NAC houdt promotiedroom levend met zege op Volendam

15 mei 2021 – NAC Breda heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie. Aan de hand van de sterk spelende Möise Adiléhou (goal en assist) en Lewis Fiorini (goal en assist) boekte het een 4-1 overwinning op FC Volendam. Kaj de Rooij, Michaël Maria en Samuele Mulattieri waren de overige doelpuntenmakers in het Rat Verlegh Stadion,

NAC houdt promotiedroom levend met zege op Volendam

In een leeg Rat Verlegh Stadion begonnen NAC Breda (nummer vijf van de Eerste Divisie) en FC Volendam (nummer zes van de Eerste Divisie) aan hun promotiemissie. Een misstap in dit duel konden beide ploegen zich niet veroorloven omdat de play-offs om promotie/degradatie dit seizoen slechts over één wedstrijd gaan. Er direct staan en alles geven, was als het logische devies voor beide ploegen.

Van die twee zaken was, logischerwijs, niet meteen sprake. Bij beide ploegen waren sporen van nervositeit te bespeuren. NAC had veelvuldig het balbezit maar wist daar vaak geen raad mee, terwijl Volendam de kat uit de boom keek. Desalniettemin was de eerste kans van de wedstrijd voor het Andere Oranje. Na een scherpe voorzet zette Martijn Kaars niet genoeg kracht achter zijn doelpoging. Na die mogelijkheid kropen de bezoekers steeds meer uit hun schulp en het was Boy Deul die de volgende mogelijkheid kreeg. Plotseling had de middenvelder een zee van ruimte om op te stomen en adequaat ingrijpen van de NAC-defensie voorkwam dat hij kon uithalen.

NAC was inmiddels weer bij de les en kreeg luttele minuten later via Adiléhou een enorme kans op de 1-0. Uit een corner schoot de centrale verdediger rakelings naast het vijandelijke doel. Tien minuten later hadden de Bredanaars de voorsprong wél te pakken; De Rooij schatte een voorzet van Robin Schouten op waarde in en knalde het leer hard tegen de touwen. Volendam was niet bijzonder aangeslagen door het doelpunt want niet veel later kregen Samuele Mulattieri (van dichtbij) en Derry John Murkin (schot in de scrimmage) goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Het aanvallende spel van de ploeg van Wim Jonk hield aan maar werd ruw verstoord door het rustsignaal van Pol van Boekel.

In het tweede bedrijf hield het de druk van Volendam aan. Het zocht continu de weg naar voren, maar was niet slagvaardig genoeg. Dat kwam de bezoekers uiteindelijk duur te staan want vlak na rust zorgde Adiléhou uit een corner voor de 2-0. De volgende ronde raakte steeds verder uit zicht en toen Fiorini, na een puike steekpass van de goed spelende Adiléhou, er ook nog 3-0 van maakte, leek Volendam zich op te kunnen maken voor nóg een seizoen in de Eerste Divisie.

Voor NAC was de druk er inmiddels van af. De ploeg van Maurice Steijn voelde dat het goed zat en kon frank en vrij voetballen. Althans, dat leek zo. Een kwartier voor tijd schoot Mulatierri namelijk de 3-1 achter Nick Olij en plotseling was er weer iets van spanning terug in het duel. Even daarvoor miste De Rooij nog een goede mogelijkheid op de 4-0. Voor Volendam werd het inmiddels een race tegen de klok omdat de minuten wegtikten. Het bleef de aanval zoeken, maar kwam niet meer tot grote kansen. Aan de andere kant viel er nog wél een doelpunt. Invaller Maria schoot de bal, op aangeven van Fiorini, in de verre hoek en daarmee was het pleit definitief beslecht. In de blessuretijd stopte Olij nog een strafschop van Francesco Antonucci.

NAC bemachtigt dus een ticket voor de halve finale van de play-offs en daarin gaat het spelen tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Op dit moment is dat FC Emmen maar na de laatste speelronde, aanstaande zondag, zou dat zomaar aartsrivaal Willem II kunnen worden.

Opstellingen en beoordelingen*
NAC Breda
: Nick Olij 6.5; Robin Schouten 6.5, Moïse Adiléhou 7.5, Dion Malone 6.5, Ramon Hendriks 6.5; Lewis Fiorini 7, Mounir El Allouchi 6.5, Thom Haye 6 (89. Anouar Kali -); Marouan Azarkan 6 (76. Moreno Rutten -), Sydney van Hooijdonk 6 (76. Lex Immers -), Kay de Rooij 7 (81. Michaël Maria -)

FC Volendam: Nordin Bakker 5.5; Derry John Murkin 6, Mickey van de Ven 6, Marco Tol 6  (66. Brian Plat 5.5), Denso Kasius 5.5; Samir Ben Sallam 5.5 (66. Lequincio Zeefuik ), Alex Plat  5.5 (81. Calvin Twigt -), Boy Deul 6; Ibrahim El Kadiri 5.5(46. Francesco Antonucci ), Samuele Mulattieri 6.5, Martijn Kaars 6 (81. Giannis Iatroudis -)

Man of the match: Moïse Adiléhou
*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd