De tops en flops uit de halve finales van de Champions League

6 mei 2021 – Voor de derde keer sinds de invoering van de Champions League komt er een volledig Engelse finale. Na Manchester United - Chelsea in 2008 en Liverpool - Tottenham Hotspur in 2019 staan Manchester City en Chelsea tegenover elkaar in de eindstrijd in Istanbul. Dat is het verdict na de halve finales, maar niet voordat FCUpdate.nl zoals na elke speelronde in het miljardenbal de balans opmaakt via de tops en de flops. 

De tops en flops uit de halve finales van de Champions League


Tops

1. Riyad Mahrez
Ooit wees Riyad Mahrez een aanbieding van Paris Saint-Germain af, hij wilde liever in het eerste van La Havre spelen. Had de Franse topclub destijds maar doorgepakt, want via Leicester City was de Algerijn de grote plaaggeest over twee duels voor PSG in de halve finale van de Champions League. Met drie doelpunten was hij hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de exit van de Franse formatie, ondanks dat hij bij beide treffers dinsdagavond vooral op de juiste plaats stond. Zijn vier goals en twee assists in vijf knock-outwedstrijden van de Champions League verraadt dat dát geen toeval, maar vooral kwaliteit was. 

2. N'Golo Kanté
Hij werd vorige week in Madrid al verkozen tot Man of the Match en was ook woensdag de beste op het veld: N'Golo Kanté. Wat is de Franse marathonman toch een geweldige speler. In de thuiswedstrijd van woensdag was de controleur niet alleen belangrijk met zijn passing en verdedigende arbeid, maar ook met zijn aanvallende acties. Hij stond aan de basis van zowel de 1-0 als de 2-0 en bewees daarme op de juiste momenten precies de goede dingen te kunnen doen. Kanté is niet het type dat te koop loopt met zijn prestaties, na het winnen van het WK in 2018 durfde hij de beker niet op te eisen, maar krijgt nu zeker wel de erkenning waar hij recht op heeft. Wat een voetballer, al had hij zelf eerder al uit een counter natuurlijk wel al de tweede Chelsea-goal moeten maken. 

3. Thomas Tuchel
Hij zal het niet toegeven, maar ongetwijfeld kon de Duitser een kleine glimlach niet onderdrukken nadat Paris Saint-Germain kansloos uitgeschakeld werd in de halve finale tegen Manchester City. De ontslagen coach heeft met zijn nieuwe club de finale wel bereikt. En dat is knap, want van een ploeg in de problemen maakte hij een stabiel elftal. In achttien van de 24 duels hield hij de nul; hij haalde de finale van de Champions League, plaatste zich voor de FA Cup-finale (ten koste van toekomstig opponent Manchester City!) en is sinds zijn aanstelling met The Blues na het elftal van Pep Guardiola de best presterende ploeg van de Premier League. Hulde voor Tuchel, die met de CL-winst de ultieme revanche kan nemen op PSG. 

Flops

1. Slechte verliezers bij Paris Saint-Germain
Natuurlijk: er hoort frustratie bij als je wordt uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League. Maar de manier waarop Paris Saint-Germain zich liet gaan, was topploeg onwaardig. Ángel Di Maria werd met rood weggestuurd en Björn Kuipers had met Presnel Kimpembe en Danilo eigenlijk hetzelfde moeten doen, terwijl Neymar ontsnapte aan een gele kaart en Marco Verratti in de slotfase alleen maar aan het mekkeren was. Maar het ergste was misschien nog wel de analyse van Ander Herrera: "We hebben zeventig minuten gedomineerd", zei hij. Manager Mauricio Pochettino nam dezelfde woorden in de mond: dan ben je als club gewoon een ontzettend slechte verliezer.

2. Björn Kuipers
Nee, de Nederlandse arbiter staat niet in dit rijtje vanwege de eventuele harde woorden die hij zou hebben gebezigd richting de spelers van Paris Saint-Germain. Als je kijkt naar wat er allemaal naar de scheidsrechters geroepen wordt, mag de leidsman ook best eens direct zijn naar de voetballers. Hoewel hij richting het EK wel onder de liep zal liggen bij de UEFA, vielen de uitspraken inhoudelijk ook reuze mee. Wel staat hij in dit rijtje vanwege zijn matige optreden: de vermeende handsbal van Oleksandr Zinchenko, het niet wegsturen van in elk geval Presnel Kimpembe (en misschien wel Danilo) én liet het duel eerder al enigszins ontsporen. De arbiter kreeg dan ook weinig voldoendes uitgedeeld na zijn optreden, al was hij natuurlijk geenszins bepalend in de kraker. 

3. Eden Hazard
Op het veld waar hij jarenlang alle Premier League-verdedigers het leven zuur maakte, werd woensdag pijnlijk duidelijk dat er weinig meer over is van de ooit zo goede Eden Hazard. Het Belgische zorgenkind stond in de basis en kon absoluut geen potten breken tegen zijn oude club, die hij juist had verlaten om verder te komen in de voetballerij. Het tegendeel is uiteindelijk gebleken. Dat hij na afloop stond te geinen met spelers van Chelsea, zal ook niet goed zijn gevallen bij de fans. Wat ben je in hemelsnaam allemaal aan het doen, Eden


UEFA Champions League

gerelateerd