Geweldige Martens bezorgt Barcelona eerste CL-winst ooit

16 mei 2021 – Een heel fraai succes voor Lieke Martens bij FC Barcelona: de OranjeLeeuwin schreef zondagavond met de Catalaanse grootmacht de Champions League-finale op haar naam. De buitenspeelster had een heel groot aandeel in de klinkende 0-4- overwinning op Chelsea, met wie het halverwege al afgerekend had.

Geweldige Martens bezorgt Barcelona eerste CL-winst ooit

Daarbij stond Martens weliswaar niet op het scorebord als doelpuntenmaker, maar zij was wel de grote dame op het veld. Binnen de minuut had ze al de lat geraakt, waaruit in de kluts via een eigen doelpunt de bal uiteindelijk in het Chelsea-doel belandde. Niet veel later werd het via een door Martens versierde strafschop 0-2, al werd het buitenkansje benut door Alexia Putellas. Niet veel later tekende Aitana Bonmati al voor de derde goal, waarmee het duel gespeeld was.

Pas bij de vierde Barcelona-goal kwam uitblinkster Martens ook op papier, maar wel als aangever. Een heerlijke actie over rechts, over de achterlijn kwam voor de voeten van Caroline Graham Hansen, die van dichtbij simpel kon binnenlopen (zie onder). Daarmee was de buitenspeelster uit Nederland de grote uitblinker in de eerste helft, zoals Shanice van de Sanden dat enkele jaren geleden als invalster was voor Olympique Lyon.

Die Duitse ploeg was de laatste jaren steevast de winnaar van de Champions League, de laatste keer ten koste van FC Barcelona, dat toen halverwege met 4-0 achterstand e nog wel een eretreffertje maakte. Ditmaal stond de ploeg die PSV uitschakelde in het kampioenenbal dus zelf met die royale cijfers voor, waarna de voet in het tweede bedrijf van het gaspedaal ging en Chelsea daardoor nog tot enkele kansjes kwam. Scoren deed het niet meer en dus werd het na de nederlaag van het A- en B-team van FC Barcelona alsnog een mooie dag in Catalonië.

Daar zal men vol lof zijn over de rol van Martens in de finale van het belangrijkste toernooi in het vrouwenvoetbal, dat voor het eerst sinds vijf edities een andere winnaar krijgt. Als Martens haar huidige vorm vasthoudt en kan meenemen naar de Olympische Spelen, wordt de Champions League mogelijk niet de enige grote hoofdprijs die ze in deze zomer gaat pakken. 

Eredivisie

gerelateerd