ADO Den Haag degradeert uit de Eredivisie, RKC officieus veilig

13 mei 2021, 16:30   Bijgewerkt: 13 mei 2021, 17:13

Met nog één speelronde te gaan is het doek gevallen voor ADO Den Haag en VVV-Venlo. Zij verloren beide redelijk kansloos van respectievelijk Willem II (1-4) en Ajax (3-1). De grote concurrent FC Emmen boekte een knappe 3-1 zege op Heerenveen, waardoor zelfs de zestiende plek niet meer haalbaar is voor ADO en VVV. RKC won thuis van FC Twente met 2-1 en heeft zich daarmee officieus veilig gespeeld. Emmen kan nog op gelijke hoogte komen, maar RKC heeft een aanzienlijk beter doelsaldo.

Amper bijgekomen van de spectaculaire ontknoping in de Keuken Kampioen Divisie, stond de volgende thriller alweer op het programma. Waar het hart bij de supporters woensdagavond al flink in de keel zat, moest het bij de degradatiekandidaten onderhand wel tegen de huig drukken. Vijf ploegen moesten met nog twee speelrondes te gaan bepalen welke twee teams zich zouden handhaven, welke twee teams direct zouden degraderen en welk team zijn heil in de play-offs moet zoeken.

Emmen – Heerenveen 3-1

De oude diesel van FC Emmen leek net op tijd op gang te zijn gekomen, waardoor het afstand nam van de troosteloze laatste plek. De vraag was of de benzinetank inmiddels niet leeg was geraakt, want de laatste twee duels gingen met 4-0 verloren. Toch bleek er nog wat onderin de kan te zitten, want tegen Heerenveen verliep de wedstrijd zeer soepeltjes. Al snel kreeg het een strafschop mee toen Michael de Leeuw een schoen in het gezicht kreeg en Sergio Pena maakte de 1-0. Vervolgens ging Lasse Schöne over de schreef en dus kwam Emmen ook nog eens tegen tien man te spelen.

Ook Jan-Paul van Hecke stak de helpende hand nog uit, letterlijk en figuurlijk. Door zijn handsbal mocht Pena ook zijn tweede treffer vanaf elf meter maken. Pena maakte uiteindelijk ook nog zijn hattrick compleet met een prachtige uithaal van afstand en Benjamin Nygren besloot de wedstrijd op 3-1. Heerenveen eindigde met tien man na een rode kaart van Syb van Ottele. Doordat ook Willem II en RKC een zege boekten, staat Emmen nog altijd op de zestiende plek. Met een punt verschil kan het nog over Willem II heen en in theorie zelfs nog over RKC. Het verschil in doelsaldo (13) maakt dat praktisch onmogelijk.

ADO – Willem II 1-4

Voor ADO was het devies al enkele weken heel duidelijk: alles winnen. De ploeg van Ruud Brood was al dood en begraven, maar het heeft zich stiekempjes met een handschepje een weg naar de oppervlakte gegraven. Of het het daglicht überhaupt ooit nog zou zien, was afhankelijk van het resultaat tegen directe concurrent Willem II, dat ook nog mocht hopen op een scenario waarin het na deze speelronde al volledig veilig zou zijn. Het gedeelte van dat scenario waarvoor zij zelf verantwoordelijk waren, werd al zeer snel afgehandeld.

De Tilburgers waren tegen ADO Den Haag de bovenliggende partij en een stuk feller in de duels. Al binnen de vijf minuten zorgde Evangelos Pavlidis voor de openingstreffer na een goede voorzet van Mike Tresor. Een kwartier later had hij ook zijn tweede al in het netje liggen, maar dat was een vrij controversieel doelpunt. De scheidsrechter floot op het moment van schieten namelijk voor buitenspel, maar de VAR keurde het doelpunt toch goed. Willem II had sowieso een engeltje op de schouder, want het zag later Nasser El Khayati een strafschop missen en zelf kwam het voor rust nog op 0-3 door Kwasi Wriedt, met nu een assist van Pavlidis.

ADO kreeg na rust een sprankje hoop terug nadat Michiel Kramer diagonaal raak schoot, maar direct daarop reageerde Ché Nunnely met de 1-4. Zo staat Willem II net boven de streep, maar gezien FC Emmen nog tegen VVV-Venlo speelt, lijkt Willem II zelf ook een zege te moeten boeken zondag. Dan nemen zij het op tegen Fortuna Sittard.

RKC – Twente 2-1

RKC was in de wetenschap dat het bij een overwinning volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk geen wedstrijd op een regenachtige maandagavond tegen in Wijdewormer Jong AZ zou moeten spelen. Een driepunter betekende sowieso geen directe degradatie en gezien het surplus aan doelsaldo waarschijnlijk ook geen nacompetitie. Ondanks dat FC Twente ook niet in grootse vorm verkeerde, lukte het RKC nauwelijks om in de eerste helft tot een kans te komen. De kansendroogte in de periode voor rust werd gelest met een doelpuntenregen kort na de onderbreking. Danilo schoot vanuit de draai in minuut 47 de 0-1 binnen, maar een minuut later maakte Sylla Sow er direct weer een gelijke stand van. Daarmee zat de taak van Sow er echter nog niet op, want niet veel later zette hij zijn ploeg ook nog op voorsprong.

Twente eindigde de wedstrijd nog met tien man, nadat hun topscorer Danilo zich misdroeg. Door de belangrijke goals van Sow heeft RKC zich zo goed als zeker gehandhaafd in de Eredivisie. Er moeten wel hele gekke uitslagen worden neergezet, wil dat nog fout gaan voor de ploeg van Fred Grim. Het feestje werd al voorzichtig gevierd. 

Ajax – VVV 3-1

VVV-Venlo speelde geen onverdienstelijke wedstrijd tegen de kampioen, maar bleek niet in staat om een resultaat te behalen. Daarom was naast ADO Den Haag ook de tweede degradant bekend, gezien de Venlonaren de concurrenten niet meer kunnen achterhalen.

Huidige stand onderin:

14. RKC 33-30 (-19)

15. Willem II 33-28 (-29)

-------------------------------------

16. Emmen 33-27 (-32)

-------------------------------------

17. VVV 33-23 (-44)

18. ADO 33-22 (-46)

Programma laatste speelronde:

Feyenoord – RKC

Willem II – Fortuna

VVV – Emmen

Twente – ADO

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen