Doek valt voor VVV na verlies bij Ajax en winst concurrentie

13 mei 2021, 16:29   Bijgewerkt: 13 mei 2021, 16:43

Door een 3-1 nederlaag bij Ajax en winst van FC Emmen en Willem II is VVV-Venlo na 33 speelronden gedegradeerd uit de Eredivisie. Het degradatiespook was na twaalf nederlagen op rij en vervolgens een gelijkspel al een tijdje aanwezig in Limburg, maar nu is het doek dus echt gevallen. Bij Ajax kwam het team van Jos Luhukay nog aardig voor de dag, maar ondanks een rode kaart voor Kenneth Taylor en een aansluitingstreffer van Giorgos Giakoumakis snel daarna, zat het er voor VVV niet in.

Bij aanvang van speelronde 33 bevond VVV-Venlo zich op plek zeventien, met slechts een punt minder dan FC Emmen (16) en twee minder dan Willem II (15). Indien die ploegen allebei wonnen, van sc Heerenveen en ADO Den Haag, dan was degradatie een feit voor VVV als het zelf verloor bij Ajax. De ploeg van Jos Luhukay kon zich dus eigenlijk geen nederlaag veroorloven, omdat het dan volledig afhankelijk zou zijn van de resultaten op de andere velden.

Maar ja, winnen van Ajax. Dat deed VVV nog nooit in Amsterdam. Sterker nog, vorig seizoen won Ajax met 6-0 en eerder dit seizoen kreeg VVV ongenadig hard op de broek van Ajax. De landskampioen slachtte VVV na de rode kaart van Chris Kum af met 0-13 en zette daarmee een nieuw eredivisierecord neer. Een verschil met nu was dat Ajax destijds nog alles had om voor te spelen, terwijl voor Ajax de confrontatie van vanmiddag ging het puntenaantal verbeteren en de honderd halen qua goals.

Ajax-trainer Erik ten Hag zette flink wat reservespelers op die taak. Dusan Tadic, Ryan Gravenberch en Antony namen plaats op de bank en Jurgen Ekkelenkamp, Perr Schuurs, David Neres, Oussama Idrissi en Mohammed Kudus mochten het laten zien. De eerste twee speelden vermoedelijk voor Nicolas Tagliafico (op vakantie) en Edson Álvarez (geschorst). VVV-Venlo stelde daar een 5-3-2 formatie tegenover, om zo bijvoorbeeld een nieuwe 13-0 te voorkomen.

Ondanks dat VVV het dus opnam tegen een veredeld B-elftal van Ajax, kwamen de Venlonaren er nauwelijks aan te pas. Ze kwamen al na tien minuten op achterstand door een goal van Devyne Rensch en vervolgens kwam er ook slecht nieuws vanaf de ander velden. Willem II liep uit naar een 0-3 voorsprong bij ADO Den Haag en FC Emmen ging aan de leiding tegen sc Heerenveen, dat ook nog rood kreeg. Dat betekende dat VVV halverwege de wedstrijd virtueel gedegradeerd was.

Op die situatie was weinig af te dingen, want in de eerste helft had VVV weinig aanspraak gemaakt op treffers. Aanvoerder Danny Post schoot bij een zeldzame aanval over en topscorer Giakoumakis stuitte na een gelukje op keeper Maarten Stekelenburg. Ajax had niet veel meer kansen, maar had na 25 minuten wel op 2-0 kunnen komen. Davy Klaassen, die vlak voor rust uitviel na een knietje tegen zijn bovenbeen, slaagde er na een passje van Idrissi niet in om doelman Thorsten Kirschbaum te passeren.

Snel in de tweede helft gloorde er hoop voor VVV-Venlo. Invaller Taylor, die Klaassen had vervangen, moest er na 54 minuten af met een rode kaart. Scheidsrechter Dennis Higler gaf in eerste instantie nog geel voor de tackle van Taylor op Danny Post, maar na het zien van de beelden trok Higler toch rood. Dat gebeurde allemaal een paar minuten nadat Giakoumakis te slap in had gekopt en een schot van Idrissi net voorlangs was gegaan.

Mocht VVV hoop putten uit die rode kaart, dan werd die hoop pijlsnel weer de grond ingeboord door Ajax. Drie minuten na de rode kaart zette Haller de thuisploeg namelijk op 2-0. De sterke spits ontving de bal van Neres, schudde Arjan Swinkels van zich af en zette op het laatste moment zijn voet tegen de bal voor de 2-0. Daar bovenop kwam het nieuws dat Emmen de voorsprong tegen Heerenveen had uitgebouwd, waardoor de situatie voor VVV steeds nijpender werd.

De nekslag voor VVV volgde even later toch, want kort na de aansluitingstreffer van Giakoumakis was het Kudus die met zijn laatste actie van de wedstrijd de marge naar twee bracht. Met een mooie pegel verschalkte hij Kirschbaum in de korte hoek: 3-1. Dat was treffer 99 van Ajax dit seizoen in de Eredivisie. Goal nummer 100 bleef uit, mede doordat Neres, Haller, Antony en Ekkelenkamp kansen misten. Voor het vechtende VVV-Venlo maakte het niet meer uit, dat degradeerde na vier seizoenen Eredivisie weer terug naar de Eerste Divisie.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Maarten Stekelenburg 6.5, Jurriën Timber 6.5, Perr Schuurs 6.5, Lisandro Martínez 6.5, Devyne Rensch 7 (68. Sean Klaiber 5.5), Jurgen Ekkelenkamp 5, Mohammed Kudus 6.5 (79. Dusan Tadic -), Davy Klaassen 6 (44. Kenneth Taylor 3), David Neres 6.5 (79. Antony -), Sébastien Haller 6, Oussama Idrissi 5 (68. Ryan Gravenberch 6).

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 5, Tobias Pachonik 5, Arjan Swinkels 4.5, Kristopher Da Graca 4.5, Leon Guwara 4.5, Lukas Schmitz 5 (58. Jafar Arias 6.5), Danny Post 5, Simon Janssen 5.5 (58. Guus Hupperts 5), Zinédine Machach 5 (68. Yahcuroo Roemer 6), Vito van Crooy 5.5, Giorgos Giakoumakis 6. 

Man of the match: Devyne Rensch

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen