Degradatiestrijd in Eredivisie: dit zijn de scenario's

13 mei 2021 – Ajax is al even officieus en officieel kampioen van Nederland, maar onderin is de spanning om te snijden. Vijf clubs zijn nog altijd niet zeker van handhaving en kunnen zowel rechtstreeks als ook nog via de nacompetitie degraderen naar de Eerste Divisie. FCUpdate.nl zet de huidige stand van zaken op een rijtje en maakt een situatieschets van de mogelijkheden in de laatste twee duels.  

Degradatiestrijd in Eredivisie: dit zijn de scenario's

Huidige stand:
14. RKC Waalwijk: 27 punten, +31, -51 (-20)
15. Willem II: 25 punten, +34, -66 (-32)
------------------------------------------------------------ 
16. FC Emmen: 24 punten, +33, -67 (-34)
------------------------------------------------------------ 
17. VVV-Venlo: 23 punten, +42, -84 (-42)
18. ADO Den Haag: 22 punten, +26, -68 (-43)

14. RKC Waalwijk: 27 punten, +31, -51 (-20)
De ploeg van Fred Grim heeft ondanks het zwaarste programma wel de beste papieren. Het heeft namelijk aan één zege in de laatste twee duels genoeg om zich officieus veilig te spelen. FC Emmen moet dan een doelsaldo van +14 goedmaken met slechts één extra overwinning: kortom, zeer onwaarschijnlijk. Bij één remise is rechtstreekse handhaving afgewend (officieus overigens, want ADO kan nog gelijk komen in punten): want FC Emmen en VVV-Venlo treffen namelijk elkaar nog. 

Programma:
RKC Waalwijk – FC Twente
Feyenoord – RKC Waalwijk

15. Willem II: 25 punten, +34, -66 (-32)
Dat laatste voordeel, dat Emmen en VVV elkaar nog treffen op de laatste speeldag, heeft Willem II ook, maar de Tilburgers hebben wel twee punten minder marge dan RKC Waalwijk en moeten ook qua doelsaldo veel meer vrezen. Met ADO Den Haag en Fortuna Sittard hebben ze weliswaar een relatief makkelijk programma, maar de vorm van die beide ploegen is wel beduidend beter dan die van de Tilburgers, die slechts één van de laatste zes duels wonnen. Bij een overwinning op ADO Den Haag is rechtstreekse degradatie zeker voorkomen, maar bij een nederlaag ligt het nog helemaal open voor Zeljko Petrovic.

ADO Den Haag – Willem II
Willem II – Fortuna Sittard

16. FC Emmen: 24 punten, +33, -67 (-34)
Na de ongekende ongeslagen reeks van zeven duels incasseerde FC Emmen in de laatste twee wedstrijden acht tegentreffers en maakte het geen doelpunt. Toch is de kans groot dat ze bij een zege op VVV-Venlo op de slotdag rechtstreekse handhaving voorkomen. Alleen als ADO Den Haag twee keer wint én Willem II op de slotdag Fortuna Sittard pakt, volstaat een zege in Venlo niet. Wat er nodig is voor rechtstreekse handhaving, hangt voor de andere resultaten af: zelfs met twee zeges is dat geen zekerheid voor Lukkien en consorten.

Programma:
FC Emmen – sc Heerenveen
VVV-Venlo – FC Emmen

17. VVV-Venlo: 23 punten, +42, -84 (-42)
Het eerste puntje tegen RKC Waalwijk (3-3) na twaalf nederlagen heeft VVV opgericht, helemaal omdat het rechtstreekse handhaving weer in eigen hand heeft. Dan moet er echter wel twee keer worden gewonnen en Ajax (de vorige keer 0-13…) is de komende opponent. Bij een nederlaag in Amsterdam en zeges van FC Emmen en Willem II is degradatie al een zekerheid. Mocht FC Emmen niet winnen, dan heeft VVV-Venlo aan een zege op de formatie van Dick Lukkien genoeg – mits ADO Den Haag over twee duels geen beter resultaat boekt dan VVV (punten en doelsaldo). Toch kan er ook reden zijn om wel te hopen op een ADO-succes tegen Willem II: dan kan VVV met drie punten tegen FC Emmen zelfs nog rechtstreeks handhaven. Maar of ze daar op gokken... want ADO mag na de zege hooguit gelijkspelen en dan met minder doelsaldo; FC Emmen moet verliezen van sc Heerenveen; én Willem II moet verliezen van Fortuna Sittard (Een puntje van Willem II mag alleen bij een monsternederlaag tegen ADO Den Haag, maar dan moet ADO verliezen). 

Programma: 
Ajax – VVV-Venlo
VVV-Venlo – FC Emmen

18. ADO Den Haag: 22 punten, +26, -68 (-43)
Ondanks twee zeges op rij zijn er nog altijd volop kopzorgen voor Ruud Brood. Met Willem II en FC Twente treft het weliswaar twee teams van wie het kan winnen, zeker getuige de huidige vorm, maar zekerheden zijn het niet. Een nederlaag tegen Willem II betekent officieuze degradatie als FC Emmen al een punt pakt tegen sc Heerenveen. Het doelsaldo kan het elftal sowieso weleens parten gaan spelen, want ondanks de 0-13 nederlaag van VVV-Venlo heeft ADO Den Haag momenteel het minste doelsaldo. Daardoor moet het zelfs bij twee zeges nog vrezen, want het is dan alleen zeker niet rechtstreeks gedegradeerd als: FC Emmen verliest van Heerenveen en/of VVV-Venlo; én VVV-Venlo niet twee keer wint. Om de play-offs nog te ontlopen is er een wonder nodig: Willem II mag op de slotdag maximaal een puntje halen, FC Emmen mag maximaal drie punten pakken en VVV-Venlo maximaal vier. Omdat laatstgenoemde tegen elkaar spelen is het wel zeker dat het bij twee zeges de achttiende plaats verlaat, maar daar koopt in de Hofstad helemaal niemand wat voor.

Programma:
ADO Den Haag – Willem II
FC Twente – ADO Den Haag

Eredivisie

gerelateerd