Spelers niet in het nauw door statement over Israël en Palestina

12 mei 2021 – Ook de voetbalwereld houdt zich bezig met de situatie in Israël en Palestina. Via social media spraken meerdere spelers al hun mening uit over de hachelijke situatie. Eran Zahavi kwam al met een pro-Israël-statement op de proppen, terwijl onder meer Zakaria Labyad en Mo Ihattaren zich hard maakten voor Palestina.

Spelers niet in het nauw door statement over Israël en Palestina

Een lastige situatie voor de clubs, weet voetbaladvocaat Jan Kabalt. De spelers die zich via social media hebben uitgesproken over de gevoelige kwestie, hoeven volgens hem geen sanctie te verwachten. "Hoewel de wereldvoetbalbond FIFA in 2014 een verbod heeft ingesteld op het doen van politieke uitingen tijdens en rondom wedstrijden", legt hij uit aan De Telegraaf. "Het gaat dan met name om gesproken woorden, gebaren en bijvoorbeeld het tonen van teksten op shirts die onder het wedstrijdshirt worden gedragen. Daar tegenover staat dat de FIFA de nationale bonden heeft opgeroepen om coulant om te gaan met spelers die tijdens of rondom de wedstrijd knielden als steunbetuiging voor George Floyd en/of de Black Lives Matter-discussie."

Volgens De Telegraaf zitten Ajax en PSV in hun maag met de situatie, nu onder meer Labyad, Noussair Mazraoui, Pablo Rosario en Ihattaren zich hebben uitgesproken. Zahavi deelde een mediabericht waarin stond dat er 300 raketten richting Tel Aviv werden afgevuurd, terwijl Labyad en Mazraoui juist een foto deelden met daarbij de tekst 'Free Palestina'.

Gevolgen zal het niet krijgen voor de spelers, denkt Kabalt. "Hooguit bij hun club of met sponsors als ze dienaangaande afspraken in hun contract hebben. Maar naar mijn oordeel kan er door de KNVB, UEFA of FIFA niet tegen uitingen van spelers buiten de wedstrijden om – op hun persoonlijke Instagram- of Twitter-account – worden opgetreden. Een dergelijk verbod zou in strijd zijn met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), de vrijheid van meningsuiting. Van dat artikel zou in dringende omstandigheden alleen bij een formele wet kunnen worden afgeweken en niet door een reglement van de FIFA of nationale bond."

Ajax

gerelateerd