de Champions League-finale

4 mei 2021 – Pep Guardiola heeft zich voor het eerst sinds tien jaar (!) eindelijk weer eens geplaatst voor een finale van de Champions League. Met Manchester City was de oefenmeester dinsdagavond in de return simpelweg te sterk voor Paris Saint-Germain dankzij twee goals van Riyad Mahrez (2-0). Ángel Di Maria werd na een actie uit frustratie nog met rood van het veld gestuurd, waarna de eerste CL-finale van City ooit een feit was.

Guardiola keert na tien jaar terug in de Champions League-finale

In 2011 stond Pep Guardiola voor het laatst met de Champions League in zijn handen. Met FC Barcelona had hij Manchester United verslagen en de belangrijkste Europese prijs voor de tweede keer gewonnen. Toen hij naar Bayern München ging leek één ding zeker: de cup met de grote oren gaat ook in de komende jaren wel weer een keer naar Der Rekordmeister, maar met Guardiola werd de finale niet eens gehaald. 

Vier keer ging het namelijk mis in de halve finale en na zijn stap naar Manchester City hadden The Citizens hetzelfde doel: alle prijzen waren sinds de overname door de sjeiks gewonnen, behalve die ene: de Champions League. Na driemaal een vaak pijnlijke uitschakeling in de kwartfinale (Liverpool, Tottenham Hotspur en Olympique Lyon) was Guardiola in deze editie na vier jaar terug op het podium waar hij met Bayern zo vaak strandde: de halve finale.

Een van de keren dat Guardiola strandde was tegen het Real Madrid van Ángel Di Maria, die bij PSG ook in de return na het met 1-2 verloren heenduel in de basis stond. Anders dan die wedstrijd begon geblesseerde Kylian Mbappé op de bank en vanaf daar zag hij de missie voor Paris Saint-Germain al maar lastiger werd: nadat VAR Pol van Boekel een door Björn Kuipers vanwege hands onterecht gegevens strafschop aan PSG terugdraaide, was het aan de andere kant wel raak.

Een schot van Kevin De Bruyne werd gekeerd door Keylor Navas, maar in de rebound schoot Mahrez wel binnen: 1-0. In een verder vooral harde eerste helft speelde PSG, dat in de hele wedstrijd tot niet één poging tussen de palen kwam, weinig klaar. Elke poging werd geblokt door ofwel John Stones ofwel Rúben Días, die Nathan Aké negentig minuten op de bank hield. Toen Mahrez na een uur voetballen uit een heerlijke counter, waaruit bleek dat anders dan bij PSG de City-speler elkaar de bal wel gunden, de tweede CIty-goal maakte, was het duel gespeeld.

Bij PSG ging de in het verleden grote rivaal van Guardiola nog van het veld met een directe rode kaart: Di Maria liet zich gaan tegen Fernandinho bij een ingooi. Neymar was volledig onzichtbaar, Mbappé bleef met een kuitblessure op de bank en ook de nog kort invallende Mitchel Bakker kon aan de rondo die het duel in de laatste twintig minuten was, niets meer doen. PSG liet zich alleen nog gelden met keiharde overtredingen. Na 4.628 dagen sinds de overname van Manchester City en ruim twee miljarden (!) euro aan aanwinsten later staan The Citizens eindelijk eens in de finale van de Champions League.

Tegenstander voor Guardiola wordt hoe dan ook een oude bekende: Chelsea treft hij elke regelmatig met Manchester City, Real Madrid kent hij nog meer dan uit zijn tijdperk bij FC Barcelona, de laatste keer dat hij in deze eindstrijd stond. Na tien jaar krijgt de coach de kans op zijn derde Champions League-prijs, de eerste van Manchester City ooit. Wie van de twee moet hij gaan verslaan?

UEFA Champions League

gerelateerd