Harde nederlaag voor Vitesse in strijd om Europees voetbal

7 mei 2021 – Op Het Kasteel is Vitesse vrijdagavond met 3-0 afgedroogd door Sparta Rotterdam. Daarmee heeft de club haar Europese droom enigszins in gevaar gebracht. De Rotterdammers doen met het ietwat geflatteerde resultaat wel zeer goede zaken met het oog op de play-offs.

Harde nederlaag voor Vitesse in strijd om Europees voetbal

Vitesse begon aan deze wedstrijd in de wetenschap dat Feyenoord vorige week drie kostbare punten bij ADO Den Haag verspeelde, waardoor het verschil voorafgaand aan deze wedstrijd vijf punten was. Met nog drie wedstrijden te gaan, was een overwinning op Sparta vandaag een grote stap richting Europees voetbal geweest. Ook kon Vitesse nog heel voorzichtig nog naar boven kijken, waar het gat naar AZ, dat derde staat, van tevoren vier punten was. De Arnhemmers hadden daarmee ook nog met een verrekijker zicht op een ticket voor de voorrondes van de Europa League.

Voor Sparta, dat in goede vorm verkeerde, was er nog de hoop om de play-offs te halen. Ze stonden vooraf twee punten onder Heracles Almelo die de achtste plaats op dat moment vasthielden. Beide ploegen speelden dus voor niets minder dan drie punten. Het elftal van Henk Fraser kende één wijziging: Bart Vriends nam de basisplek van Laros Duarte over, waardoor Adil Auassar een linie doorschoof. Bij Vitesse keerden de gebruikelijke elf namen van trainer Thomas Letsch weer terug in de basis na een aantal schorsingen en blessures.

De vaste krachten bij Vitesse zagen echter dat Sparta, na een voorzichtige beginfase van beide ploegen, in het begin toch iets meer de overhand had. Via Smeets en Mijnans kwamen ze een aantal keren dicht bij de openingstreffer. Net toen de Arnhemmers het heft iets meer in eigen hand namen en misschien wel een penalty hadden moeten krijgen na een handsbal van Auassar, was het Smeets die aan de overkant de voorzet van Mario Engels binnenkopte: 1-0. De progressieve aanpak van Fraser in deze wedstrijd bleek hiermee zeer effectief.

Vitesse was voor rust actief op zoek naar de gelijkmaker en kwam via een schot van Maximilian Wittek nog dichtbij, maar door een goede redding van Maduka Okoye gingen ze met een achterstand de kleedkamer in. In het tweede bedrijf zette Vitesse deze trend door en trokken de Rotterdammers zich vooral terug op hun eigen helft. Dit resulteerde in veel doelpogingen voor Vitesse, met als kroonjuweel het afstandsschot van Riechedly Bazoer die op de lat uiteen spatte, maar het doelpunt kwam er maar niet.

Vitesse kwam ook niet meer langszij, want ruim tien minuten voor tijd was het Thy die uit een hoekschop van de uitstekend spelende Smeets de voorsprong van Sparta verdubbelde. Dit bleek de genadeklap te zijn, waarna invaller Emegha een paar minuten later ook nog de 3-0 binnentikte na een snelle counter die hij zelf opzette. Hiermee werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid.

Zo heeft Vitesse vandaag kostbare punten verspeeld in de strijd om Europees voetbal. Met deze nederlaag kan Feyenoord zondag in de klassieker tegen Ajax weer op twee punten komen. Voor de Spartanen betekent deze overwinning dat ze Heracles passeren op de ranglijst en zo in de play-offs plekken terecht komen. Door deze uitslag is de strijd om de vierde plaats en de achtste plaats in de laatste twee speelronden nog helemaal open.

Opstellingen en beoordelingen:*

Sparta Rotterdam: Okoye 6.5; Abels 6, Vriends 6, Beugelsdijk 7, Meijers 6; Harroui 6, Smeets 7.5 (82. Kharchouch -), Auassar 6; Mijnans 6 (73. Heylen -), Thy 6.5, Engels 6.5 (73. Emegha -).

Vitesse: Pasveer 6; Dasa 6, Doekhi 6, Bazoer 6, Rasmussen 6 (66. Darfalou 6), Wittek 6.5; Tannane 6, Bero 6, Tronstad 6 ; Openda 6 (84. Oroz -), Broja 6 (84. Touré -).

Man of the Match: Bryan Smeets
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd