De Ligt: "Fysiek en mentaal ben ik enorm gegroeid"

15 mei 2021 – In de Serie A staat vanavond de topper tussen het tegenvallend Juventus en landskampioen Inter op het programma. Voor de thuisploeg is de wedstrijd een belangrijke in de strijd om een Champions League-ticket. Voor De Volkskrant was het affiche aanleiding om Matthijs de Ligt te spreken over zijn tijd in Italië.

De Ligt: "Fysiek en mentaal ben ik enorm gegroeid"

De Ligt merkt dat hij grote stappen heeft gemaakt sinds hij in 2019 Ajax verruilde voor Juventus. "Ik ben mentaal enorm gegroeid. Bij Ajax werd gezegd dat ik heel volwassen was, maar als ik mezelf vergelijk met toen, ben ik vele volwassener. Ook in de ogen van de mensen om mij heen." Ook fysiek heeft hij zich ontwikkeld. "Ik ben aantoonbaar explosiever, leniger en gespierder geworden bij Juventus. Vergelijk je foto's met mijn Ajax-tijd, dan oog ik groter. Ik doe geregeld in de middag explosiviteits- en lenigheidsoefening, en soms wat anders. In de loop der jaren heb ik geleerd wat werkt voor mij, in samenspraak met fysio's en personal trainers."

Ook zijn speelstijl moest De Ligt aanpassen. Hij merkt grote verschillen tussen verdedigen bij Ajax en bij Juventus. "Bij Ajax was het heel erg aanvallend en lette je op de spits. Hier moet je letten op de zone. Niet altijd de man met de bal volgen, maar de man die zonder bal diep loopt. Je moet uiteindelijk het doel verdedigen en niet de man. Maar telkens is het afwegen wat de beste optie is. Chiellini is daar een meester in. Die heeft superveel ervaring, daar leer ik heel veel van. Daarbij probeer ik ook mijn eigen speelstijl te behouden, omdat dat toch mijn kracht is."

Sowieso leert de verdediger veel van zijn ervaren ploeggenoten, onder meer ook Cristiano Ronaldo. "De manier waarop hij zijn sport beleeft, hoe hij fit blijft, hoe gemotiveerd hij is als 36-jarige... Dat is fantastisch. Chiellini idem ditto. Buffon op zijn 43e zelfs. Iedereen is superprofessioneel." De Ligt vraagt zelf dan ook geregeld om tips. "Ze vinden het heel leuk om te helpen. Ze zeggen er wel bij: doe vooral dingen die voor jou werken. Ga niet iemand die je goed vindt klakkeloos kopiëren. Dat doe ik ook niet."

In Italië is De Ligt geliefd. De verdediger weet dan ook wat de supporters graag zien. Zo verdiepte hij zich voor zijn transfer uitgebreid in de geschiedenis van Juventus ("Dat hoort erbij in mijn beleving") en doet hij inmiddels zijn interviews in het Italiaans. "Dat wordt enorm gewaardeerd door de Italianen. Ik vind ook dat het een plicht is naar de club toe. Ik moet me aanpassen. Toen ik het sprak, voelde ik me ook meteen veel fijner in het team. Er zijn weinig Engelssprekende jongens. Het allereerste trainingskamp was lastig qua communicatie."

Vanavond speelt De Ligt met Juventus tegen kampioen Inter, de ploeg van landgenoot Stefan de Vrij ("Ik spreek best vaak af met Stefan, omdat hij dichtbij woont"). Met nog twee wedstrijden te spelen moet De Oude Dame nog minstens één plek stijgen om een Champions League-ticket te bemachtigen. Atalanta, AC Milan en Napoli zijn de concurrenten om deze plekken. De topper van vanavond begint om 18:00 uur. 

Serie A

gerelateerd