Zoektocht is voorbij: Parsons (34) gaat Wiegman opvolgen

20 mei 2021, 15:46   Bijgewerkt: 20 mei 2021, 16:16

De KNVB heeft een nieuwe bondscoach voor de Oranje Leeuwinnen gestrikt. Mark Parsons neemt na de Olympische Spelen het stokje over van Sarina Wiegman. De 34-jarige Engelse oefenmeester komt over van de Amerikaanse topclub Portland Thorns en zal Oranje leiden tijdens het EK 2022 en de kwalificatiecampagne voor het WK 2023.

Wiegman maakte in augustus vorig jaar bekend na de Olympische Spelen de overstap te maken naar de Engelse voetbalbond. Sindsdien was de KNVB op zoek naar een opvolger voor de bondscoach die de Leeuwinnen naar de EK-titel (2017) en de WK-finale (2019) leidde. De grote schoenen worden gevuld door Parsons, die de eerste maanden bondscoachschap zal combineren met zijn huidige functie bij Portland Thorns.

"Ik ben echt superblij met deze prachtige klus. Dit team heeft de afgelopen jaren geschiedenis geschreven en voetbalfans over de hele wereld geïnspireerd met hun spel en ook met de manier waarop ze zich buiten het veld presenteren. Ik vind het niet alleen een grote uitdaging, maar vooral ook een grote eer dat ik dit team, samen met de staf mag gaan leiden om ook de komende jaren hopelijk weer nieuwe grenzen te verleggen", reageert de bondscoach.

"Ik kan niet wachten om in september spelers, staf, partners en natuurlijk ook de fans te ontmoeten en samen aan de slag te gaan", gaat hij verder. "Maar voordat ik definitief naar Nederland kom, heb ik nog een mooie en belangrijke klus te klaren bij de Portland Thorns. Voor mij zijn de club en de supporters de afgelopen jaren een soort familie geworden en ik wil er dan ook alles aan doen om een bijzondere periode in stijl af te sluiten. En last but not least, wil ik hierbij Sarina en het team heel veel succes wensen in Tokio. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze ook deze zomer weer vele voetbalharten zullen veroveren."

Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma van de KNVB is ervan overtuigd dat Parsons de juiste persoon is om Wiegman op te volgen. "Ondanks zijn jonge leeftijd bulkt hij van de ervaring in de top van het vrouwenvoetbal en heeft hij bovendien laten zien dat hij zowel talenten als topspelers beter kan maken. Met zijn komst halen we ook nog eens 'inside info' binnen vanuit het land dat bij de vrouwen al jaren de nummer een is van de wereld. Dat is niet alleen een mooie bonus voor de speelsters en de staf, ik denk dat de hele KNVB daar zijn voordeel mee kan doen. We kijken dan ook reikhalzend en vol ambitie uit naar de samenwerking met Mark." 

Jessica Torny wordt de assistent van Parsons. Haar naam zong ook rond als voornaamste kandidaat om Wiegman op te volgen. "Met Mark, die al jaren op topniveau en met topspelers werkt, had ik direct een goede klik, op voetbalgebied en ook als mens. Ik kan niet wachten om samen met hem en de speelsters dit avontuur aan te gaan", reageert zij.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen