AZ verliest na gelijkspel tegen FC Groningen strijd om plek twee

13 mei 2021 – AZ is er donderdagmiddag niet in geslaagd om zich in leven te houden voor de strijd om plek twee in de Eredivisie. Door een 0-0 gelijkspel met FC Groningen grijpen de Alkmaarders naast een Champions League-ticket. Groningen stelde door het gelijke spel play-offs om Europees voetbal veilig. Arjen Robben viel in de slotfase in.

AZ verliest na gelijkspel tegen FC Groningen strijd om plek twee

Trainer Danny Buijs sprong donderdagmiddag voorzichtig om met Robben. De 37-jarige aanvaller begon vorige week zondag nog op het kunstgras in Emmen voor de tweede keer dit seizoen in de basis en droeg met twee assists bij aan een triomfantelijke zege (0-4). De oud-international ging na 80 minuten naar de kant. Tegen AZ koos Buijs voor Paulos Abraham op de plek van Robben. De rest van Groningse elftal bleef ongewijzigd.

Vorige week boekte AZ een zwaarbevochten 1-0 zege op Fortuna Sittard, waardoor de Alkmaarders zich verzekerden van Europees voetbal volgend seizoen. De ploeg van trainer Pascal Jansen streed donderdagmiddag wel nog met PSV om de tweede plaats achter landskampioen Ajax. De nummer 2 plaatst zich voor de voorrondes van de Champions League. Aanvoerder Teun Koopmeiners keerde terug in de basiself van Jansen. Ook kreeg Zakaria Aboukhlal in de punt van de aanval opnieuw de voorkeur boven Myron Boadu.

AZ begon het duel tegen Groningen flitsend. In het eerste gedeelte van de eerste helft had Groningen het erg lastig met het positiespel van de Alkmaarders. Door veel positiewisselingen en spelers tussen de linies had de verdediging van Buijs de grootste moeite om de uitploeg te stoppen. Aan beide kanten van het veld was ook de spelopvatting verschillend. Op rechts speelden AZ verzorgd, geduldig combinatievoetbal en hielden ze de bal over het algemeen lang in de ploeg.

De ploeg van Jansen speelde met veel spelers in een kleine ruimte, waardoor de bezetting zich leende voor veel dynamiek en positiewisselingen. Dat maakte de Alkmaarders onvoorspelbaar. Op links speelden ze veel sneller, directer en verticaler voetbal. Via Karlsson zochten ze in feite de snelste weg naar het doel. De eerste echte doelpoging van AZ was uit een indraaiende vrije trap van Koopmeiners. Zijn verkapte voorzet belandde via de paal op de lat. Bruno Martins Indi wist uit de rebound ook niet te scoren.

Naarmate de eerste helft vorderde, ging het hoge tempo van de wedstrijd flink omlaag. De positiewisselingen tussen de linies en het hoge drukzetten van AZ was plots verdwenen. Als de bal werd verloren, kon AZ niet meer direct met veel spelers druk krijgen op de bal. Groningen kwam daardoor in de wedstrijd en beet steeds meer van zich af, maar dat resulteerde niet in doelpogingen.

De tweede helft wilde eigenlijk maar niet loskomen in het Hitachi Capital Mobility Stadion. AZ moest een resultaat halen, want in Eindhoven stond PSV al op ruime voorsprong tegen PEC Zwolle. Dit betekende dat de Eindhovenaren definitief de strijd om plek twee wonnen, die goed is voor kwalificatie voor de voorronde van de Champions League.

Echter was Groningen de enige ploeg die eigenlijk recht had op een doelpunt. Mohamed El Messaoudi was tot twee keer toe dichtbij de openingstreffer. Zijn eerste inzet ging rakelings over het doel van sluitpost Marco Bizot en zijn tweede inzet zag hij voorkomen worden door rechtsback Jonas Svensson. Laatstgenoemde redde de bal van de doellijn nadat Messaoudi op acrobatische wijze een omhaal maakte.

Terwijl Robben nog werd ingebracht in de laatste tien minuten, voerde AZ de druk op om er nog een resultaat uit vast te knopen. Alleen bleef het echter bij druk opvoeren, want de Alkmaarders konden niets meer creëren in de slotfase. De doelpogingen waren donderdagmiddag sowieso zeldzaam voor AZ.

Door het doelpuntloos gelijkspel verliest AZ de strijd om plek twee, waardoor PSV het Champions League-ticket voor de voorrondes pakt. FC Groningen stelt haar deelname aan de play-offs om Europees voetbal veilig.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Sergio Padt 6,5, Damil Dankerlui 6,5, Mike te Wierik 6, Ko Itakura 6,5, Bart van Hintum 6; Ahmed El Messaoudi 7, Azor Matusiwa 6.5, Mohamed El Hankouri 6.5, Ramon Pascal Lundqvist 5,5; Alessio Da Cruz 6 (83. Arjen Robben –), Paulos Abraham 5 (67. Jorgen Strand Larsen 5)

AZ: Marco Bizot 6, Jonas Svensson 6,5, Jordy Clasie 6, Bruno Martins Indi 6,5, Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 6,5, Albert Gudmundsson 6 (89. Kenzo Goudmijn –), Teun Koopmeiners 6; Jesper Karlsson 6 (72. Hakon Evjen –), Zakaria Aboukhlal 5,5 (60. Myron Boadu 5), Calvin Stengs 5

Man of the match: Owen Wijndal
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd