Strijd om promotieticket nog niet beslist: Go Ahead bidt en hoopt

12 mei 2021 – Op een avond die is verlopen zoals niemand had kunnen voorspellen, is de strijd om het tweede promotieticket in de Eerste Divisie nog niet beslist. Voor Go Ahead Eagles wordt het een uurtje nagelbijten. De club uit Deventer deed wat het moest doen tegen Excelsior (0-1) en promoveert naar de Eredivisie als De Graafschap in de stilgelegde wedstrijd tegen Helmond Sport punten morst.

Strijd om promotieticket nog niet beslist: Go Ahead bidt en hoopt

Almere City FC - Jong PSV 1-1
De opdracht voorafgaand aan de laatste speelronde was duidelijk voor Almere City FC: zelf winnen van Jong PSV en hopen dat De Graafschap een misstap begaat tegen Helmond Sport. Bij het eerste deel van de opdracht ging het al mis voor de ambitieuze club uit Flevoland. Het lukte Almere City namelijk niet om de thuiswedstrijd tegen de beloften van PSV tot een goed einde te brengen.

Het was Almere City dat de klok sloeg in de eerste helft. Thomas Verheydt had de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk op voorsprong moeten zetten, maar stuitte van dichtbij op doelman Mark Spenkelink. Vlak na rust kregen de Almeerders het deksel op de neus. Uit een zelf opgezette aanval maakte Fredrik Oppegaard de 0-1, waardoor Almere City de opdracht om te winnen nog wat moeilijker werd. Het duurde tot halverwege de tweede helft alvorens Almere City op gelijke hoogte kwam. Terwijl buiten het Yanmar Stadion vuurwerk werd afgestoken, zorgde Daniël Breedijk voor de 1-1. De thuisploeg ging op jacht naar de voorsprong, maar de overwinning bleek een brug te ver. Via de play-offs kan Almere City alsnog promotie naar de Eredivisie bewerktstelligen.

Excelsior - Go Ahead Eagles 0-1
Voor Go Ahead Eagles was de opdracht om naar de tweede plek te klimmen nog wat lastiger dan voor Almere City. De club uit Deventer bezette namelijk voorafgaand aan de afsluitende speelronde de vierde plaats. In punten stond de ploeg van trainer Kees van Wonderen gelijk met Almere City, maar op doelsaldo legde Go Ahead Eagles het af tegen de concurrent.

Dus moest Go Ahead Eagles niet alleen winnen bij Excelsior, maar ook hopen dat zowel De Graafschap als Almere City averij zou oplopen. Het zag er lange tijd naar uit dat de bezoekers niet tot scoren zouden komen in Rotterdam. Een kleine tien minuten voor tijd kopte Bas Kuipers de bevrijdende 0-1 binnen. Het bleek genoeg voor de zege. En omdat Almere City punten morste tegen Jong PSV, werd de in elk geval de club uit Flevoland ingehaald op de ranglijst.

SC Cambuur - NAC Breda 3-2
Een godswonder voor NAC Breda bleef uit in Leeuwarden. De ploeg van trainer Maurice Steijn had nog een heel kleine kans om het tweede promotieticket te pakken, maar ging onderuit op de bezoek bij de kampioen van de Eerste Divisie. En dat terwijl de bezoekers halverwege de tweede helft nog met 0-2 leidde.

Het was Sydney van Hooijdonk die tien minuten voor rust de score had geopend. Kaj de Rooij verdubbelde vroeg in de tweede helft de marge, waardoor de Bredanaars virtueel de derde plaats bezetten. In de slotfase ging het helemaal mis voor de ploeg van trainer Maurice Steijn. Dat had niet alleen te maken met het doelpunt dat Go Ahead maakte bij Excelsior, maar ook met de drie goals die NAC nog incasseerde. Mitchell Paulissen en Eerste Divisie-topscorer Robert Mühren bezorgden de kampioen de volle buit en de vierde periodetitel.

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd