Eredivisie 2020/2021 Team van het Jaar: dit waren dé uitblinkers

17 mei 2021, 13:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het seizoen 2020/2021 is na speeldag 34 definitief ten einde in de Eredivisie. Ajax werd de kampioen, Sparta haalde knap de play-offs en ADO Den Haag en VVV-Venlo keren volgend seizoen niet meer terug op het hoogste niveau. FCUpdate.nl maakt de balans op met het elftal van het seizoen, waarin maximaal plek is voor slechts één speler per club. 

Keeper: Maduka Okoye

Niemand had voor het seizoen nog van Maduka Okoye (21) gehoord, maar inmiddels staat de doelverdediger die Benjamin van Leer al snel uit Sparta's doel speelde op diverse scoutingslijstjes. Met tien clean sheets staat hij bijna op gelijke hoogte met Yvon Mvogo op de gedeelde derde plaats, alleen Remko Pasveer en Sergio Padt deden dat beter dan de Nigeriaan. Okoye had zodoende ook een goed aandeel in het play-offsucces van de Rotterdammers: hij zorgde voor rust en zekerheid achterin.

{image[339473][right-half][]}Rechtsback: Milan van Ewijk

Het enige lichtpuntje in een lange tijd abominabel seizoen van ADO Den Haag, dat pas in de laatste speelronden weer mocht gaan dromen van een verlengd Eredivisie-verblijf. Van Ewijk speelde twee jaar geleden nog bij de amateurs van Excelsior Maassluis, maar is het levende voorbeeld van dat je als amateur altijd mag blijven dromen. Van Ewijk ontwikkelde zich tot rustpunt in de Haagse hectiek en kwam daarmee terecht in menig scoutingsrapport. sc Heerenveen heeft hem voor het komende seizoen al officieel binnengehaald: volgt hij de Denzel Dumfries-route?

Centrale verdediger: Riechedly Bazoer

Een speler die voetballend gezien zonder twijfel tot de beste spelers van de Eredivisie behoort, maar op zijn 24ste niet voor niets bij subtopper Vitesse acteert. De nog altijd prille carrière van Bazoer wordt al jarenlang omvangen door incidenten: ruzies op de training, conflicten met trainers… Vitesse-coach Thomas Letsch slaagde er dit jaar in de kwajongen in Bazoer grotendeels te beteugelen. In een vijfmansdefensie werd Bazoer de belangrijkste kracht in het succes van de Arnhemmers. Een terugkeer naar de top? Bazoer heeft er dit seizoen in ieder geval nadrukkelijk naar gesolliciteerd en die wens ook hardop uitgesproken

Centrale verdediger: Ko Itakura

Een doorbraak bij Manchester City zit er voor de 24-jarige Itakura waarschijnlijk niet meer in, maar in twee seizoenen heeft de Japanner zich knap in de kijker gespeeld. Samen met Owen Wijndal is hij de enige veldspeler die dit seizoen geen minuut miste. Het defensief vaak solide FC Groningen kon vaak leunen op de defensieve kwaliteiten van Itakura, die sinds 2019 onder contract staat bij Manchester City en sindsdien verhuurd wordt aan FC Groningen. Daar is hij een rots in de branding en het enkele foutje dat hij dit seizoen maakte, zegt vooral veel over de andere duels waarin hij een heel solide kracht was. 

{image[347580][left-half][]}Linksback: Owen Wijndal

Zijn naam viel al: met Itakura was Wijndal dit seizoen de grootste minutenvreter van de Eredivisie. De linksback miste dit seizoen geen seconde en bewees daarmee een aanwinst te zijn voor het Nederlands elftal. De dit seizoen gedebuteerde linksback zit komende zomer hoogstwaarschijnlijk bij de selectie voor het EK en maakt een grote kans op een basisplaats. Dat is gezien zijn statistieken overigens geen verrassing: Wijndal leverde zes assists en was tegen Heracles op de slotdag voor het eerst trefzeker. Wijndal miste vanaf elf meter en schoot vanuit de rebound raak. Vermoedelijk zijn laatste optreden bij AZ: haalt Ajax hem op?

Rechtermiddenvelder: Zian Flemming

PEC Zwolle liet dit seizoen Lennart Thy (14 goals) transfervrij vertrekken en nam ook afscheid van Zian Flemming, die een transfer maakte naar Fortuna Sittard. In Limburg liet de multi-inzetbare middenvelder zien wel degelijk een neusje voor het doel te hebben en kwam tot uiteindelijk twaalf doelpunten en zeven assists: heel fraaie cijfers voor de oud-Ajacied, die daarmee het ongelijk bewijst van PEC Zwolle. Want in Overijssel was Reza Ghoochannejhad met zeven goals de clubtopscorer dit seizoen...

Linkermiddenvelder: Davy Klaassen

De koning van de openingsgoal. Niet recordaankoop Sébastien Haller of supertalent Antony groeide uit tot aanwinst van het jaar, maar de op het oude nest teruggekeerde Klaassen. De middenvelder flopte in Engeland bij Everton en werkte in de Duitse kelder bij Werder Bremen aan eerherstel, maar toonde zich pas met Amsterdamse bodem onder de voeten als herboren. Niet voor niets is Klaassen weer vast lid van de Oranje-selectie. Zijn balans? Twaalf treffers en drie assists en was samen met Dusan Tadic en Daley Blind dé uitblinker onder Erik ten Hag.

{image[343436][right-half][]}Aanvallende middenvelder: Rai Vloet

De middenvelder van Heracles sloot aan begin van het seizoen een weddenschap af met beste vriend Memphis Depay over wie dit seizoen de meeste goals zou maken. Hoewel de steraanvaller van Olympique Lyon die onderlinge strijd met negentien goals in zijn voordeel heeft beslist, kan Vloet terugblikken op een memorabel seizoen. Zestien goals voor een middenvelder van een middenmoter is uitmuntend. Daarmee speelde de voormalig jeugdexponent van PSV zich in de kijker van diverse grote clubs. Lost hij dan eindelijk zijn grote belofte in?

Rechtsbuiten: Steven Berghuis

Er hing dit seizoen veel chagrijn rond Berghuis. Naast het feit dat de aanvaller met Feyenoord een uiterst wisselvallig jaar beleefde, werd zijn seizoen gekenmerkt door onbesuisde tackles. Zo moest hij na een grove charge op Vitesse-back Maximillian Wittek twee duels brommen. Toch toonde de rechtsbuiten zich vrijwel wekelijks een van de lichtpuntjes bij een verder mager Feyenoord. De linkspoot scoorde achttien keer, leverde veertien assists en is daarmee topkandidaat voor een basisplaats tijdens het EK met Oranje: alleen Dusan Tadic had een groter aandeel in doelpunten van zijn ploeg. En dat terwijl hij voor slechts vier miljoen euro op te pikken in de zomer...

{image[347978][left-half][]}Spits: Georgios Giakoumakis

Over een paar jaar ultiem voer voor voetbalquizjes. Wie werd de eerste Eredivisie-topscorer ooit die degradeerde? Georgios Giakoumakis, dit seizoen goed voor 26 competitietreffers, was lange tijd VVV's enige hoop op een goede afloop. Het kanon van Heraklion schoot dit seizoen werkelijk uit de startblokken, maar kon na de jaarwisseling niet voorkomen dat zijn club een vrije val beleefde op de ranglijst. De grote held werd uiteindelijk de schlemiel: door zijn handsbal kon RKC twee weken geleden de gelijkmaker produceren, waardoor VVV uiteindelijk cruciale punten liet liggen.

Linksbuiten: Donyell Malen

Kwam vorig seizoen door een zware knieblessure maar veertien duels in actie, maar bewees in zijn eerste volwaardige seizoen bij PSV tot een van de meest getalenteerde aanvallers van Nederland te behoren. In 32 Eredivisieduels kwam hij tot negentien treffers en leverde hij acht assists: geen PSV'er trof vaker doel dan de 22-jarige aanvaller. Het zal hoogstwaarschijnlijk ook de internationale scouts hebben aangewakkerd. Malen krijgt komende zomer op het EK de kans zich opnieuw op de verlanglijst van grote clubs te spelen.

Bank: Danilo (FC Twente), Henk Veerman (sc Heerenveen), Vangelis Pavlidis (Willem II), Michael de Leeuw (FC Emmen), Yuta Nakayama (PEC Zwolle), Ahmed Touba (RKC Waalwijk) en Sander van de Streek (FC Utrecht)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen