Vitesse gaat Europa in na remise, strijd om plek acht ligt nog open

13 mei 2021, 16:35

Vitesse heeft zich donderdagmiddag op de voorlaatste speelronde verzekerd van Europees voetbal. De ploeg van trainer Thomas Letsch kwam niet verder dan 3-3 op bezoek bij Fortuna Sittard, maar zag directe concurrent Feyenoord niet verder komen dan 1-1 tegen Heracles Almelo. Zodoende is de club uit Arnhem niet meer te achterhalen en plaatst het zich als nummer vier van de Eredivisie voor de derde voorronde van de Conference League.

Vitesse had voorafgaand aan de 33e speelronde een voorsprong van vijf punten op achtervolger Feyenoord. Toch wilden de Arnhemmers, met het oog op de laatste speeldag tegen Ajax, op bezoek in Sittard al een beslissing bewerkstelligen. Fortuna is echter nog in de race voor plek acht en begon uitstekend in eigen stadion. Binnen de minuut stond de gastheer namelijk al op een 1-0 voorsprong. Mats Seuntjens lanceerde Ben Rienstra, die de bal via Riechedly Bazoer achter Remko Pasveer tikte.

Daarna golfde het spel op en neer en stond het na dertig minuten spelen ineens 1-2 voor de bezoekers. Een hoekschop van Oussama Tannane werd op waarde geschat door Sondre Tronstad. De middenvelder werd niet goed gedekt door Roel Janssen en kopte hard raak. Vijf minuten later stuurde Tannane zijn maatje Bazoer alleen richting Yanick van Osch en ook hij versloeg de goalie. Aan de overkant bepaalde Zian Flemming met een van richting veranderd schot de ruststand vervolgens op 2-2.

Na de thee leek het vervolgens helemaal mis te gaan voor Vitesse. Een schot van Flemming werd verkeerd ingeschat door Pasveer en verdween zomaar in het doel. Door de stand in Almelo hoefde Vitesse zich eigenlijk niet druk te maken, maar de manschappen van Letsch bleven jagen op de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk diep in blessuretijd. Invaller Loïs Openda frommelde de 3-3 nog achter Van Osch en zodoende gaat Vitesse zich melden in Europa.

Sparta Rotterdam - FC Utrecht 0-0

De strijd om de achtste plaats wordt beslist op de laatste speeldag. Sparta (44 punten), Heracles (44 punten) en Fortuna (41 punten) maken nog kans op deelname aan de play-offs. De Spartanen begonnen prima aan de thuiswedstrijd tegen Utrecht en raakten via Abdou Harroui de lat. Daarna was het vooral Utrecht dat de aanval zocht en kansen kreeg via onder meer Gyrano Kerk, Willem Janssen en Eljero Elia. Sparta beschikt dit seizoen echter over doelman Maduka Okoye, die een aantal uitstekende reddingen in huis had.

Na de thee waren de gasten beter en liep Sparta tegen twee vervelende schorsingen aan. Tom Beugelsdijk en Adil Auassar missen namelijk allebei de cruciale wedstrijd op bezoek bij sc Heerenveen van aanstaande zondag. Daarna ging Utrecht op jacht naar de 0-1, maar Okoye bleek een vervelende sta-in-de-weg. Ondanks het gelijkspel heeft Sparta nog altijd de beste papieren voor de achtste plek. Concurrent Heracles heeft echter evenveel punten, maar het doelsaldo van de Spartanen is beter.