FIFA schorst Zidane en Materazzi

20 juli 2006, 15:23

De FIFA heeft schorsingen uitgedeeld aan Zinedine Zidane en Marco Materazzi. De Franse middenvelder, die na het WK zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing, is door de FIFA voor drie wedstrijden geschorst naar aanleiding van zijn kopstoot tegen Marco Materazzi in de WK-finale. Opvallend is dat ook de Italiaan gestraft is. De verdediger heeft twee duels schorsing aan zijn broek gekregen voor zijn beledigingen aan Zidane. 

Afgezien van de schorsingen kregen beide spelers ook boetes aan de broek. Zidane moet een slordige 5.000 euro overmaken aan de FIFA, terwijl Materazzi een boete van ongeveer 3.500 euro aan zijn broek gekregen heeft. 

Materazzi wordt dus geschorst voor de beledigingen die hij uitte aan het adres van Zidane, waarna bij de Fransman de stoppen doorsloegen. "Uit onderzoek is gebleken dat deze uitlatingen niet van racistische aard waren, maar wel dusdanig ernstig dat we het gevoel hadden dat we een signaal af moesten geven", stelt de FIFA in een verklaring.

Zidane zal vermoedelijk geen seconde wakker liggen van zijn straf. De middenvelder, die in de verlenging van de WK-finale de rode kaart kreeg, is immers al lang gestopt. De schorsing die hij gekregen heeft, is dan ook meer van symbolische aard.

Later bood Zidane aan zijn schorsing om te zetten in een alternatieve straf. Hij gaat drie dagen deelnemen aan één van de humanitaire projecten van de FIFA. De tuchtcommissie ging akkoord met het voorstel van de Fransman. "Zidane gaat bijdragen aan een project met kinderen", verklaarde een woordvoerder.

De FIFA benadrukte dat beide spelers spijt hadden van hun gedrag. "Ze hebben hun excuses aangeboden. Over wat is gezegd legden de twee een overeenstemmende verklaring af. Hoe die luidde, houden we privé. Wel is duidelijk dat er geen sprake was van dicriminerende uitlatingen."

Kritiek was er wel op de uitspraak van de tuchtcommissie. Met name waar het de schorsing van Materazzi betrof. Paolo Maldini, voormalig aanvoerder van de Italiaanse elf: "Nooit eerder is een speler om zo'n reden gestraft. Kennelijk moest de actie van een groot kampioen als Zidane worden verdoezeld. En ongetwijfeld ook omdat Materazzi een Italiaan is."

De Mexicaanse scheidsrechter Horacio Elizondo gaf Zidane in de tweede helft van de verlenging een rode kaart op advies van vierde official Luis Medina Cantalejo. Na afloop van een duel om de bal hield Materazzi Zidane vast aan zijn shirt. Terwijl Zidane geërgerd wegliep, ontstond een woordenwisseling.

Specialisten hadden verschillende meningen over wat werd gezegd. Braziliaanse liplezers denken dat Materazzi de zus van Zidane voor hoer uitmaakte. De antiracistische groep SOS is ervan overtuigd dat Materazzi Zidane 'vuile terrorist' noemde. Italië won de finale van Frankrijk na een 1-1 eindstand door het beter nemen van strafschoppen.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen